Det danske magasin i Spanien
Hvilken vin skal jeg vælge til Julemaden?

Hvilken vin skal jeg vælge til Julemaden?

Selv om det virker uvirkeligt for os, der bor her på Costa del sol under den blå himmel, så er det altså snart jul igen, og tiden nærmer sig, hvor en stor del af os danskere deltager i julefrokoster og -middage, masser af hygge med familie og venner, god fed mad og forhåbentlig gode vine dertil (selvom vi nok ikke kan komme udenom snapsen…)

Men her ved juletid løber mange af jer nok ind i det tilbagevendende problem med at skulle vælge vinen til julemaden.

De allerfleste har nok prøvet at sidde med en ellers glimrende vin i glasset juleaften, for kun at se den forsvinde ud i den gastronomiske glemsel, når den konfronteres med den gode julesul.

Selv om der er stor forskel på, hvad der serveres af mad i julen, så er der oftest tale om mad med stærke smagsnuancer som and, medister, flæskesteg, rødkål, stuvet grønkål, brun sovs og de brunede kartofler. Det er de kraftige og søde smage, der skal spilles op imod. Er årets julemenu af mindre traditionel art og muligvis mindre tung, så er rødkålen lavet som en salat med valnødder og appelsin og måske er det fede kød skiftet ud med kalkun eller kylling. Her skal man gå efter de lidt lettere julevine, for at vinen ikke overdøver maden – og dermed får julemaden til at fremstå kedelig.

Det er faktisk ikke nemt at finde passende vine, men hvis man ved, hvad man skal se efter, er der faktisk en del muligheder.

 

And har en kraftig smag og derfor kræver den også et kraftigt modspil, og dermed en tæt vin med masser af alkohol. Endvidere vil de syrlige æbler gerne have noget syre som modspil, og sveskernes sødme må også gerne modsvares i vinen. Rødkål er som regel sur-sød og stiller derfor de samme krav som svesker og æbler, mens de karamelliserede brunede kartofler, med lidt god vilje, også kan henføres til kravet om sødme.

Altså; en tæt vin, med høj alkoholprocent, lidt sødme og stadig syre nok til at kunne svare igen.

 

Spanien byder på mange vine, som svarer til den beskrivelse, og i mange forskellige prisklasser, selv om vi nok alle mener, at vinen gerne må være lidt ekstra god til denne højtidelige fest.

 

6 gode julevine i tre prisklasser

Alle vinene er gode, men nogle er billigere og andre er lidt bedre – og så er det jeres smag, der bestemmer, hvor vinen hører til.

 

Den billige, men gode julevin

En billig julevin til under 15 €, som fint kan passe til julemaden. Absolut ”Value for money-vin”.

Monteabellon (14 måneder) fra Ribera del Duero

Ribera del Duero leverer dejlige, fyldige vine og her er et rigtig godt bud på en vin, som giver julemaden og juleaften en dejlig smag. En skøn 100% tempranillo med 14 måneder på nye egetræsfade med smag af brombær, kirsebær, frisk og koncentreret. Til kun 12,50 € pr. flaske.

Baigorri Crianza fra Rioja

Smagen af denne crianza er næsten berusende, fyldt med røde og mørke bær og masser af mineraler. Fantastisk balance mellem frugten og de franske egetræsfade vinen har lagret på. En af de bedste Rioja-vine jeg har smagt i denne prisklasse i mange år. Til kun 9,50 € pr. flaske.

 

Den gode, mindre billige julevin

Julevinen til mellem 15 og 25 €. En mindre billig vin. Her får du en skøn vinoplevelse, der passer til en dejlig aften ved julebordet.

Martinet Bru fra Priorat til 18,85

Klassisk Garnacha-domineret vin, blandet med en smule Syrah og lagret på helt nye, franske egetræsfade. Meget tæt, skinnende farve. Meget elegant næse af røde bær og modne bærfrugter. En ‘varm’, saftig, kraftig og krydret rødvin med lidt pebersmag og en behagelig blød frugt, præget af både modne blommer, sorte kirsebær og lidt urter. Til 18,85 € pr. flaske.

Quinta Quitud fra Toro.

Det spanske område Toro leverer med sin Tempranillo (Tinta de Toro) i denne vin en suveræn harmoni og masser af kraft og saft til julens mad. Vinen er fra økologisk dyrkede vinmarker, mellem 13 og 80 år gamle. Har ligget 16 måneder på franske egetræsfade og er efter min mening en exceptionel god oplevelse til prisen. Kun 16,50 € pr. flaske.

Bagus fra Ribera del Duero

Er en enkeltmarksvin lavet af 100% Tempranillo, med en attraktiv farve af sorte kirsebær med lilla strejf. En kraftfuld, kompleks og elegant vin med bouquet af moden frugt og chokolade. Velafbalanceret med intens koncentration og fedme. En fuldendt vin med en kompleks eftersmag og vedblivende aromarer. Til 25€ pr. flaske.

 

Kultvin til juleaften

Kultvin til over 50€ pr. flaske, men her bliver du også kastet ud i et eventyr. En uforglemmelig vinoplevelse, som er julen værdig.

Aalto PS fra Ribera del Duero

Aalto PS (Pagos Seleccionados) er topvinen fra Vinhuset Aalto og den produceres kun i meget gode år. Siden introduktionen af vinen i 1999 har den opnået den ene topplacering efter den anden (PS fra 2000 fik 96 points fra Robert Parker og årgangene 2001, 2004 og 2005 opnåede 98 points).

Aalto PS er en stor vin med en overdådig smag. En stor oplevelse med masser af smag af de fineste druer, frugt og træ. Nyd den for 66,50 € pr. flaske.

 

Guide til julevinen – åbning, dekantering og temperatur

Husk: Julevinen er kraftig og må ikke serveres for varm. Åbn vinen tidligt, dekantér den eventuelt, gerne 2-3 timer før, men lad den stå koldt frem til, at julemiddagen skal indtages. Vinen skal helst holde omkring de 14-16 grader, da den hurtigt får julevarmen og så risikerer man, at det kun er alkoholen, der kan smages.

 

Med disse gode råd ønskes I en glædelig jul og et godt vinår fra Birdie Vinos!

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.