Cataloniens mytiske bjerg

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

shutterstock 380351866

Gennem mere end tusinde år, kun afbrudt af krige og katastrofer, har catalonierne valfartet til Montserrat, deres helllige bjerg, som nærmest ubegrundet skyder ryg i landskabet. Dertil drager gør også dagens indbyggere; de tager op ad bjerget, om end det nu til dags mestendels sker med bil eller tandhjulsbane, op til klostret, til den sorte madonna, til verdens ældste drengekor og til en egen verden af legender og mysterier.
Vi følger efter dem.

Det savtakkede bjerg
Montserrat kan oversættes til det takkede bjerg, af takker som i savtakker. Det er opstået for små 40 millioner år siden. Inden den tid var Cataloniens indland dækket af hav, der så småt forsvandt, og efterhånden fremstod en række bjergmassiver, deriblandt Montserrat.
Det er 10 km langt, dækker et areal på 45 km2 og ligger godt 40 km vest for Barcelona.
Bjergmassivet når op i 1236 meter over havets overflade, hvor det højeste punkt kaldes Sant Jeroni, mens klostret, Monastir de Montserrat, ligger som mejslet ind i bjergsiden, 725 meter oppe.

Jomfruen, Kong Arthur og Himmler
Myterne omkring Montserrat en mange. En af dem går ud på, at evangelisten Lukas skulle have udskåret en træfigur af Jomfru Maria med Jesusbarnet i favnen, og denne figur bragte Skt. Peter i år 50 til Catalonien, nærmere betegnet Barcelona, hvor den en årrække var opbevaret i kirken San Justo. Da maurerne efter at have krydset Gibraltarstrædet i år 711 også kom til dette område, blev statuen fragtet til Montserrat og gemt i den grotte, der nu hedder Santa Cova, og som findes lidt nedenfor klostret.
Det hedder sig videre, at nogle unge hyrder i 880 skulle fundet statuen. Hyrderne blev ledt til den af et lys over himmelen og af musik. Et NB til denne historie er, at de muligvis også så selve Jomfru Maria for sig i denne grotte. Det var i en tid, hvor det meste af dagens Spanien kæmpede mod de invaderende maurere, og derfor tillægges fundet en særlig betydning, som et symbol på de kristnes kampe imod muslimerne.
Den oprindelige statue er siden forsvundet, mens den statue, vi kender som La Moreneta, den sorte, eller brunetten om man vil, Jomfruen af Montserrat, blev udskåret i 1100-tallet. Siden 1881 har La Moreneta været Cataloniens skytshelgen.
En anden fortælling lyder, at den er med i Parsifals søgning efter den hellige gral i legenden om Kong Arthur. Heri skulle den hellige gral være at finde i en borg, der skulle have ligget på toppen af Montserrat og som skulle have heddet Montsalvat. Det skulle have inspireret den tyske komponist Richard Wagner til at lade sin opera Parsifal udspille her. Og det skulle videre have inspireret lederen af nazisternes SS, Heinrich Himmler, til at lede efter den hellige gral på dette savtakkede bjerg.
Alt dette må være et trosspørgsmål. Ligeledes er det, at kejser Karl V (Carlos I) og hans søn Filip II skulle have draget deres sidste åndedrag holdende på stearinlys, der var velsignede på Montserrat. Det, som der ikke kan sættes spørgsmålstegn ved, er, at bjerget og klostret den dag i dag tillægges stor religiøs, spirituel og historisk betydning.

Kloster og forsøg på udslettelse
I 1023 blev det første kloster, et benediktinerkloster, grundlagt. I løbet af 1100- og 1200-tallet byggedes her en stor romansk kirke. Pilgrimme begyndte at strømme til.
Opførelsen af en større gotisk kirke gik i gang i 1476, og en del af den er bevaret, mens det nuværende kloster, der er en blanding af gotik og renæssance, blev indviet i 1592.
I 1811-1812 lagde Napoleons tropper vejen forbi, og de ødelagde meget af bygningerne, og i det, der var tilbage, reducerede en ekspropriationslov beboerantallet til en enkelt munk. 10 år senere var de dog tilbage.
Under den spanske borgerkrig i 1936-1939 var klostret igen tæt på ødelæggelse, og 25 munke blev dræbt; formodentlig af de ’anti-alting’ anarkistiske styrker.

shutterstock 190311461

Munke og drengekor
Nu bor her ca. 80 benediktinermunke. Ora et labora (bed og arbejd) er deres motto, og de koncentrerer sig om studier og forskning af historie, musik og religion, samt udgivelse af bøger og tidsskrifter. Cataloniens første bogtrykkeri blev i 1499 installeret her.
Benediktinerordenen er i øvrigt en munkeorden stiftet i år 529 af den hellige Benedikt af Nurcia på Monte Cassino, Italien. Munkenes vigtigste opgave er bøn og dernæst meget arbejde; og så skulle de efter Benedikts regel forpligte sig til at have fast op<<<<holdssted og til at leve i fattigdom.
På Montserrat bruger de også tiden på at holde messe for de mange besøgende, der tæller både valfartende og almindeligt nysgerrige som undertegnede. Der afholdes hver dag flere messer, hvorunder drengekoret spiller en stor rolle. Det er behørigt beundret, deres sang er vidunderlig.
Dette drengekor, fra kloster- og korskolen kaldet La Escolania, er verdens ældste drengekor. Skolen blev grundlagt i 1223. I dag bor de ca. 50 drenge, der er mellem 10 og 14 år, i klosteret og får deres normale undervisning ved siden af en musikalsk oplæring. Når deres stemme går i overgang, må de forlade koret, blive munke eller drage ud til livet uden for klostret. Koret synger aldrig udenfor Montserrat, men kan altså opleves i forbindelse med messerne, ligesom man hver dag kan man høre dem synge La Salve og El Virolai, der en catalansk salme til ære for Jomfruen.

Besøget på og omkring Montserrat
Messerne afholdes i basilikaen, Santa María de Montserrat. Til højre for indgangen hertil er der en dør, hvorfra kan fortsætte ad en smal trappe op for at se nærmere på statuen af Jomfruen, der også skimtes over alteret i basilikaen.
Fra klosterområdet er der flere muligheder for spændende afstikkere. Der er en 1,5 km lang vandrestil til Santa Cova, hvor der i 1600-tallet blev opført et kapel. Turen kan også tages med en kabelbane, en såkaldt funicular.
Til bjergets top kører der ligeledes en kabelbane, hvortil turen med en hældning på 65 procent tager seks minutter. Heroppe står de to kapeller, Sant Joan og Sant Jeroni, og her er en flot udsigt over den østlige del af Catalonien.
Selve klosterområdet må dog være et besøgs epicenter. Men forvent ikke et fredeligt sted, for omkring to millioner mennesker aflægger hvert år Montserrat et besøg. Det betyder, at der omkring klostret, kirken og skolen er opvokset en hel lille by med et hotel, et par museer samt flere forretninger og cafeer. Det gør dog ikke et besøg mindre interessant på dette, cataloniernes hellige bjerg, der fortsat også spiller rollen som et symbol på den catalanske identitet, frihed og sjæl.

_____

Det praktiske

  • Drengekoret synger hver dag kl. 13.00, om søndagen dog kl. 12.00. Dog synger de ofte længere tid i forbindelse med selve messerne. Tispunkterne for disse varierer.
  • Messen anbefales, men vær der i god tid, da er er trængsel om siddepladserne.
  • Kører man bil, er det en god idé at sætte køretøjet ved stationen Monistrol-Vila og derfra tage tandhjulsbanen op, eftersom der er få p-pladser ved klostret. Der er derimod en stor p-plads ved stationen.
  • Turen med tandhjulsbanen (Cremallera) tager 13 minutter og er i øvrigt er en oplevelse i sig selv.
  • Der kører tog fra Barcelona til Monistrol-Vila.
  • Der er også en skilift til klosterområdet.
  • For yderligere information anbefales hjemmesiden www.montserratvisita.com, hvor man finder oplysninger om tidspunkter for messerne, tandhjulsbane, kabelbaner, skiliften samt priser og overnatnings- og spisemuligheder. Hjemmesiden er på både catalansk, spansk og engelsk.
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa