30 år efter uvejret, der satte Málaga ud af spillet

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Klokken et om eftermiddagen blev dag til nat, da kulsorte skyer lagde sig ind over Málaga og himlen åbnede sig. Det var den 14. november 1989. Denne tirsdag for 30 år siden blev gaderne til flodløb, biler blev skyllet ud i havet og tusindvis af personer blev fanget eller var forsvundet i timevis.
Som når luftalarmerne lød under anden verdenskrig søgte alle indbyggerne beskyttelse, blot denne gang så højt som muligt. Tusindvis af arbejdere var fanget af vandmasserne indtil midnat, ligesom det var tilfældet for hundredvis af skoleelever. Uvejret gjorde også adgang til og fra lufthavnen umulig, hvilket betød, at byen var afkoblet fra lufttraffik.
På lidt over en time faldt der i Málaga 160 liter nedbør pr. kvadratmeter. Og da regnen ophørte, kom isen. Hagl fyldte gaderne og gjorde det i forvejen våde føre fuldkomment glat og umuligt at færdes de steder, hvor det altså ikke i forvejen var ufremkommeligt på grund af den høje vandstand. Det isnende kolde vand gik i bedste tilfælde til livet. Men nedbøren, som kun lige var begyndt, skulle komme til at vare i tre uger.

Floderne løber over

Ría Guadalhorce havde ikke plads til mere – der var allerede faldet adskillige mindre mængder vand i dagene op til, så floden var godt fyldt. Da det begyndte at regne, kunne den ikke akkommodere mere og gik over bredderne.
Nogle steder i byen var situationen så alvorlig, at ingen køretøjer, hverken brandvæsenets eller politiets kunne komme frem og hjælpe. Endvidere påvirkede uvejret også telefonnettet, så redningstjenesterne ikke kunne kontaktes. Radio blev på et øjeblik det eneste kommunikationsmiddel mellem Málaga og resten af landet og den eneste måde, man kunne få information om, hvad der skete.

Skoleelever sad fast i timevis

På flere skoler i Málaga så situationen også slem ud, specielt for dem der lå øst for Guadalmina-floden. Minutter før klokken skulle til at ringe ud til skolefri, faldt de afsindige mængder regn og lærerne var nødt til at blive tilbage med børnene, hvis forældre ikke havde mulighed for at hente dem. Det var heller ikke forsvarligt at sende børn ud alene i uvejret, selvom de boede tæt på. På de skoler, som blev værst ramt, var børn og lærere nødt til at søge tilflugt på de øverste etager, da de nederste blev oversvømmede.
Hen på aftenen blev de fangede elever lidt efter lidt reddet ud af skolerne, da firehjulstrækkere og motorbåde efterhånden kunne nå frem til dem. Grundet nogle af elevernes lave alder var det dog ikke dem alle, der kunne fortælle redderne, hvor de boede henne.
Den næste dag udsendte det spanske civilforsvar en meddelelse om, at forældre ikke skulle aflevere deres børn i skole den kommende dag, hvilket blev forlænget til flere dage, da skolerne var ødelagte, fulde af vand og umulige at undervise i.

Den lange nat – 2.000 personer fanget i industrikvartererne

Uden togforbindelse og med vejene afspærrede måtte flere tusind mennesker tilbringe hele eller noget af natten i industrikvartererne, da den kraftige strøm endvidere gjorde det vanskeligt for det motoriserede redningsbåde at komme frem og mange personer i Guadalhorces industrikvarter måtte tilbringe natten på øverste etage i industrihallerne. Det var først klokken 4 om morgenen at vandstanden var lav nok til at de første køretøjer kunne krydse Guadalhorce-broen.
Ligeledes var den økonomiske aktivitet totalt lammet, da industrikvartererne Guadalhorce og Santa Teresa var en kæmpe lagune, ligesom at en stor del af resten af Málagas erhvervsdrivende oplevede nedlagt forretningsaktivitet grundet oversvømmelser. Adskillige lokale butikker måtte siden hen dreje nøglen om af denne årsag.

Regnen fortsætter til den 8. december

På nær små opklaringer fortsatte regnen indtil den 8. december. I denne periode oplevede Málaga syv oversvømmelser af Guadalhorce-dalen. På grund af de forfærdelige skader var Málaga nødt til at erklære området for katastrofeområde den 1. december. Hundredvis af boliger blev berørt i mindre eller større grad og tusindvis af biler endte hos ophuggeren.
 

Kan Málaga klare fremtidens vandmasser?

Grundet klimaforandringerne ser vi mere ekstreme temperaturer og vejrforhold. La Danesa har talt med AEMET, det meteorologiske institut i Málaga, om klimaforandringernes betydning på lokalt plan.
”Af alle provinshovedstaderne i Spanierne er Málaga klart den mest udsatte, når det kommer til klimaforandringer,” fortæller José María Sánchez-Laulhé Ollero, direktør for AEMETs, og fortsætter: ”Málaga er en kystnær by, som er ekstremt disponeret for oversvømmelser, i og med at Guadalhorce-dalen nemt løber over. Der er i Málaga en stor mangel på rørlægning, der kan lede vandet hen i deciderede reservoirer. Der har i årevis været planer om at gøre noget ved dette rørledningsproblem, men det bliver konstant udsat.”
I Málaga centrum nær den gamle tobaksfabrik er man dog i øjeblikket ved at nedlægge gigantiske dræn, som skal sikre byen mod fremtidige oversvømmelser. Drænene er godt fire meter høje, to meter bredde og 1,3 km lange og kan føre 20.000 liter vand i sekundet fra byen ud i havet. Projektet er budgetteret til 2,5 millioner euro og skal stå færdig om et år.
 
Bliver installationen en succes, vil det muligvis blive kopieret i andre byer på Costa del Sol.
 
”Det er ikke fordi, der ikke falder regn i Málaga. Vi får ca. 500 liter om året. Men der er en ulig fordeling af vandreservoirer og der sker meget fordampning grundet de stigende temperaturer,” slutter AEMET Málagas direktør.
 
Ofrene
I alt mistede otte personer livet under oversvømmelsen, blandt andet et ældre ægtepar, hvor vandet strømmede ind i deres hus, og de havde ikke tid til at reagere, da vandet pludselig stod i tre meters højde i deres område i Arroyo Barriguilla.
En kvindelig beboer på 47 fra Villanueva de la Concepción mistede livet, da hendes bil blev overmandet af vandmasserne. Hendes lig blev fundet 15 kilometer derfra i Almogía.
 
Fakta om temperatur- og vandstigning i Sydspanien
En analyse fra AEMET, Spaniens meteorologiske institut, af gennemsnitstemperaturen for Spanien fra 1971-2000 viser en stigning både i frekvens og intensitet af tørkeperioder i hele landet. Sammen med dataene for nedbøren viser dette, at vi oplever stadigt varmere somre i hele Spanien.
Temperaturstigningen er dog særligt øget over de sidste årtier. Faktisk viser tallene fra AEMETs analyser, at gennemsnitstemperaturen i Málaga er steget 0,5º C pr. årti. Dette skyldes dog ikke udelukkende klimaændringer men skyldes også, at Sydspanien oplever en udvidelse af steppeområderne. Den globale temperaturstigning har været 0,1º C pr. årti.
Når temperaturene stiger, øges fordampningen også, hvilket gør at perioder med tørke bliver længere og mere intense. Derudover stiger befolkningstallet, hvilket også er med til at lægge pres på vandreservoirerne i tørkeperioder.
Middelhavet stiger
Middelhavets overfladetemperatur er steget med 0,34º C pr. årti siden starten af 80’erne. Når havet bliver varmere forårsager det en termal udvidelse, der gør, at havets vandstand stiger. Som konsekvens deraf stiger Middelhavet 3,4 mm om året.
Kilde: AEMET
Tag på klimatur i Málaga
Málagas turistguider sætter nu mere fokus på økologi og klima på deres fremvisninger af byen.
Det er guiderne bag de såkaldte “free tours”, der vises turisterne, hvordan man i Málaga by sikrer affaldssortering, minimering af plastik samt sikrer og skaber nye grønne områder.
 
Guiderne vil også fortælle om kommende økoinitiativer samt forklare, hvad der i fremtiden bør gøres for at sikre Málaga mod klimaforandringer.
“Free tour” er et forholdsvis nyt koncept for turister, der ønsker at komme tæt på byen. Turene sker til fods og tager oftest to til tre timer. Som navnet antyder, er turene som udgangspunkt gratis. Hver gæst betaler ved turens afslutning et beløb svarende til hvad han/hun synes, turen har været værd.
Book gratis på www.freetour.com
 
Af Louise Mercedes frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa