Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email


Statsminister José Luis Zapatero og PSOE ville miste 53 mandater, havde søndagens valg været parlamentsvalg.

Hvis det havde været parlamentsvalget

Resultaterne ved søndagens kommunal- og regionsvalgene giver et godt billede af, hvad vælgerne ville stemme, hvis der samtidig var afholdt parlamentsvalg, mener El Mundo. Avisen har anvendt en matematisk model, kaldet d’Hont, som provins for provins overfører stemmerne til et valg af kongresmedlemmer.
Den enorme sejr til Partido Popular betyder, at partiet ville have fået otte mandater flere end de 154, det har i dag. PSOE ville derimod bløde og miste 52 mandater, hvilket vil sige, at det kun ville få 117. Mange vælgere på venstrefløjen ville straffe PSOE og i stedet stemme på Izquierda Unida, som ville gå fra to til 15 medlemmer. Den baskiske venstrefløjskoalition Bildu ville få syv kongresmedlemmer, det samme antal som PNV.
Avisens bud er desuden, at denne tendens ikke vil ændre sig meget op til det egentlige parlamentsvalg, som, medmindre statsminister José Luis Zapatero ikke udskriver valg før tiden, vil blive afholdt om 10 måneder. Her stiller Zapatero som bekendt ikke op, men hvem der træder i hans sted, vides endnu ikke.


Xenofobisk højrefløj vinder stemmer

Plataforma per Catalunya (PxC) firedoblede søndag antallet af byrådsmedlemmer i Barcelona.
Det kontroversielle parti er grundlagt og ledes stadig af catalaneren Josep Anglada. Det havde ført en valgkampagne baseret på hårdere regler for immigration og er i det hele taget udlændingefjendtligt. I kampagnen indgik en tv-reklame, hvor man så to unge kvinder, i hvad som skulle være 2011, gå langs stranden. Tiden blev skruet frem til 2050, og der så man de samme kvinder, bare med burka.
PxC har ikke kun succes i Barcelona, men også i f.eks. Vic, hvor det nu er det næst største parti med seks byrådsmedlemmer, samt i L’Hospitalet, El Vendrell, Salt og Manlleu. Partiet fik sammenlagt 67.000 stemmer.
”Intet kan stoppe os nu,” citerer El País Angelada efter søndagens resultater.


15M taber pusten

Luften er gået ud af demonstranterne, der siden den 15. maj (15M) har demonstreret og slået lejr på først og fremmest Puerta del Sol i Madrid, men også i mange andre byer.
Efter søndagens valg, hvor kun få vælgere fulgte opfordringen fra organisationen bag demonstrationerne, Real Democracia Ya, om at stemme blankt, besluttedes det alligevel at fortsætte protesterne mod arbejdsløsheden, den dårlige økonomi og hvad organisationen kalder manglende demokrati. Planen var at fortsætte i hvert fald yderligere en uge.
På trods af beslutningen er luften så småt ved at gå ud af forsamlingen, og der er ikke mange tilbage på pladsen, der markerer Spaniens geografiske centrum, og som nu også er symbol på et oprør af endnu ukendt betydning.


Det stillestående vejarbejde på Mijas-vejen: Nyt selskab overtager

Et nyt konstruktionsselskab skal nu overtage ansvaret for vejarbejdet på Mijas-vejen, vejen som forbinder Fuengirola og Mijas, hvor arbejdet har stået stille i omkring en måned.
Det skriver Diario Sur i dag. Avisen forklarer videre, at det nye selskab er Probisa.
De ansatte, som ikke har fået løn i over otte måneder fra kontruktionsselskabet, Profasán, undrer naturligvis, hvad der nu skal ske med dem og deres udestående.
Vejarbejdet betyder, at man ikke kan komme hverken frem eller tilbage på strækningen, hvor der er mindst fire måneders arbejde tilbage. Strækningen skal udvides til to kørebaner i hver retning.
La Danesa Nyheder har tidligere belyst hele sagen. Læs den her.


Skove til byerne

Parker absorberer op til 30 tons CO2 om året. Derfor har de andalusiske myndigheder, nærmere betegnet rådsmand med ansvar for miljøet, José Juan Díaz Trillo, præsenteret programmet ’Bosques por Ciudades’, et pionerprojekt, som årligt skal reducere kuldioxiden i regionen med 160 ton. Det svarer til det gennemsnitlige årlige udslip fra 48.000 biler.
Flere træer og buske skal nu plantes i otte forskellige byer, inklusiv Álora, hvor man er gået i gang med at plante 2.000 træer og buske. De er af 120 forskellige arter, hvilket har det formål, at man kan analysere, hvilke arter som optager mest CO2.


12 grader mindre på torsdag

Pænt vejr i dag og i morgen i hele Spanien. Det lover det meteorologiske institut Agencia Estatal de Meteorología, som til gengæld advarer om, at temperaturen på torsdag vil falde med så meget som 12 grader, hvilket i nogle områder betyder temperaturer på mellem otte og ni grader, i andre helt ned til fire.
Samtidig forventes regn og tordenvejr i stort set hele landet, og det kan fortsætte frem til lørdag eller søndag.


Læs flere nyheder her…

 

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa