Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det var et stort skridt, men da han endelig fik pakket sit grej, var han ikke til at få herfra. Det til trods for, at hans tre årtier på Costa del Sol har budt på flere op- og nedture og sendt Finn Wissenberg en ordentlig tur rundt i livets karrusel – både professionelt og privat. Han har både nydt den, grinet og grædt undervejs, men først og fremmest har han lært af den. Og at lære, og lære fra sig, bliver Finn aldrig træt af. 

Wissenberg Rådgivende Ingeniører – en succeshistorie med over 100 ansatte i Københavns Nordvestkvarter.

Det er en gåde, hvordan firmaet efter fire årtier og flere ejerskifter ikke har skiftet navn. Der er nemlig ingen Wissenberg i selskabet, og det har der ikke været siden slutningen af 80’erne. “Det var mit livsværk og ikke let at forlade. Dengang var vi 40 medarbejdere og havde de bedste år foran os. Men jeg begyndte også at drukne i administration og faste rutiner, og det keder mig. Så jeg var frisk på nye eventyr og solgte til tre medarbejdere,” forklarer Finn. 

Hans daværende kone og en god ven fra byggebranchen, havde også en finger med i spillet. “Min ekskone var så opsat på at købe en feriebolig på Costa del Sol, at hun tog alene af sted for at se på nogle boliger. Hun kom begejstret hjem og nævnte i en sidebemærkning, at der var byggekraner over det hele. Da min gode ven samtidig var med på mine projekter, var det bare med at komme afsted,” fortæller Finn Wissenberg. Året er 1987 og Costa del Sol står med begge ben i et byggeboom.

Store drømme – store ambitioner

En god grund i Calahonda og et projekt på opførelsen af 32 rækkehuse var det første ambitiøse træk fra Wissenberg. Da den første bolig stod klar, var den så flot og præsentabel, at de resterende huse blev solgt på tegnebrættet på bare tre måneder. “Det var en kæmpe succes og en enestående start på mit nye eventyr her. Vi havde store ambitioner og store drømme men fik også hurtigt at mærke, hvor hurtigt og voldsomt markedet kan vende,” fortæller den danske ingeniør, som efter sit succesbyggeri var meget tæt på at kaste sig ud i nye, store projekter.    

“Heldigvis blev det ikke til noget, for så havde jeg mistet alt. Da krisen i 90/91 gjorde sit indtog, gik alle byggefirmaer ned. Helt ned,” gentager Finn Wissenberg, som står fast på, at krisen i begyndelsen af 90’erne var værre end den seneste krise, der brød ud ved udgangen af 2008. “Dengang var det ikke bare byggeriet, der gik i stå. Det var hele Costa del Sol. Der var pludselig så få mennesker, at i hele området omkring Calahonda i Marbella, var der kun én bar, der havde åbent om aftenen. Det var helt uvirkeligt,” forklarer Wissenberg, der i kølvandet på krisen måtte omstille sig for at kunne blive her. Det havde unægteligt været nærliggende at tage retur til Danmark, men sådan er den gode Wissenberg ikke. “Jeg løber ikke fra noget, jeg er i gang med, og penge har aldrig været det bærende element i mine beslutninger. Og så var der absolut også positive ting. Jeg var blevet glad for Andalusien, mine tre børn trivedes og var godt i gang med deres internationale uddannelser, og så havde min ekskone gang i sit. En overgang fik jeg en spændende opgave med at lede opførelsen af en ny vindmøllepark i Tarifa for danske investorer, så helt galt var det ikke,” siger Finn. Det havde det til gengæld været to årtier inden, hvor en ung Wissenberg havde hevet familien med til Nigeria.

Det sorte eventyr

Her måtte den unge familiefader hyre en stor stærk mand fra en afrikansk krigerstamme, som med sin machete, bue og pil pligtfyldt sad vagt hele natten ved sit bål foran Familie Wissenbergs hus. “Min chef i Danmark havde fået en idé, og en ung løve fra firmaet skulle af sted. Det blev så mig. Jeg var frisk på eventyret og indstillet på en helt anden kultur og arbejdsmetoder, men det var min virksomhed bestemt ikke,” fortæller Wissenberg og uddyber:

“Dansk management kommer man ikke langt med i Afrika – i alt fald ikke dengang. Det hele gjaldt derimod om at tale med rette mand på rette tidspunkt og ikke være bange for at komme med flotte gaver.”

Derfor forblev det hele ved lige-ved-og-næsten for Finn Wissenbergs arbejdsgiver. “Det var kun få projekter, vi fik i gang, og dybest set var det en skam. Andre danske virksomheder fik stor succes, for der var masser af potentiale i Nigeria,” husker Finn, som også husker, hvordan han let kunne bruge halvdelen af sin dag på transport grundet en elendig infrastruktur, og tilsvarende hvordan al kommunikation skete via telex, fordi man mange steder ikke engang havde telefon. Han tog det med et smil men græd bestemt ikke, da han og familien skulle derfra. Så var det trods alt noget bedre at være bygmester og ejendomsmægler på Costa del Sol. For det var med denne kombination, Finn Wissenberg fandt sin vej på Costa del Sol.

Altid aktiv

Sådan har det været lige siden – og siden 2003 i parløb med en ny partner, som Finn ikke tøver med at kalde ”den største gave jeg har fået af Andalusien”. “Ana og jeg er et godt match – både privat og arbejdsmæssigt,” forsikrer Wissenberg, som er rundet de 70. “Jeg kan lige så godt sige det, som det er; jeg går aldrig på pension. Jeg brænder for det, jeg laver, og lægger jeg det fra mig, er jeg bange for, jeg går i stå,” kommer det ærligt fra Finn. Han elsker sin rolle som morfar, men da børnebørnene bor i USA, er der selvsagt ikke en daglig kontakt. Finn elsker også at spille golf med vennerne i Club de Golf Dinamarca, omend han ikke kan se sig dedikere sit liv til golfen. Arbejde og hobby går ud i ét. Det er derfor, han bruger så lang tid på sine kunder. Det er også derfor, han er formand for sin boligejerforening og har igangsat en lang række udbedringer på ejendommen. Han tilstår dog, det til tider bliver for meget. “Nytårsforsættet er klart; vi skal blive mere aktive i vores vandreklub. Og så skal vi til Japan. Ana har villet af sted i flere år, så nu skal det være,” slutter Finn Wissenberg.

Det var en stor beslutning at forlade sin danske virksomhed – sit hjertebarn. Men han fulgte sin hjerte. Det har han aldrig fortrudt.

Ti skæve til Finn

1. Dit livs bedste handel?

I eget regi er det en luksusvilla, jeg byggede for en privatkunde i Marbella. 15 år senere videresolgte jeg den som mægler. Det var en rigtig god handel. Som alle andre har jeg også brændt nallerne. Tag ikke fejl af det!

2. Byernes by?

San Francisco – uden sidestykke. Jeg har været der flere gange, da begge mine døtre bor i byen. Jeg kunne også nævne Prag og Berlin for deres historie og kulturelle tilbud. Og så har jeg altid haft et godt øje til København; storbyen hvor man kan gå til det meste.

3. Hvad er din dårligste vane?

Jeg bekymrer mig for meget over mindre væsentlige ting. Jeg er meget perfektionistisk i alt, jeg foretager mig. Og det er både godt og skidt.

4. Har du et godt ritual?

JA! – jeg svømmer hver morgen, året rundt, 1.000 meter i vores uopvarmede pool. Jeg elsker at mærke årstidernes skiften i bogstaveligste forstand for vandet er fra 6-7 grader om vinteren til små 30 grader om sommeren.

5. Hvem ville du gerne drikke en øl med?

Robert De Niro – min yndlingsskuespiller.

6. Hvornår er du i dit bedste moment?

Når jeg står på byggepladsen. Gerne midt i det hele – og på en stor byggeplads.

7. Én ting spanierne har lært dig?

Når jeg presser mine andalusiske leverandører på tidsplanen, siger de: ”Finn, husk nu vi lever ikke for at arbejde – vi arbejder for at leve!”. Jeg er begyndt at lære det men mangler forsat lidt.

8. Det bedste råd du har fået med på vejen?

”Ærlighed varer længst” og ”Dit ord er det dyrebareste du har – misbrug det ikke”. Begge råd kommer fra mine forældre.

9. Får Brexit ejendomsmarkedet til at kollapse?

           På ingen måde. Briterne elsker Spanien og vil altid komme her. I to år har vi levet i uvished og det har ikke haft den store indflydelse på boligmarkedet.

10. Hvor tæt har du været på et hole-in-one?

Det er ikke for at prale, men jeg har faktisk lavet fire af slagsen. Det bedste var på Santa María Golf – hul 7. Resten var på La Siesta Golf i Calahonda. De kom alle i hus omkring år 2000, hvor jeg spillede dagligt.

Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com Foto: Mugge Fischer og Simon Goltermann

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa