Det danske magasin i Spanien


Vi ved det godt: influenzaen kommer! Landene på den nordlige hemisfære forbereder sig på epidemi, muligvis pandemi, og medierne boltrer sig i noget, der efterhånden ligner en grumset skovsø af forvirrende og selvmodsigende oplysninger. Måske er det agurketid på nyhedsfronten, der har fået pressen til at skabe dommedagsstemning, for faktum er, at der hverken er tale om pest eller ebola, men en influenzavirus, som, i flg. sundhedsmyndighederne, næppe bliver mere voldsom end de epidemier, vi oplever hver vinter. Influenza A (H1N1) klassificeres endnu ikke som en pandemi. Før vi kan tage så stort et ord i brug, skal hele kloden rammes af sygdommen inden for ganske kort tid – og det er noget, der sker meget sjældent.

Forskel mellem den almindelige influenza og influenza A (H1N1)

  Almindelig Influenza  Influenza A (H1N1)
Sæson Efterår-vinter Endnu ukendt
De første symptomer varer ca. 1-4 dage 1-7 dage
Feber Høj gennem flere dage, overstiger dog sjældent 39 grader Høj i få dage, stiger hurtigt til 39 grader
Hovedpine Ikke så kraftig Kraftig
Stoppet næse Almindeligt Mindre almindeligt
Ondt i halsen Let Let
Utilpashed Ja Ja
Ondt i kroppen Moderat Intens
Appetitløshed Ja Ja
Hoste Mindre intens, tør hoste Vedvarende tør hoste
Træthedsfølelse Op til 2 uger med moderat træthed Op til en uge med ekstrem træthed
Rindende øjne Let Let
Kvalme, opkast eller diarré Ja Ja
Kuldegysninger Sporadiske Ofte
     

VIP-vaccinen
Egentlig er det jo fedt nok at være VIP, men i denne sammenhæng er øgenavnet VIP-vaccinen lidet flatterende. Hvem er for vigtig til at blive syg? Eller vigtig nok til ikke at blive det? Hvorfor bestiller man ikke vaccine nok til hele Spaniens befolkning? Hvornår er den klar? Virker den overhovedet?

Spanien har rent faktisk en plan, et influenzaberedsskab, som har været parat siden fulgeinfluenzaen truede for nogle år siden. Efter anbefaling fra WHO har Spanien (ligesom en lang række andre lande) tilpasset planen den nye virus.
Myndighederne kalder til besindelse, og husker befolkningen på, at det handler om fælles ansvar i samfundet (forebyggelse i form af højt hygiejneniveau, at undgå spredning af panikstemning, at undlade dumdristighed…). Staten har indledt en kampagne, som følges op på TV, radio og internet, bl.a. med råd om hvordan man undgår at sprede influenzavirus.
Spanien har købt 37 mio. doser H1N1-vaccine, nok til ca. 40 procent af befolkningen, idet hver person skal have to doser for at være fuldt dækket. Vaccinen vil først og fremmest blive tilbudt risikogrupper i henhold til WHOs anbefalinger, og hele gildet koster 226 mio. euro. Spanien har handlet med schweiziske Hoffmann-La Roche, der har patent på Oseltamivir, bedre kendt som Tamiflu. Det har selvklart været en strålende forretning for schweizerne, der siden juni måned dog har måttet finde sig i fri konkurrence på det pandemitruede marked, hvor spillere som GlaxoSmithKline nu blander sig. DK handler med sidstnævnte, hvis produkt hedder Relenza.
De spanske sundhedsmyndigheder ligger i øvrigt inde med 10 mio. doser influenzamedicin, som vil dulme symptomerne, men som ikke virker decideret helbredende. Der kan ikke stilles garanti for effekten af vaccinen, dels fordi man ikke kan nå at teste den 100% og dels fordi influenzavirus har det med at ændre sig undervejs i forløbet. Således tilpasses almindelig influenzavirus hvert år de, på det givne tidspunkt, virale karakteristika. Man regner med at have vaccinen klar til os her i Spanien midt på efteråret. Er man i risikogruppen og tilknyttet Seguridad Social, skal man konsultere sin læge for at blive vaccineret. Vaccinen fås i første omgang ikke som håndkøbsmedicin på apoteket. Er man ikke tilknyttet den offentlige spanske sygesikring, bør man kontakte sit private sygeforsikringsselskab eller konsultere de lokale og danske sundhedsmyndigheder for vejledning.
Det spanske sundhedsministerium http://www.msc.es/servCiudadanos/alertas/gripeAH1N1.htm

Den danske Ambassade:
www.madamb.um.dk under ”borgerservice” og ”information om influenza A”

Forbrugerstyrelsens hjemmeside om rejseforsikringer:
www.forbrug.dk/raad/rbbolig/om-rejser/forsikring/rejseforsikring

Det danske udenrigsministeriet:
www.um.dk

I Danmark forventer man, at 12% af befolkningen bliver smittet (her har man også blot bestilt vaccine til 1,55 mio. borgere, men betalt 50 mio. kroner extra for portionen for at være blandt de første, der får), mens man i Spanien antager, at 20% af befolkningen vil blive smittet. Man regner i øvrigt med, at de fleste af de smittede er raske igen, inden vaccinen bliver taget i brug.
Der er ifølge flere eksperter ikke grund til, at man køber vaccine til et helt lands befolkning. Fx siger professor i medicin ved Oslo Universitet, Jan Helge Solbakk, at Norge, der ligesom Sverige, har købt vaccine til alle, har spildt en masse penge. Han begrunder det med, at influenza A (H1N1) i langt de fleste til fælde, hvis man da overhovedet bliver ramt, kun vil vise sig som en forkølelse eller en lettere omgang influenza.

D. 12. august var 10 spaniere døde som følge af H1N1 – alle var de dog i forvejen svækkede af andre sygdomme.

Af Alex Søgaard Moreno

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.