Det danske magasin i Spanien
Et dejligt liv, men uden penge på lommen

Krisen raser i Spanien, folk bliver sat på gaden, og det er næsten umuligt at få job. På trods af krisetiden har et dansk-spansk kærestepar taget valget og lever nu næsten uden penge i en spansk storby.

De slentrer ned gennem den grønne og frodige park på den solrige, men lidt blæsende tirsdag i Sevilla. Datteren på syv drøner livligt rundt mellem buskene og appelsintræerne på sin lyserøde cykel på de mange små stier, alt imens en flok spaniere fejrer en børnefødselsdag på nogle bænke, og både turisterne og sevillanerne går roligt rundt i parken.

Selvom det måske lyder meget godt, så er livet ikke altid en dans på roser for kæresteparret Jens Væver og Isabel Ruth Iglesias Moreno, eller bare Ruth Moreno, som hun helst vil kaldes. Selvom det er et klichefyldt udtryk, så er det sådan, det forholder sig for danske Jens Væver og spanske Ruth Moreno, der bor i Sevilla. Lige som for alle andre i Spanien er der begrænsede jobmuligheder, så det er kun takket være en billig husleje og en opsparing fra Danmark, at Jens Væver og Ruth Moreno kan klare hverdagen. Men det kniber. ”Vi er rige på livet og fattige på lommen. Vi begynder lige så stille at mangle penge.  Men vi vågner op hver dag, solen skinner, og vi har et håb om, at det bliver bedre,” siger Jens Væver.

Ramt af depression
Jens Væver og Ruth Moreno mødte hinanden i Aarhus i 2003, og i 2005 blev Ruth gravid med datteren Veronica, og de to kommende forældre besluttede at købe hus i udkanten af Randers. Men den beslutning fortrød de.

”Vi købte og solgte huset i Randers på de helt forkerte tidspunkter og mistede mange penge,” siger Jens Væver og bliver suppleret af sin kæreste. ”Vi havde lært og erfaret, at man skulle investere i et hus. Men der tog vi fejl,” siger Ruth Moreno.

Ruth Moreno er uddannet pædagog i Danmark og havde også fast arbejde i Randers. Men en kombination af flere ting gav hende en fødselsdepression. ”Veronicas fødsel var svær, og samtidig manglede jeg sol og godt vejr. Jeg havde heller ikke noget socialt liv, så jeg fik lykkepiller. Men jeg kunne ikke leve med at være på medicin, og der var også mange bivirkninger, så vi valgte at flytte til Sevilla. Jeg ville gerne have depressionen væk og være uden medicin,” fortæller Ruth Moreno, der droppede lykkepillerne fra den ene dag til den anden.

Tæt på afgrunden
Jens Væver og Ruth Moreno mistede så mange penge ved salget af huset, at de mistede modet på tilværelsen i Danmark, så i 2010 flyttede de til Sevilla, hvor Ruth Moreno kommer fra. Der boede de et år, inden pengene igen slap op.

”Efter et år i Sevilla havde vi ikke råd til mere. Vi var desperate og blev bange for hele situationen. Jeg blev nødt til at stille mig på gaden for at forsøge at sælge ting på markedet, for vi kunne ikke klare det økonomisk. Vi mistede alt,” fortæller Jens Væver.

Jens Væver, Ruth Moreno og Veronica var nødsaget til at flytte tilbage til Danmark igen. Det gjorde de i november 2011. Men heller ikke denne gang var livet kærligt ved dem. Ruth fik endnu en depression og blev sygemeldt, og pengene rakte ikke. Så nomadelivet fortsatte, og i sommeren 2012 tog familien beslutningen om igen at prøve lykken i Sevilla.

”Vi er ikke taget til Spanien, fordi Danmark er et dårligt land. Det er fantastisk, at man tager sig så godt af de folk, der har det sværest. Men vi mistede så meget økonomisk i Danmark, at vi ikke havde en skid tilbage,” siger Jens Væver.

Arbejdsløsheden i Spanien er på over 25 procent, og den stiger hver måned, så det er nærmest umuligt at få et job. I stedet forsøger Jens Væver og Ruth Moreno at drive en internetbaseret, økologisk the-forretning fra hjemmet i det centrale Sevilla. Samtidig er Jens Væver kunstmaler, og en gang imellem får han solgt et billede, og på den måde får de tjent en skilling.

Drømmen blev forfulgt
Det var drømmen om at få et job og leje et lokale og starte egen butik, der fik det dansk-spanske par til at tage til Spanien igen.

”Jeg troede, jeg kunne finde et job, men selvom jeg søgte utallige steder, så har jeg ikke haft held. Men sådan er det bare for tiden. Stort set alle barer får 25 henvendelser om dagen, og de kan knap nok klare at få det til at løbe rundt selv,” fortæller Ruth Moreno, inden Jens Væver forklarer, hvad han håbede på. ”Min drøm var at sælge huset i Randers med gevinst og så åbne en butik i Sevilla, hvor jeg kunne sælge mine malerier.”

Snart kun én udvej
Men sådan er det ikke gået. Når man ikke har en indkomst og samtidig har udgifter for mindst 800 euro om måneden, så er der et tidspunkt, hvor opsparingen ikke længere rækker. Og det varer ikke længe. ”Det er et godt spørgsmål, hvor længe det kan gå sådan. Det kan nok kun fortsætte en måned eller to mere, sådan som det er nu. Ellers må jeg tage til Danmark og få et arbejde, så jeg kan tjene penge, og så må jeg sende dem ned til Spanien, når der er overskud. Det er snart den sidste udvej, for vi har ikke meget mere at gøre godt med,” siger Jens Væver.

The-butikken er drevet fra hjemmet i Sevilla og koster ikke meget at holde kørende. Men der er udgifter til husleje, vand, el og Veronicas skole, så der er ikke råd til luksus.

”Luksus er rart at have, og man kan savne det, men det gør os ikke lykkelige. Vi er lykkelige, fordi vi har hinanden. Vi har ikke råd til at spise ude, så vi spiser altid hjemme, men fordi det sociale liv er så vigtigt, så drikker vi ofte en øl eller en kop kaffe med vennerne, og hvis vi en sjælden gang går ud og spiser, så er det tapas,” fortæller Jens Væver.

Selvom Ruths depression er gået væk, og selvom hun har det bedre, er det stadig hårdt ikke at have penge og leve uden at vide at vide, hvornår situationen bliver bedre. ”Jeg har det virkelig svært. Det går op og ned, og jeg er frustreret, for jeg ved ikke, hvad vi skal gøre. Vi har snakket om at give op. Men det ligger ikke til os. Her har vi alt, hvad vi skal bruge, på nær penge. Det eneste, det handler om, er penge,” siger Ruth Moreno.

Danmark er fristende
Jobmulighederne er bedre i Danmark, og både Jens Væver og Ruth Moreno har tidligere haft job, så hvorfor ikke bare flytte til Danmark? ”Det er fristende bare at tage til København eller Århus og få et job. Men i Spanien er der mennesker, der minder om mig. Det er der ikke i Danmark. Så lige nu tænker jeg, at vi skal vente. Jeg tror på, at det nok skal komme op og køre. Lige nu nyder jeg bare at være tilbage i Spanien. Men jeg ved ikke, om det er sjovt om ti år, hvis det skal fortsætte på den her måde,” siger Ruth Moreno. Mange spanske familier er blevet sat på gaden, fordi de har mistet deres job og ikke kan betale for huslejen. Sådan kan det også ende for Jens Væver, Ruth Moreno og Veronica.

”Men det sker ikke. Det vil jeg ikke lade ske. Vi ender ikke på gaden. Så må vi flytte til Ruths mor i en periode, mens jeg måske rejser hjem til DK for at tjene penge,” siger Jens Væver. ”Vi forsøger fandeme at klare os helt uden at have forudsætningerne for det. Der skal meget til, for at man fra den ene dag til den anden bare starter en butik og bliver selvstændig. Men det har vi gjort,” slutter Jens Væver.

Af Kasper Ellesøe, kasper@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.