Det danske magasin i Spanien
Et interview med Spaniens ambassadør til Danmark

Et interview med Spaniens ambassadør til Danmark

Román Oyarzun Marchesi har været i Spaniens diplomatiske korps siden 1985, og i den årrække har han været udstationeret i Argentina, Uruguay, Syrien og Belgien, samt ved Spaniens FN mission i New York.

I maj 2018 tiltrådte han stillingen som ambassadør i Danmark. La Danesa møder ham på ambassaden, der holder til huse i en patriciervilla på Østerbro, til en snak om forholdet mellem Spanien og Danmark, og hvorfor det var efter eget ønske, at han kom hertil.


”Relationen mellem Spanien og Danmark kunne ikke være bedre. Begge lande er med i EU og NATO, og begge er monarkier. Vore regeringer forstår altid hinanden. Og jeg fornemmer også en stor varme for Spanien blandt danskerne,” indleder Román Oyarzun Marchesi. Han sidder afslappet under det spanske flag og virker nærmest symbolsk på det gode forhold, der er mellem Spanien og Danmark.

Så hvorfor i alverden var Danmark af alle steder øverst på hans ønskeliste for indeværende udstationeringsperiode?

”For mig var Danmark et velkendt land, før jeg overhovedet landede.”

Kendte landet uden at have været her

”Jeg har ønsket at komme til Danmark, fordi landet står min familie meget nær. Mine forældre boede her i fem år i starten af 1950’erne, da min far var viceambassadør. Familien boede i Charlottenlund, og mine to storesøstre er født på Rigshospitalet. De talte altid dansk sammen,” forklarer Román Oyarzun Marchesi. 

Han blev selv født i Madrid, men mærkede alligevel familiens bånd til Danmark.

”I mit barndomshjem var der altid danske ting. Porcelæn, kunst m.v. Mine forældre værdsatte desuden danskernes venlighed og harmoni, og de fortalte mig altid anekdoter om landet.”

Dengang i 1950’erne var det danskernes punktlighed, der mest imponerede hans forældre. Hvordan alle ankom til en middag tre minutter før tiden, så de kunne gå ind samtidig. Det var dengang noget helt utroligt for spaniere, som kom dryssende, hvilket heldigvis har ændret sig, mener ambassadøren.

”For mig var Danmark et velkendt land, før jeg overhovedet landede.”

Det professionelle ønske

Der var også en professionel interesse i at komme hertil.

”Danmark har et formidabelt omdømme i international kontekst. Landet nyder en utrolig respekt for initiativrigdom, kreativitet og den store tillid blandt alle. 

I alle de mange statistikker der laves i verden, er Danmark altid i top 10. Lykke, manglende korruption, livskvalitet. Det er jeres egen fortjeneste. Alt det ville jeg gerne arbejde med,” forklarer ambassadøren, som mener, et af de få områder, hvor Spanien klarer sig bedre end Danmark, er indenfor sundhedsvæsenet. 

”Det betyder ikke, at det ikke fungerer fint i Danmark,” iler diplomaten, ”men i Spanien er det bare suverænt godt.”

Han har ellers været udstationeret i Argentina, Uruguay, Syrien og Belgien, samt ved Spaniens FN mission i New York i sammenlagt 14 år. De sidste fire år var han ansvarshavende, altså ambassadøren. Da handlede meget af diplomatiet om Syrienkrigen. Den mest interessante tid var dog, da Spanien var med i sikkerhedsrådet.

”FN er som store udstillingsvinduer, som repræsenterer hvert land i verden. Jeg kom til at kende folk fra virkelig mange lande. Vi arbejdede i den samme bygning som Danmark, så kontakten med de danske udsendinge var meget intens.”

Spanien, ja tak

Denne sene efterårsdag har foreløbig 1,4 mio. danskere besøgt Spanien i indeværende år. Af danskere, der rejser ud, tager 18 procent til Spanien. Det er dobbelt så mange, som til Italien og Frankrig, der altså begge modtager ni procent. Mens kysterne og øerne i årenes løb har været de store trækplastre, er der en større og større interesse for den centrale del af Spanien.

Lidt over 50 procent af de danskere, der har bolig i udlandet, har det i Spanien. 

Han synes, det er nogle kolossale tal, og han mindes ikke at have mødt en dansker, der ikke har været i Spanien. 

”Når jeg spørger en dansker, om han eller hun kender Spanien, bliver vedkommende ofte lidt fornærmet.”

Han griner: ”Det er, som når nogen spørger mig, om jeg taler engelsk. Og jeg tænker,  hvorfor skulle jeg ikke tale engelsk?”

”Jeg har aldrig set så mange Seat som i København. Jeg elsker det.”

Seat overalt, endnu mere vin

Blandt ambassadens opgaver er at støtte spanske virksomheders aktiviteter i og salg til Danmark.

”Det er nemt for de spanske virksomheder at arbejde i Danmark, fortæller mange virksomhedsledere mig. De bygger eksempelvis broer og veje, og de mødes ikke med meget bureaukrati eller efterfølgende retsforfølgelse, som det kan være tilfældet i andre lande. Det giver en vigtig juridisk og økonomisk ro til projekterne;” siger han.

Spanien er Danmarks 14. største leverandør, mens Danmark er nr. 24 i Spanien. 

”Danmark importerer mange biler fra Spanien. Jeg har aldrig set så mange Seat som i København. Jeg elsker det. Det er et så stærkt spansk mærke, at det er fastgroet i den spanske DNA.”

Selv om Seat nu er ejet af Volkswagen, fabrikeres bilerne i Spanien, hvor også biler af Volkswagens eget brand fremstilles. Ud over bilerne importerer Danmark blandt andet elektronik, eksempelvis til farma-industrien. Og så er der vinene. 

”Vi sælger selvfølgelig meget vin til Danmark, og salget stiger fra år til år. I forhold til samme tid sidste år har vi i år eksporteret omkring ni procent mere til Danmark. Vi afholder årligt to vinmesser her i København, i byens smukkeste bygning, Børsen. Den ene er for professionelle, den anden for offentligheden. Næsten alle spanske regioner er med,” lyder det begejstret,

Fremgangen, mener han, sker, fordi spansk vin de seneste år har taget et enormt spring fremad. Før lavede man fantastiske vine i et par regioner, dem alle kender, men nu kommer der vidunderlige vine fra regioner, der ellers ikke har tradition for vinproduktion.

”Jeg tror også, at turismen hjælper os. Danskerne drikker en vin i Spanien, synes om den, og når de kommer hjem, opsøger de den i supermarkedet. Og de finder den, for udbuddet er stort.”

”Den spanske vin er,” begynder han. Tøver. 

”Okay, jeg er ambassadøren her, men den spanske vin er altså af høj kvalitet, og prisen er yderst rimelig.”

Han håber, at den næste spanske statsminister eller et medlem af kongehuset snart kommer på besøg. I en sådan forbindelse er det kutyme at lave et eksportfremstød, og det vil han gerne. 

”Spanien har meget stærke virksomheder indenfor konstruktion og infrastruktur, mens de kan drage nytte af Danmarks store potentiale og styrke indenfor vedvarende energi og kommunikation,” mener han.

”I både Spanien og Danmark er maden kommet op på et så sofistikeret niveau, som vi før ikke troede eksisterede.”

Mål og kulturelle aftryk

Han arbejder således for et endnu større kendskab til Spanien og for de billaterale relationer. Han kunne også tænke sig at åbne dørene til Cervantes-institut i København, fordi det spanske sprog er så vigtigt. 

”Vi er over 500 mio. spansktalende, og det er det næstmest brugte sprog på internettet. Det største spansktalende land er i øvrigt Mexico, dernæst kommer USA, mens Spanien ligger nummer tre,” forklarer ambassadøren.

I netop Danmark oplever han et stigende behov, hvilket blandt andet skyldes, at så mange danskere rejser til Spanien. Men i øjeblikket er der venteliste, det er et budgetspørgsmål.

Ellers har han på det kulturelle område matchet de fem vigtigste museer i Danmark med de vigtigste i Spanien, med udveksling for øje. Foreløbig har to danske museumsdirektører besøgt Mueso del Prado og Reina Sofía. Tiltag sker der også på filmområdet, og en festival med spanske film blev afholdt i det forgangne efterår. 

”Jeg ville også gerne arrangere et gastronomisk fremstød, en gastronomisk uge. Interessen er enorm, og i både Spanien og Danmark er maden kommet op på et så sofistikeret niveau, som vi før ikke troede eksisterede. På listen over verdens bedste restauranter har Danmark to og Spanien har tre i top 10. Vi har overhalet både Frankrig og Italien,” griner han.  

At være spanier i Danmark

Blandt ambassadens opgaver er også at bistå de spaniere, der bor i Danmark. Af dem er der ca. 7.000.

”Jeg tillægger det stor betydning. Derfor går jeg videre end til blot at arrangere fest den 12. oktober. Jeg inviterer forskellige grupper til middag, hvor der kan udveksles erfaringer og dannes netværk. For nylig var det de første medlemmer af Casa de España, det har været pensionister, der kom hertil som de første tilbage i 1950’erne, og det har været unge akademikere og ansatte i FN Byen.

”Jo, de har det godt her – og de klarer sig godt,” svarer han på mit spørgsmål og fortsætter:

”Det er svært ikke at trives i det her land. Selv vejret er slet ikke så dårligt. Jeg mener det!”

Interviewet lakker mod enden, og det sidste spørgsmål må være, om der slet ikke er noget, der ikke fungerer, eller som han ikke bryder sig om.

”Jeres sprog,” kommer det uden betænkningstid.

”Jeg holder mange taler og vil gerne indlede med nogle ord på dansk. Vores tolk har nedskrevet ordene fonetisk til mig. Alligevel fortæller han mig bagefter, at ingen har forstået et ord af, hvad jeg har sagt. Dansk må kræve nogle muskler, der skal arbejdes med fra barndommen, og dem har vi bare ikke,” slutterRomán Oyarzun Marchesi, som alligevel forventer at blive her i de sammenlagte fire år, der er normen for en udstationering.

”Alligevel fortæller han mig bagefter, at ingen har forstået et ord af, hvad jeg har sagt.”


Kort om ambassadøren

Fulde navn: Román Oyarzun Marchesi

Født: 26. august 1957 i Madrid

Rødder: Slægten stammer fra Navarra

Uddannelse: Advokat

Diplomat: Siden 1985

Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.