Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Historisk triumf for Partido Popular

Den store valgdag i går blev ikke påvirket af massedemonstrationerne og bevægelsen Democracia Real Ya (DRY), der ellers havde opfordret til boykot af både lokale og regionale valg. Faktisk var deltagelsen ved kommunalvalgene, hvor ca. 70.000 byrådsmedlemmer skulle vælges, på 66,18 procent, tre procentpoint større end ved sidste valg i 2007. DRY havde også foreslået, at man i protest mod partierne stemte blankt, men det valgte kun 2,5 procent af vælgerne, og det var ikke mange flere end ved det sidste valg i 2007.
PP oplevede jordskredssejre over det meste af landet. Totalt fik de konservative 37,58 procent af stemmerne – omkring to millioner flere stemmer end PSOE, der måtte nøjes med 27,8 procent af stemmerne.
Statsminister José Luis Zapatero, hvis værste frygt gik i opfyldelse, mener, at hans partis dårlige resultater skyldes den økonomiske krise.
Formanden for PP, Mariano Rajoy, der her ses som nummer to fra venstre i partiets hovedkontor på Calle Genova i Madrid, havde derimod meget at fejre.


Konservative regerer Kysten

Her er resultaterne fra en række af byerne langs Costa del Sol.

Marbella:
PP fik faktisk et mandat mindre end sidst, nemlig 15, mens PSOE gik fra 10 til syv mandater. I stedet gik IU fra en til to, mens det tredjestørste parti er Opción Sampedreña, der fik tre mandater. Konservative Ángeles Muñoz (billedet) beholder dog som forventet borgmesterposten.
Fuengirola:

PP fik 18 mandater, to flere end før. Borgmester Esperanza Oña bliver dermed på sin post. PSOE med Javier García León i spidsen gik fra otte til fem mandater. Det betyder dog, at svenske Johanna Forrsell bliver medlem af byrådet, da hun var placeret som nummer to på partiets kandidatliste.
Mijas:

Ikke overraskende var valget her historisk, da PSOE tabte for første gang i demokratiets historie. PP vandt 15 mandater, og Ángel Nozal bliver den nye borgmester. Koalitionen AM/Los Verdes fik et enkelt mandat, hvilket betyder, at nummer to på listen, danske Pia Bruun, ikke kommer med i byrådet.
Benalmádena:

Her gik PP og borgmester Enrique Moya frem med syv til 11 mandater, men skal dog indgå i en koalition for at bibeholde borgmesterposten.
Benahavís:

Tidligere seks, nu otte mandater. Dermed fortsætter PP, og det betyder også, at den svenske kandidat Åke Olofsson bliver medlem af byrådet.
Málaga:

PP med Francisco de la Torre i spidsen øgede antallet af mandater fra 17 til 19.
Nerja:
PP fik igen 12 mandater og borgmester José Alberto Armijo fortsætter dermed på sin post.
Også Rincón de la Victoria, Estepona, Vélez-Málaga, Coín og Antequera får nu konservativt ledede byråd.
I Málaga-provinsen tog PP sammenlagt 124.000 stemmer fra PSOE. Valgdeltagelsen i provinsen var på 61,18 procent.

Regionsvalg også katastrofale for PSOE

I de 13 regioner, hvor der samtidigt som kommunalvalgene også blev stemt til regionsvalgene, havde resultaterne omtrent samme farver – nemlig alt andet end rødt.
PSOE tabte selv den traditionelt socialistiske højborg, Castilien La Mancha, hvor PP’s generalsekretær, Dolores de Cospedal, fik 26 mandater.
I Extremadura fik PP også flest stemmer, men her kan en koalition mellem PSOE og IU stadig blive aktuel, ligesom en koalition i Navarra kan udelukke PP. I Aragonien og De Kanariske Øer bliver PP nødt til at danne en koalition for at kunne få en del af magten.
I samtlige PP-regerede regioner genvandt partiet.
I Madrid fik Esperanza Aguirre så meget som 71 mandater, og selv i Valencia gik PP frem og har nu 55 mandater. I sidstnævnte havde vælgerne åbenbart ingen kvaler om at stemme for formand Francisco Camps, på trods af vedholdende beskyldninger om korruption i forbindelse med Gürtel-sagen.
Ellers bibeholder PSOE kun magten i Andalusien og Baskerlandet, hvor der altså ikke blev stemt til de lokale regeringer i går. Det blev der heller ikke i Catalonien eller Galicien. Regionsvalgene i disse fire regioner er planlagt i forbindelse med parlamentsvalget i marts næste år.


Bildu vandt Baskerlandet

Den baskiske venstrefløjskoalition Bildu, der for nyligt først blev forbudt af højesteret, men senere godkendt af forfatningsdomstolen, vandt valgene i hele 74 kommuner i Baskerlandet og Navarra. De har via koalitioner stadig mulighed for at vinde magten i endnu flere kommuner.
Koalitionspartiet vandt flere mandater end selv PNV. De to fik hhv. 953 og 872 mandater.


Danskere mistænkte for drab på Tenerife

De to danskere, som er mistænkt for drabet i lørdags på den 38-årige danske mand, er tilbageholdt af spansk politi.
Det formodede drab skulle have fundet sted på et Spies-hotel på den sydlige del af øen.
Den afdøde mands kæreste ringede til receptionen for at sige, at der var sket et uheld, hvormed manden havde fået to knivstik i maven. En ambulance blev tilkaldt, men manden var allerede afgået ved døden.
Det er kæresten og en ven, som politiet nu mistænker for at have dræbt manden.


Laudrup og Mallorca reddet

Michael Laudrup og hans hold, RCD Mallorca, blev lørdag aften reddet fra nedrykning.
Holdet havde mulighed for selv at redde skindet ved bare at spille uafgjort mod Atlético Madrid. Den kamp endte dog til sidstnævntes fordel, nemlig 4-3.
I stedet kom redningen fra Deportivo La Coruña, der ved at tabe 0-2 til Valencia sikrede, at også Mallorca bliver endnu en sæson i La Liga.


Læs flere nyheder her…

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.