Tilsætninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter
I en familievirksomhed med kontor og laboratorium i udkanten af det centrale Málaga tager den økonomi- og administrationsansvarlige Macarena Castaño Manotas imod La Danesas udsendte, for at fortælle om virksomheden Campo Bética, som har et stort udvalg af interessante produkter.
”I ikke mindre end 25 år har Campo Bética været en virksomhed, som har brugt sin tid til teknisk udvikling og tilberedning af forskellige slags ingredienser til bagværk. Det var min far og mor, Aquilino Castaño og Alicia Manotas, som startede virksomheden. Og for cirka ti år siden fik vi øjnene op for økologisk produktion,” indleder Macarena mødet og tager forskellige produktfoldere frem med alle mulige produkter, alle skabt af Campo Bética eller datterselskabet Biobética (som producerer de økologiske produkter) og hun fortsætter: ”Den seneste i rækken af økologiske produkter er Biogoc, som er et smørbart chokoladepålæg i forskellige smage. Det, som gør Biogoc unik på markedet er, at den tilberedes med jomfruolivenolie og er 100 procent biologisk, helt fri fra palmeolie, uden hverken gluten eller laktose, og så indeholder den heller ikke nogen spor af tørret frugt og nødder, med undtagelse af to af smagene.” Macarena stiller forskellige glas frem, alle mærkede med øko-bladet og CAEE; en naturel, en med appelsinsmag, en anden med gojibær, en med mint, en med hasselnødder og den sidste med sesam (de to sidste er dem, som indeholder tørret frugt og nødder).
Med brochurerne i hånden kan det konstateres, at Campo Bética med Biobética følger trenden på markedet. Dette er faktisk den tredje virksomhed i Spanien, som har biodynamiske marker, selv om der endnu går tre år, inden de kan markedsføre sine produkter som biodynamiske, ifølge meget bestemte regler om blandt andet hvor lang tid, der må gå, før marker dyrkes på anden vis etc.
”Det virker måske lidt underligt, at vi har biodynamiske marker, når vi her sidder på et kontor og kigger lige ind i et klinisk rent laboratorium. Men arbejdet er opdelt, så jeg passer kontoret, min søster Patricia, som er biolog, passer laboratoriet, hvor vi udvikler vores produkter, far tager hånd om vores families finca med tilhørende marker”, forklarer Macarena. Og det har hun ret i – her på kontoret føles alting meget industrielt og ikke spor hverken økologisk eller specielt ”Sabor a Málaga-agtigt”.
Men laboratoriet er faktisk virksomhedens vugge. Det hele begyndte med, at Macarenas og Patricias far og mor havde et lille laboratorium i Córdoba. Her tilbød de bagerier og andre, der fremstillede bagværk, at undersøge produkter, som var blevet dårlige inden salgsdatoen. De studerede produkterne i laboratoriet, og når de fandt problemet, tilbød de løsninger. Problemet kunne f.eks. have været for lidt surhedsregulerende middel eller kontamineret vand. I arbejdsprocessen skabte de også egne produkter for at hjælpe kunderne og byggede så udbuddet af Campo Béticas egne produkter op af tilsætningsmidler til f.eks. konservering, holdbarhed og smag. Dette indgår stadig i Campo Béticas arbejde og i dag, takket være ihærdigt udviklingsarbejde og nøje studier af trends, er virksomheden faktisk den første i Spanien, som kan tilbyde et økologisk konserveringsmiddel. Endvidere har de også farvestoffer, aromaer, antioxidanter, stabiliseringsmiddel, sødningsmiddel og meget mere, alt tilpasset til fødevarer.
”Præcis som vores forældre begyndte med, arbejder en af virksomhedens grene stadigvæk i dag med at tilbyde andre virksomheder tilsætningsstoffer, som gør deres fødevarer bedre”, fortæller Macarena og kigger over mod laboratoriet.
Macarena stiller et andet af Biobéticas produkter frem på bordet.
”Dette er et produkt, som mange har vist stor interesse for på markedet. Det er en Aloe Vera juice. I modsætning til de tilsætningsstoffer, som vi laver til producenter, henvender Biobética-produkterne sig til slutkunden. Flere af produkterne kan allerede findes i supermarkeder, blandt andet i Carrefour, f.eks. Biogoc og Aloe Vera juicen. Juicen består udelukkende af 98 procent ren Aloe Vera og 2 procent ren citronjuice, og den er mærket med både det grønne øko-blad og CAEE stemplet og naturligvis også Sabor a Málaga,” beretter Macarena. Hun fortsætter med at fortælle, at juicen udvindes direkte fra den plukkede Aloe Vera – bladet skæres og hænges op, så den sunde saft rinder ud. Derefter skæres kødet ud af bladet og bliver presset ned i en karaffel, hvor saften hviler, indtil alle fibre er sunket til bunds. Derefter tilsættes citron, og så bliver det tappet på flaske, klar til at drikkes.
Macarena fortæller: ”Vores anbefaling er at drikke ca. en til to spiseskefulde inden hvert måltid i en periode, f.eks. i overgangen til en ny årstid, for at opnå maksimalt effekt. Aloe Vera er godt for meget. Man kan anvende kødet fra bladet f.eks. i en juice eller smoothie, men mange synes, at det er lettere at købe det på flaske. Alligevel er de sundhedsmæssige fordele mange, blandt andet har Aloe Vera positive fordele for tarmsystemet, og det hjælper til at sænke blodsukkeret, kolesterol, triglycerider og urinsyre. Den virker antiinflammatorisk og har antimikrobielle effekter mod mange mikroorganismer. Den forhindrer desuden luftvejsinfektioner, kan have positiv effekt mod kræft, hjælper til at regulere blodtrykket og så regulerer den metabolismen bare for at nævne få positive egenskaber.” Hun fortsætter med at forklare, at hun altid selv tager produktet i overgangen til en ny årstid for at styrke immunforsvaret. Hun er desuden omhyggelig med at fremhæve, at intet i fremstillingen går til spilde: ”Selv om vi ikke anvender skallen til at fremstille produktet, er vi omhyggelige med at udnytte alt, så bagefter bliver Aloe Vera skalrester spredt på markerne.”
Derefter tilføjer hun, at Biobética også har kosmetiske Aloe Vera produkter, som sæbe og fugtgivende gel, og at hun selv har været med til at teste produkterne under fremstillingen, inden de lanceres på markedet. Disse er produkter, som hun naturligvis stadigvæk anvender hver dag. Hos Campo Bética og Biobética gennemsyres mentaliteten af, at de ikke sælger noget, som de ikke selv ville anvende.
Jeg måtte spørge Macarena, hvordan det forekommer, at en relativt lille familievirksomhed med 13 ansatte i Málaga overlever konkurrencen fra store multinationale virksomheder. Hendes svar er enkelt: ”Vi lytter til vores kunder, og vi vil deres bedste, for vi ved, at vi ikke har råd til at miste dem.”
Af Sara Laine, sara@norrbom.com