Det danske magasin i Spanien
Livet er for kort til at drikke dårlige vine

Livet er for kort til at drikke dårlige vine

Hvem har ikke hørt den sætning før? Og faktisk er det sandt, uanset i hvilken prisklasse, man køber vin, er der ingen grund til, at den skal være dårlig, eller at man selv er medvirkende til at gøre den værre end den i virkeligheden er.

De nedenstående retningslinjer gælder først og fremmest for vine, som bliver bedre ved længere tids lagring – typisk de lidt dyrere vine. Er vinen købt for at blive drukket indenfor de næste par år, kan man godt gå lidt på kompromis med nogle af disse opbevaringsråd.

Der er mange, der opbevarer vin i soveværelset. Det kan være det bedste sted i en lejlighed eller et hus og er i hvert fald bedre end køkkenet. Det bedst egnede sted er dog en kælder eller et andet køligt rum.

Når du skal opbevare vin, er de vigtigste faktorer følgende:

Mørke:
Sollys eller bare dagslys skader vinen i det lange løb. Specielt Bordeaux-vine har relativt lyse flasker, som ikke kan modstå lys, mens italienske og spanske vinflasker meget ofte er mørkere og dermed mere modstandsdygtige overfor lyspåvirkning, men leg aldrig med det. Mange gode flasker er gennem tiderne blevet ødelagt på det grundlag.
Det farvede glas, som mange vinflasker er lavet af, beskytter ikke helt mod sollysets skadelige virkning på vinen. Derfor skal flaskerne ligge i mørke – evt. kan man opbevare dem i de kartoner/trækasser, man (måske) har fået dem leveret i.

Ro:
Alle vine, der er beregnet til lagring, skal have ro. Det betyder, at de skal ligge solidt et sted, hvor der ikke er "trafik" og der må heller ikke forekomme rystelser. Det ideelle sted er i en kælder i et separat rum. Husk i den forbindelse at oliefyr, køleskabe og lign. ofte giver rystelser, når de arbejder eller går i gang. Gentagne vibrationer kan ryste vinens fine bestanddele fra hinanden.
Undgå at stille den flotte vinreol hen ved siden af stuevinduet og stereoanlægget.
Husk også at det er en gammel skrøne, at flasker skal "vendes" med et vist interval.

Fugt:
Det er meget vigtigt, at lagringsværdige vine opbevares et sted, hvor der er en passende fugtighed. Det forhindrer, at vinens prop tørrer ud og skrumper med deraf følgende lækager eller lufttilførsel, som ødelægger vinen. Omvendt er for høj fugtighed årsag til, at etiketten ødelægges eller falder helt af, så det gælder om at finde balancen. En fugtighedsprocent på 45 er et "must" og 60-75% er ideelt. Det skal understreges, at der aldrig er lavet videnskabelige undersøgelser på området, men undgå at lege med ilden.
Har man en tør kælder kan man opstille en luftfugter eller evt. placere et par spande med vand i lokalet for at få fugtigheden op.

Lugte:
En af vinens store fjender er lugte. Opbevar aldrig en vin i nærheden af ting, der afgiver lugte. Konstante lugtpåvirkninger har indflydelse på vinens smag og skal altid undgås. Køkkenet eller garagen er derfor ikke noget optimalt sted, ligesom mindre rum, hvor der ryges meget eller et vaskerum, er en dårlig idé.
En god kælder er så klart det bedste opbevaringssted, men også en trappeafsats, et viktualierum el. lign. med neutral lugt egner sig.

Position:
Vin skal til alle tider opbevares liggende og have kontakt med proppen, så den ikke tørrer ind. Dermed undgås at vinen løber ud eller der kommer luft i flasken, som gør vinen udrikkelig.

Temperatur:
Rødvin lagres bedst ved konstant temperatur. Det er til alle tider den vigtigste faktor. Selve temperaturen er mindre væsentlig, men det er vigtigt, at vinen ikke udsættes for temperaturer under 5 grader celsius og over 25 grader celsius. For lav temperatur forhindrer vinens udvikling, mens for høj temperatur fremmer vinens udvikling unaturligt og ødelægger den fine balance i vinen. Den ideelle opbevaringstemperatur er ca. 10-12 grader celsius. Det er de færreste, der har mulighed for selv at opbevare vin under disse forhold. Derfor er det vigtigste, at temperaturen er konstant og at vinen således ikke bliver udsat for pludselige temperatursvingninger.
Langt de fleste rødvine udvikles perfekt under disse forhold, men vær opmærksom på, at nogle vine slet ikke egner sig til at gemme, og så spiller temperaturen ikke nogen rolle.

Temperaturen er i øvrigt væsentlig, når man skal vurdere en flaske, som har tilhørt en anden eller ligget i et supermarked eller i en forretning nogle år. Såfremt vinen har været opbevaret for koldt, vil du ofte finde, at proppen nærmest er "suget ind" i flasken. Hvis den har været opbevaret for varmt, er proppen derimod på vej ud af flasken.
Nu er det så op til jer at finde den bedste plads i jeres lejlighed eller hus.
Husk at du ikke behøver at have en vinkælder for at have en god vinlagring. Opbevar dine vine i så jævn temperatur som muligt.
Ro og mørke – så er du godt på vej. Bunden af et klædeskab er et super sted. Under sengen i papkassen – også super.

Her til slut ønskes I alle en rigtig glædelig jul. Husk nu at drikke gode vine!

Tips:
Køleskabe egner sig ikke til længere tids vinlagring, selvom der både er køligt og mørkt. Temperaturen svinger konstant op og ned nogle grader og det vibrerer meget. Og tænk hvis vinen tager smag fra "gamle Ole"-osten! Man kan købe deciderede vinskabe, som har den rette temperatur og fugtighed. Disse er perfekte, men ikke helt billige.

Opbevar aldrig dine vine i køkkenet, da det er rummet med største temperatursvingninger – og du får meget skæld ud, hvis dine vine står oven på køleskabet eller oven på emhætten.

Af Jeanett Lorentzen, Birdie Vinos

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.