Det danske magasin i Spanien

Vi elsker at sætte tænderne i et flot hævet, hvidt brød. Dertil bruges oftest hvedemel med gluten, der til gengæld kan volde vores fordøjelsessystem o.a. meget besvær. Gluten er proteiner, der findes i hvede og andre kornsorter.
 

Gluten før og nu
Hveden stammer oprindeligt fra Middelhavslandene og Mellemøsten. Hvede, er sammen med majs og ris, den mest anvendte kornsort i verden. Hveden indgår i mange forskellige fødeemner, f.eks. hvedemel, fuldkornshvedemel, hvedegryn, øl og mange andre forskellige fødemidler. Der er i de senere år ændret meget på hvedens egenskaber. For bare 50 år siden kunne vi ikke dyrke hvede til brød med så højt et glutenindhold, som vi gør i dag. Det giver et flottere og lettere brød, men jeg har en mistanke om, at det også kan være medvirkende årsag til, at gluten tilsyneladende ikke tåles af flere og flere mennesker. Gluten er et problem for mange, der har fordøjelsesproblemer. Kan du diagnosticeret ikke tåle gluten, kaldes det for cøliaki. Forskere mener, at der er mindst 50.000 danskere, der lider af cøliaki. En overlæge, Steffen Ulrik Friis, har skrevet, at cøliaki er blandt de hyppigste kroniske tarmlidelser hos voksne og den hyppigste hos børn. Faktisk kan det næsten kaldes en folkesygdom.
Bortset fra hvede findes gluten også i spelt, rug, byg og havre. Dog tåles havre ofte i mindre mængder, fordi glutenindholdet ikke er særlig stort. Sverige og Irland siges, at være de lande hvor glutenallergi optræder hyppigst.

Symptomer
Et tydeligt symptom på glutenintolerans er en udtalt træthed ½ – 1 time efter indtagelse af mad med gluten. Lider du af oppustet mave og mavesmerter, kan det også være en særdeles god ide at udelade glutenholdige fødemidler i en periode.
Gluten mistænkes i dag, blandt mange forskere, for at medvirke til utallige lidelser ligefra vægtøgning, oppustet mave, diarre, til mere alvorlige sygdomme som cøliaki, skizofreni, autisme, svær depression og, hudlidelser f.eks. psoriasis og mange andre mindre velkendte lidelser som f.eks. AHDH, Tourette m.m. Det er observeret, at flere skizofrene mennesker også har cøliaki, hvorfor mange med denne lidelse får en væsentlig bedring af deres psykiske sygdom ved helt at undgå produkter med hvede, dog opnås de bedste resultater oftest, hvis der også undgås mælkeprodukter.

Ordene intolerans og allergi bruges lidt i flæng omkring det begreb ”ikke at kunne tåle gluten”. Er der diagnosticeret en cøliaki, bliver lidelsen oftest beskrevet som en intolerans, men måske kan det også kaldes en allergisk reaktion, idet der ses en immunologisk reaktion. Lidelsen hedder Cøliaki, når der er stillet diagnosen glutenintolerans. Cøliaki er en lidelse i tarmsystemet både i tyk- og tyndtarmen, der kendetegnes af diarre, der lugter eller snarere stinker, ofte iblandet fedt fordi optagelsen af fedt og proteiner forhindres og resultatet bliver dårlig trivsel både psykisk og fysisk (ofte ses manglende glæde) og vægttab. Hos mennesker med cøliaki reagerer tarmslimhinden mod glutenproteinerne og derved beskadiges tarmslimhindens fimrehår og fimrehårene erstattes af betændelsesceller. Mængden af laktase, der et enzym til omdannelse af mælkesukker, aftager, og der kan så yderligere udvikles en lactoseintolerans, så mælkesukker heller ikke optages. Optagelsen af maden forringes væsentligt. Når du ikke optager din mad, kommer du let i underkud af mange næringsstoffer, hvilket kan føre til smerter både i knogler og muskler.
 

Kviksølv som medvirkende faktor
Bortset fra en arvelig tendens kan en anden faktor måske være kviksølv, fordi det ødelægger lige netop det enzym, der skal nedbryde gluten og kasein (sidstnævnte findes i mælk, og måske er det derfor, at gluten og mælkeintolerans ofte går hånd i hånd). Mange kunder fortæller mig, at de har fået deres amalgamfyldninger fjernet, men det er vigtigt at vide, at du kan være udsat for kviksølv gennem vaccinationer eller helt tilbage fra, da du var foster og fik kviksølv fra din mors amalgamfyldninger. Eller du er måske blevet udsat for kviksølv gennnem arbejde eller miljøet som helhed.
 

Diabetes og gluten
Mange diabetikere udvikler med årene en glutenintolerans, og det kan måske være årsag til de nerveskader, man så tit ser ved diabetes i stedet for de stofskifteændringer, der oftest får skylden.
 

Børn og gluten
Gluten er en grund mere til at amme sine børn lang tid. Ofte viser lidelsen sig nemlig hos børn få måneder efter, at børnene er blevet introduceret til kornprodukterne. Babyer bør aldrig introduceres til kornprodukter før 6 mdrs alderen. Cøliakien kan opstå i alle aldre. Er det voksne, der diagnosticeres, viser det sig ofte, at de har haft problemer med maven hele livet.
 

Hvedeallergi
En allergi overfor selve hveden er ikke cøliaki. Hvedeallergi er sjælden, men skyldes at kroppen har dannet allergi-antistoffer (IgE) overfor et eller flere af de proteiner, der findes i hveden. Det kan være gluten, men det kan også være andre proteiner. Denne allergi kaldes for en straks-allergi, fordi symptomerne viser sig indenfor få timer, efter at man har spist det, man ikke kan tåle. Her kan symptomerne f.eks. være kløe i ganen, høfeber, nældefeber, astma m.m. og så er kostanvisningerne en ganske anden end ved glutenallergi.
 

Diagnose søges
Ønskes en diagnose, kan det være nødvendigt at tage en biopsi af tyndtarmen, måske i forbindelse med en mavekikkertundersøgelse, men ofte startes med en scanning først. Man kan også få sin mistanke bestyrket ved forskellige blodprøver, hvor der måles forskellige antistoffer. Hvis du ønsker at komme til bunds i årsagen, kan du evt. blive testet for tungmetalforgiftning hos en læge. Mange gange lader man det blot komme an på erfaringen, hvorvidt der sker en bedring efter udelukkelse af glutenholdige fødemidler, for når gluten tages væk fra maden, forsvinder de ubehagelige symptomer også. Hvis en kunde f.eks. kommer med udprægede væskeophobningsproblemer, mistænker jeg ofte gluten som synderen. Jeg foreslår derfor, at de skal holde sig fra brød og pasta en måned. Hvis kunden f.eks. udbryder: ”Jeg ELSKER brød/pasta det er det sidste, du må tage fra mig” så ved jeg, at jeg er på rette spor. Mange gange er der nemlig med tiden opstået en higen efter kornprodukter med gluten. Der er tale om en afhængighedsallergi, som ubehandlet mistænkes for at kunne føre til søvnløshed, hyperaktivitet og andre adfærdsforstyrrelser, depression, samt måske spiseforstyrrelser som Bulimi og Anoreksi.
 

Hjælp til selvhjælp
Det kan være svært at følge en glutenfri diæt og mange føler sig ganske hjælpeløse, når hvede og andre glutenholdige kornsorter skal udelukkes fra deres hverdag, men der findes mange velsmagende og sunde alternativer f.eks. quinoa, der er uden gluten og indeholder en masse aminosyrer, fibre, fosfor og magnesium. Quinoabrød smager ganske dejligt. Desuden kan quinoa blandes med andre glutenfrie melsorter f.eks. ris, majs, boghvede, mandelmel, kokosmel m.m. Hel quinoa kan også bruges i stedet for ris og blandes i salater og findes også som knasende sprøde quinoaflakes. Cornflakes findes også i majsform, der især bruges af børn til morgenmaden. Desuden findes der glutenfrie bageblandinger, samt pasta, brød, kager, kiks m.m. For glutenallergikere er det meget vigtigt at nærlæse fødevaredeklarationer, da hveden er en skjult faktor i megen mad. Tænk bare på f.eks. pølser. Vær opmærksom på, at mange E-numre kan være fremstillet af stivelse fra glutenholdige kornsorter, og derfor kan indeholde små mængder gluten. Ligeledes kan mange sukkerstoffer indeholde spor af gluten. Det samme kan være tilfældet med forskellige sojasovse. Husk også at undgå øl, der er brygget på korn. Selv små mængder gluten kan medvirke til yderligere ødelæggelse af tyndtarmens fimrehår.
Har du en glutenallergi, skal du sandsynligvis undgå gluten i resten af dit liv, men du kan gøre en masse for at styrke kroppen generelt, så den måske ikke reagerer helt så voldsomt på et enkelt sidespring. Dog tilrådes en rimelig streng diæt resten af livet, da for megen slendrian i kosten måske kan medføre knogleskørhed som ældre, hvis du har glutenintolerans. Ligeledes er der en mistanke om visse sjældne kræftformer, hvis glutenfri diæt negligeres.
 

Kosttilskud
Lidelsen kan føre til vitamin- og mineralmangel bl.a. K og D-vitaminmangel, hvilket kan medvirke til knogleskørhed. Sørg derfor for et godt multivitamin/mineralprodukt, f.eks. Omnimin eller OmniX. Har du døjet gennem længere tid med diarre, kan det være nødvendigt med jern-tilskud i en periode. Det er også vigtigt med tilskud af zink, idet mange af kroppens funktioner afhænger af tilstrækkelig med zink. Mange mangler desuden B12 og folinsyre. Dertil kan tilføjes ekstra E-vitaminer, der ofte viser sig at være særdeles gode til alle former for allergi. Det kan være godt med ekstra C vitaminer, da det har vist sig, at mennesker, der spiser C-vitamin ofte har færre overfølsomssymptomer. Kalk og magnesium har også en god effekt. Det samme har omega 3 og 6, der i mange tilfælde kan hjælpe med at reducere symptomerne og er særdeles vigtige for slimhinderne. Det kan også anbefales at tilføje probiotic kapsler f.eks. symbioflor +
Af gode teer kan nævnes brændenælde og lindeblomst evt. sødet med lidt honning. Af gode fødemidler bør især fremhæves grønne grønsager, og gulerødder der er rige på betakaroten og især styrker slimhinderne i tyndtarmen. Af andre gode fødevarer er frugt, salater, bønner, linser, magert kød, ris, kartofler og majs.
Det kan være en god hjælp med zoneterapi og/eller akupunktur.
Eva Lydeking skriver i sin bog Ny næring mad og terapi: ” At slippe hveden er også at møde angsten for at gå ud i verden”

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.