Det danske magasin i Spanien
Vi besøger Marche-regionen i Italien

Nu er sommerferien endnu engang forbi og efteråret begynder, men I har forhåbentlig alle haft en eller flere dejlige ferieoplevelser, som I nu kan se tilbage på. Vores sommertur gik til Italien i år – til Marche regionen, som er delt op i fem provinser, der alle har hav, bakker og bjerge. Vi har familie og venner i Macerata provinsen, som vi ikke havde besøgt i nogle år, så nu skulle det være.

Marcherata
Macerata provinsen byder på en fantastisk natur, bjerge fyldt med grønne træer og planter, og bliver derfor kaldt for Italiens lunge. Den store naturpark Monti Sibillini er imponerende med smukke kalkstenskløfter, dybe slugter, store områder med højslette og bøgeskov, og midt i denne vidunderlige natur finder vi den lille by Fiastra og den fantastiske turkisfarvede sø, som vi havde den fornøjelse at bo lige ved siden af og kunne nyde udsigten fra terrassen hver dag.
Søen er blevet til et populært sommersted, hvor man kan svømme, fiske, sejle med kajak, køre på vandcykel eller bare ligge og slappe af og solbade ved bredden.

Marche dækker et areal på 9.693 kvadratkilometer, og 37% af regionen er dækket af bjerge, der er op til 1.700 meter høje. Kun 10% er fladt land, mens hele 53% er bakket landskab. Regionen grænser mod Emilia-Romagna, Umbria, Abbruzzo, Toscana, Lazio og Adriaterhavet.
Macerata området har været beboet i over 10.000 år. Romerne koloniserede Marche-regionen i 200-tallet før vor tidsregning, så der er masser af historie at nyde i de mange små landsbyer. Over 400 museer og malerisamlinger byder de i alt 239 kommuner på, 106 slotte og 33 middelalderborge, syv arkæologiske parker, 15 forter, 170 tårne og så naturligvis en fantastisk gastronomi og vine m.m.

Vine i området
Den mest kendte vin fra området er den såkaldte Verdicchio, en hvidvin som bærer navnet på den drue, den er produceret på. Verdicchio vinen er berømt i hele verden, den er frisk og tør, har krop og fin syre. Passer faktisk rigtig godt til gastronomien i området med fisk, fjerkræ, svampe og trøfler.
Marche regionen er ikke kendt for at producere de store rødvine som i f.eks. Toscana, og det vækkede vores opmærksomhed, fordi de klimatiske forhold og jordbunden i området så ud til at kunne leve op til kravene, så vi spurgte os omkring og gik på jagt efter en god rødvinsproducent.
Og faktisk blev vi positivt overraskede.
Vi fandt ud af, at området byder på både billige og dyre vine, fordelt mellem det regionale Marche-IGT, 15 DOC´er og 2 DOCG´er, hvor ca. 55% er hvide og 45% røde.

Det er druesortene Verdicchio og Trebbiano, som dominerer for de hvide, mens Sangiovese, Montepulciano og i dag også Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Cabernet Franc, Syrah og Merlot er de druer, der anvendes til de røde. Som flere andre vindistrikter i Italien har Marche oplevet en kæmpe udvikling inden for teknik og kvalitet, som gør, at man i dag finder flere meget spændende producenter.

Il Pollenza’s historie
Der var specielt ét sted, som vakte vores opmærksomhed, Vinhuset il Pollenza, så vi kontaktede dem og fandt en dag, hvor vi kunne komme forbi.
Vi blev modtaget af husets vinkyper, Giovanni Campodonico, Giovanna Bianchi som er marketingdirektør, og Carlo Tofanacchio, som først sagde, at han lavede lidt at hvert på vingården, men efter nærmere bekendtskab kom det frem, at han faktisk er ejerens private helikopterpilot. Stedet er absolut imponerende!

Ejendommen Il Pollenza ligger i Tolentino sydvest for byen Macerata, midt i Marches pragtfulde, bløde bakker. Stedet, med sine smukke bygninger fra det 16. århundrede og designet af Sangallo, har ca. 200 ha. land, hvoraf de 60 ha. er beplantet med vin. For ca. 20 år siden blev det overtaget af Grev Brachetti-Peretti.

Et kæmpe renoveringsarbejde blev sat i gang, og i dag råder Il Pollenza over det mest moderne udstyr til at lave topvine og har modningslokaler syv meter under jorden, som vil gøre nogle af verdens største vinslotte misundelige. Her ligger vinene på både franske barriques fra topproducenter som Seguin Moreau, Taransaud og Saury, og på større, slovenske træfade (20 og 40 hl.). De store cementbeholdere til opbevaring af vinen bærer hver et navn fra et familiemedlem.

Vinmarkerne ligger alle omkring selve ejendommen, under indflydelse fra havet, som kun ligger 25 km væk og 35 km fra Sibilline-bjergene i en højde af 110 til 150 m. Der dyrkes både lokale druer som Trebbiano og Sangiovese, og også internationale druer som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Petit Verdot, Syrah, Gewürztraminer og Sauvignon Blanc.

Efter overtagelsen blev vinene på Il Pollenza i mange år lavet under vejledning af den berømte ønolog, Giacomo Tachis, tidligere ansvarlig for vinificeringen på Antinori og god ven af Grev Brachetti-Peretti. I dag er det en anden berømt ønolog, Carlo Ferrini, som rådgiver slottets faste kældermestre, Umberto Trombelli og Giovanni Campodonico.

Il Pollenza i dag
Giovanni fortæller stolt om projektet og ligger megen vægt på, at de store investeringer er foretaget for at kunne producere kvalitetsvin – der er ikke sparet på noget. Målet er, at vinen il Polenza skal kunne måle sig med de store italienske vine i fremtiden. Grev Aldo Maria Brachetti-Peretti, født i 1932, har altid drømt om at kunne videreføre sine forfædres traditioner i vinproduktion, og efter mange år som direktør for en af Italiens største energikoncerner har han givet kontrollen til sin søn, og har nu tid til at tage sig af det nye projekt ”il Pollenza”.

Efter den imponerende rundvisning på ”slottet”, hvor vi så grevens privatbolig (som vi ikke måtte tage billeder af), deres imponerende sal som bruges til diverse vinsmagninger, kældrene hvor vinene hvilede, de store nye bygninger som endnu ikke er taget i brug, kom vi til det øjeblik, hvor vi skulle prøvesmage og bedømme vinene. Giovanni fortæller, at alle druer bliver håndplukket og transporteret i små kasser til ”cantinaen” (vinhus på italiensk) fra de omkringliggende marker. Han kontrollerer selv kvaliteten hele året rundt.

Og stolt åbner han den første flaske:
Didi, en rosevin lavet af 50% Pinot Nero og 50% Syrah. Helt let i farven, næsten laksefarvet, men yderst frugtig i aromaen og med mere smag end vi havde forventet. Der var 35º den dag, vi besøgte il Pollenza, så rosevinen var helt perfekt, frisk, frugtig og forfriskende, men med karakter. En dejlig oplevelse. Prisen var: 10,50 €

Vin nummer 2 er Angera, en hvidvin lavet af den lokale drue Macharatino, som vi aldrig havde prøvet for. “Den er tør, let, frugtig og syrlig på grund af det store kalkindhold i jorden”, fortæller Giovanni. En vin som passer til lidt af hvert, let at drikke, men ikke den store oplevelse, syntes vi. Pris: 12 €

Bagefter bliver vi introduceret for Brianello, endnu en hvidvin, men lavet af Sauvignon Blanc druen. Helt klart en anden type vin, med mere krop og struktur. Vinen er fra 2009 og det første, som faldt os ind, var, at den mindede meget om en Sancerrevin, men mindre tropisk. Sælges på vinhuset til 10,50 €

Og videre gik det til Porpora, en rødvin fra 2008, lavet af 70% Merlot og 30% Montepulchiano med 12 måneder på fade af 225 liter og de store på både 2000 og 4000 liter. Vinen imponerer. Den er flot mørkerød, krisebærfarvet med typiske merlot aromaer af modne, søde, røde bær. Med fine antydninger af krydderier på en baggrund af modne røde bær. I munden er den blød, smagfuld med en behagelig, blød syre i en harmonisk blanding med vinens frugt. En rund vin med struktur og lang eftersmag. Virkelig en stor fornøjelse, og så til kun 10,50 €.

Til slut ville Giovanni gerne imponere os, så vi prøvede deres topvin ”il Pollenza” fra 2004, som er den årgang, der er til salg på nuværende tidspunkt, sammen med årgang 2007, som stadig ligger og hviler i kælderen, og som ikke er til salg endnu. Det var to forskellige vine. Druesammensætningen var totalt forskellig, og man kunne tydeligt mærke, at druerne i vinen fra 2007 kom fra vinstokke, der var ældre og som producerede druer i en højere kvalitet. Giovanni er enig med os i, at 2007, når den har ligget et par år mere på flasken, vil blive en meget bedre vin end den fra 2004, som slet ikke var så ringe endda.

Il Pollenza 2007 er lavet af 7% Petit Verdot, 60% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot og 13% Cabernet Franc, og er fra en varm årgang, hvor druerne har nået at blive godt modne. Intens duft, hvor bær som kirsebær, jordbær og hindbær (marmelade) er til stede. Desuden er der lidt ristede elementer fra fadlagringen og lidt vanilje i duften. Smagen er intens og vinen har et højt indhold af både tannin (garvesyre) og syre som gør den mere langtidsholdbar og som vil få den til at udvikle sig positivt over tid.

Vinen sælges til 45 € pr. flaske, og vores konklusion efter smagningen er, at Il Pollenza helt bestemt har en fremtid foran sig og har muligheden for at komme op at konkurrere med de store italienske vine. Hermed slutter vores besøg hos La Cantina il Pollenza. Vi ønsker dem held og lykke med projektet i fremtiden, og takker dem for at have modtaget os med så kort varsel.

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.