Det danske magasin i Spanien
Leder du efter en ny Camino? Prøv vandretur fra landsby til landsby i Andalusien

Leder du efter en ny Camino? Prøv vandretur fra landsby til landsby i Andalusien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Når folk hører ordet camino, tænker de fleste på pilgrimsruten, der krydser det nordlige Spanien og ender i Santiago de Compostela. El Camino de Santiago (Saint James ‘Road) har været en populær pilgrimsvej for både troende og angrende syndere siden det 9. århundrede. Faktisk var det så populært, at der i det 12. århundrede var lidt over 200.000 pilgrimme registreret på et enkelt år! Vejen er mere populær end nogensinde, og El Camino har været temaet i flere film og tv-serier. 

Men selv den originale sti har mange konkurrerende caminoer. De mest kendte er El Camino francés, El Camino del Norte, El Camino portugisisk, El Primitivo og La Ruta de la Plata. Man kan næsten sige, at alle veje fører til Santiago de Compostela, da man kan starte næsten hvor som helst i Europa og ende her.

Hvorfor så mange caminoer? 

Men hvorfor er der så mange caminoer? For at finde svaret på dette skal vi først se på betydningen af ​​ordet. Camino på spansk kan betyde vej, sti, spor eller endda motorvej. Ordet har også en mindre geografisk og mere symbolsk betydning som når man falder bort eller finder sin livsretning. Med en så bred fortolkning kan en camino være næsten alt. Der er faktisk hundredtusinder af caminoer i Spanien. Fælles for dem alle er, at de alle har noget fantastisk at tilbyde. 

Andalucía er fuld af caminoer, og vi har haft fornøjelsen at udforske mange af dem. De fleste starter i en landsby og fører en forbi gårde og vartegn, indtil man kommer til en anden lille landsby. Nogle af stierne har eksisteret, så længe der har været mennesker her. Disse følger naturlige kløfter i landskabet for at lette rejsen for sine vandrere. Mange startede som ruter for arrieros, de rejsende købmænd, der gik fra by til by med deres varer lastet på æsler. Faktisk behøver du ikke gå mere end et par generationer tilbage, før dette var et respekteret arbejde her i La Sierra. 

Nogle af stierne i Andalusien har en religiøs betydning, som stierne pilgrimme tog til den årlige Rocío-fest, som tusinder af mennesker stadig gør den dag i dag. 

Andre Caminos går tilbage til det tidspunkt, hvor romerne eller araberne regerede over Iberia. En sådan sti, som vi ofte går, plejede at være ‘hovedvejen’ mellem Ronda og Gibraltar, og den er stadig helt gangbar!

Når vi taler om Gibraltar, så lad os grave lidt længere tilbage i tiden. Siden den første Homo Sapiens, der kom til Europa, krydsede Gibraltar-strædet (muligvis var det gangbart under istiden), kan nogle af Andalusiens stier muligvis være etableret af neandertalere eller hominider i forhistorisk tid. Vi taler om for hundrede tusind år siden … 

Møder på ensomme stier 

En klar fordel ved at vælge mindre populære caminoer er, at de ikke bliver overfyldte, især i denne Coronatid. Vi synes, at det er en fordel at dele stierne med færre stientusiaster for at værdsætte de naturlige omgivelser mere. Selv de af os, der ikke er sande pilgrimme, kan få ganske sjælfulde oplevelser ved blot at gå i fred og ro på caminoen. Og det er fredeligt. På de fleste stier, vi besøger i provinserne Málaga, Sevilla eller Cádiz, møder vi sjældent mere end en håndfuld mennesker på en heldagstur. På nogle caminoer møder vi ikke en sjæl, undtagen måske en flok geder. 

Man skal ikke bekymre sig om at støde på farlige dyr på andalusiske bjergstier. Toros bravos (de tyre, der bruges til tyrefægtning) er heldigvis for det meste bag hegn. Nogle gange er du nødt til at krydse et felt med køer, men hvis du går stille og direkte uden at møde deres blik og lukker porten sikkert bag dig, bør det ikke være noget problem. 

For mange år siden plejede ulveflokke og vilde hunde at være en trussel mod camino-pilgrimme, som både Paulo Coelho og Shirley MacLaine skriver om i deres bøger. Men dette hører fortiden til. Her i syd er de fleste vilde dyr desværre blevet jaget, indtil de er uddøde. Ulvene og iberiske bjørne er ikke set her i næsten et århundrede, og de vilde geder, der er blevet genindsat i den andalusiske Sierra forsøger forståeligt nok at holde sig så langt væk fra mennesker som muligt og udgør absolut ingen fare. 

Så hvad er nogle af de potentielle farer ved at vælge et øde spor her i det sydlige Spanien? Selvfølgelig er der altid en vis risiko for at fare vild, blive forbrændt eller havne i en uventet storm, men det er kun en del af at være i naturen. Alligevel er det ikke kun klogt, men vigtigt at medbringe nok vand og det rigtige udstyr og kende landskabet (eller medbringe en lokal guide). 

Når det kommer til slanger og andre krybdyr, har Andalusien kun en giftig slange. Jeg har næsten trådt på slanger, der har ligget og solet sig på en klippe, men da de var mere chokerede, end jeg var over mødet, forsvandt de, før jeg kunne tjekke dem nærmere. Hvis du går om natten med en pandelygte, kan du også se skorpioner med deres haler hævet i aggressiv angrebstilstand. Disse er ikke så dødbringende som i andre lande, men bør selvfølgelig undgås. Insekter er (endnu) ikke en trussel på andalusiske stier, selvom fluer kan være ret så ålagsomme på varme dage.

La Gran Senda de Málaga – det bedste i området 

Selvom de fleste stier skal være markerede, kan du let fare vild. Områdets bedst markerede og bevarede stier er La Gran Senda de Málaga (den store Málaga-sti eller GR 249 for dem, der kan lide at se på kort). Dette banebrydende projekt er Andalucías svar på El Camino, kun uden pilgrimme. Den 660 km 35-etappers sti passerer gennem de 51 mest landlige kommuner, fire naturparker og to naturreservater, både langs kysten og inde i landet i provinsen Málaga. Vi har gået mange af etapperne og kan varmt anbefale det. 

La Gran Senda er forbundet med det, der kaldes El Camino Mozárabe de Málaga, som fører til (gæt hvor?) El Camino de Santiago. Derudover er La Gran Senda også en del af det europæiske Grand Tour-stinetværk, der krydser Middelhavslandene og ender i Grækenland. Med andre ord er der ingen grænse for caminoer for os, der kan lide at vandre. 

Mere charme, mindre bekvemmelig

Men lad mig være helt ærlig. Andalusias caminoer har ikke de samme tilbud og fordele som den officielle El Camino, og du finder heller ikke den samme infrastruktur. Der er virksomheder, der arrangerer gåture her, men det er ikke sikkert, at man har mulighed for at betale for at få bragt rygsækken fra landsby til landsby. Selvom de fleste landsbyer har en eller anden form for Casa Rural, hvor du kan overnatte, er disse måske eller måske ikke åbne eller har ledige senge, så du bør bestemt reservere på forhånd. I modsætning til El Camino finder du sandsynligvis aldrig albergues eller hostales med sovesale fulde med køjesenge, hvor du betaler lige under 10 euro pr. nat (med eller uden sengelus). Man kan finde god lokal indkvartering til under 50 euro pr. nat. Og for at sige sandheden, er der en vis fordel ved at have dit eget værelse med privat badeværelse efter en lang dag på stien. 

Langt de fleste små andalusiske landsbyer har nogle tjenester og faciliteter, men kun få har købmandsforretninger åbne på helligdage, pilgrimsmenuer eller barer, der serverer morgenmad til trætte vandrere før solopgang. Du kan altid finde en bar, men menuen kan ofte være mere flydende end fast mad. Du får heller ikke et diplom ved slutningen af ​​ruten eller pilgrimskortet stemplet ved hvert stop. Der er ingen præmie ved slutningen af ​​vandringen – bortset fra glæden ved at have gennemført en god dags vandretur, men det er en præmie i sig selv. 

Nok en camino 

Min mand og jeg har bestemt planer om at vende tilbage til den ‘rigtige’ camino en dag, men i mellemtiden nyder vi ture fra landsby til landsby her på de sydlige breddegrader. Vores sidste camino var en to-dages vandretur fra Ronda til Estación de Cortes de la Frontera og tilbage. For os er dette en perfekt tur. Du går forbi en lille by hver 10-15 km, så du kan fylde op med vand og proviant. Hvis vi forlader Ronda ved solopgang, ankommer vi Estación de Benaoján i tide til en formiddagskaffe, inden vi fortsætter til Estacíon de Jimera de Líbar, hvor vi kan bade fødderne i floden, der strømmer gennem byen. Efter frokost på en af ​​de to lokale barer fortsætter vi mod vores endelige destination.

Som en ekstra bonus på denne rute er der et lokaltog gennem den samme dal (en del af togruten fra Algeciras til Antequera), så hvis vi spiser lidt for meget til frokost, kan vi altid tage toget det sidste stykke vej. Ja, jeg ved det godt! Brug af offentlig transport er ikke, hvad rigtige pilgrimme gør, men efter min mening bør livet være en balance mellem indsats og glæde. 

Hvis du farer vild… 

Ved daggry næste morgen var vi klar til at starte hjemrejsen. Vi havde set et skilt natten før, der viste stien tilbage til Jimera de Líbar, så vi tænkte ikke engang at spørge nogen. (Let at være klog bagefter …) Da vi ikke længere kunne finde vejskilte og havde prøvet flere unødvendige omveje, hvor vi mødte låste porte og vrede hunde, mødte vi heldigvis en herre på hest. Han var tilfældigvis på samme vej og kunne pege os i den rigtige retning. Ikke helt uventet var han en af ​​kun tre mennesker, vi mødte på caminoen den dag. 

Ved at følge rytterens instruktioner kom vi endelig til caminoen, der førte os til første landsby. Bemærk, at begge restauranter var lukket, så vi måtte fortsætte uden morgenmad. Heldigvis havde vi fundet nogle bær dagen før, så vi overlevede, indtil vi kom til Estación de Benaoján, hvor vi blev forkælet med en kombineret morgenmad / frokost for at kompensere for vores madunderskud. 

Mens verden går sin gang, nyder vi vores andalusiske caminoer. Dem, der fører os lige fra vores hoveddør gennem lette dale, dem, der krydser bjergkæder med smalle stier og skræmmende udsigt, og dem der fører os gennem gårde, hvor portene skal lukkes for ikke at slippe kæledyrene ud og alle andre stier med eller uden ende. 

Måske er vores andalusiske stier lidt mere ‘off-piste’ og vildere end den berømte El Camino, men hvad ville en vandretur være uden spændingen ved at fare vild og glæden ved at finde stien eller caminoen igen.

Af Karethe Linaae

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa