Det danske magasin i Spanien

Rueda-distriktet ligger som nabo til Toro, lige nordvest for Madrid og syd for storbyen Valladolid, i Castilla León-regionen, der primært er kendt som rødvinsområde. Det ligger lidt syd for Ribera del Duero – et hvidvinsområde i en sandwich mellem to af Spaniens bedste rødvins DO’er. Området fik først DO-status i 1980, men vinene herfra har været kendt i århundreder. Området har nogle af Spaniens ældste vinstokke – primært verdejo og viura. Modsat de øvrige distrikter i regionen produceres der i Rueda primært hvidvin, og de lokale bønder kæmper lidt med Rias Baixas om at være kendt som Spaniens bedste hvidvinsdistrikt.

Man kunne meget passende påstå, at der står en Sanz bag ethvert godt vinhus i Rueda. Familien klæber sig til tronen i området, og en lang række af de bedste vinfirmaer ejes af en del af Sanz-familien. Det er ikke så mærkeligt endda. Familien må siges at have et gevaldigt forspring, da de har huseret i området siden 1870. Områdets nyvundne succes skyldes ikke mindst deres utrættelige arbejde med de sprøde hvide vine. Verdejo-druen er områdets perle og står bag den karakteristiske, aromatiske hvidvin, som af mange regnes for Spaniens bedste – tør, fin og sprød med et pift af anis og nyslået hø.

Hvor mange kender ikke den kendte producent af vine i Rioja kaldet Marques de Riscal? Dette vinhus har valgt at producere alle de hvide vine under samme navn i netop dette område, som sammenlignet med Rioja kan lave vine med mere frugt, aroma og fylde. For mange år tilbage kunne kunderne ikke rigtig finde ud af, at når de skulle finde hvidvinen fra Marques de Riscal i vores butik, var den ikke placeret blandt alle de andre fra Rioja, men på en helt anden hylde, blandt vinene fra Rueda. Det var ikke normalt, at et og samme vinhus har valgt at producere vine under samme navn i forskellige regioner. Og der er stadig ikke mange, som gør det. Men faktisk er det jo logisk at vælge det bedste område for produktion af alle dine vine, og det betyder ikke nødvendigvis, at de bedste marker ligger samme sted til produktion af forskellige typer vin.

Da jeg begyndte at handle med vin til restauranter her på Costa del Sol i 1990, var Rueda vinene repræsenterede på næsten alle vinkort. Så kom Chardonnay-bølgen til Spanien og i en lang årrække har disse vine været glemt af forbrugerne. Langsomt er Chardonnay-vinene blevet blevet skubbet længere og længere væk fra prædikatet som den mest popolære vin, og lige nu er det Verdejo-druen, som er ”hot”. Den bliver serveret i glas på de fleste tapasbarer, i hvert fald dem, som følger lidt med i vinverdenen, og den findes på snart ethvert vinkort igen. Man har dog også fundet ud af, at Sauvignon Blanc druen gør sig ualmindeligt godt i Ruedas fattige jord, hvor den giver en charmerende vin, stoppet til randen med tropiske aromaer, stikkelsbær, asparges og grøn peber.
Det er meget dejlige sommervine, som passer godt til diverse fiskeretter, som aperitif eller en sauvignon blanc til røget laks. Perfekte til vores varme temperaturer og den mad, vi spiser i disse sommermåneder, og til hyggestunder på terrassen med venner og familie.

Vi handler blandt andet med et vinhus, som markedsfører deres vine under navnet Viña Cimbron – omhyggeligt udvalgte vine mellem mange andre producenter. Bag dette mindre vinhus står Antonio Sanz, som har satset på en mindre produktion, men høj kvalitet. Og det betyder ikke dermed høje priser, vinene fra Rueda er ikke dyre, når man tager kvaliteten i betragtning. Man skal nok ikke købe den allerbilligste, man kan finde, for mange benytter sig nemlig lige nu af, at området er ”in”, til at lave vine, som ikke har noget med det at gøre, som Rueda egentlig er kendt for. De gode vine ligger i prisklassen fra 4 til 20 € pr. flaske, og normalt er det kun de vine, som har lagret på fad, som når op i den dyrere klasse.

Har I endnu ikke gjort jeres bekendtskab med vinene fra Rueda, så har vi et bredt udvalg i butikken, og nu i sommermånederne har vi flere på tilbud – og byder gerne på et iskoldt glas, når I kommer forbi. Så benyt chancen til at lære vinene fra Rueda at kende. Enormt ekspressive og dybt aromatiske – en ven for livet.

Nyd sommeren!

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.