Det danske magasin i Spanien

Under dække af festlige lejligheder, forretningsmiddage eller andet, er det let, på en umærkelig måde, at glide ind i et alt for stort alkoholforbrug.

Alkohol er stadig vores foretrukne rusmiddel. Når du drikker alkohol passerer det fra blodet ud i alle kroppens organer, således at hver eneste lille celle i hjerne, muskler og hud også indeholder promiller. Alkohol er gift for leveren. Det er et organisk opløsningsmiddel, der nedbrydes i leveren. Ved nedbrydningen dannes giftige stoffer.

Det er disse stoffer, der gør, at du får det dårligt og med tiden får leverskader. Når leveren lider, er den heller ikke i stand til at passe de andre talrige jobs, den har for vores krop, bl.a. afgiftning af alle de giftstoffer, vi får i os Ila. dagen. Afhængig af hvor meget alkohol du drikker, kommer der med tiden en fremadskridende ødelæggelse af leveren.

I de tidlige stadier kan levertallene blot være let forhøjede, og kan let regenerere, hvis der bliver taget hånd om situationen. Overhører du leverens første advarsler, deponeres der efterhånden fedt i de døende leverceller, og så har du en fedtlever, der i de sidste stadier kaldes for en skrumpelever, hvor der dannes bindevæv i leveren, samtidig med at leveren skrumper ind. I dette stadie dør mange mennesker af leversvigt. Efterhånden som tilstanden skrider frem, bliver vi trætte, sover dårligt, tager på, får tilbøjelighed til sendiabetes, humørsvingninger, skader på nervesystemet, psykiske lidelser, depression, dårlige øjne, hud og hår, afkalkning af knogler, impotens, vitaminmangel syndromer, halsbrand, smerter i hjertet og ødelæggelse af hjertemusklen, forskellige kræftformer f.eks. leverkræft, kræft i hals og mundhule. Et umådeholdent alkoholforbrug kan forårsage en alt for tidlig død også som. følge af for højt blodtryk, hjerneblødning m.m.

Mere end 5 genstande dagligt øger risikoen for iskæmisk hjertesygdom, fordi det fremkalder fedme og forhøjet blodtryk.

Det menes også, at for meget alkohol påvirker mænds evne til at blive fædre.

I den mere glædelige ende synes 2 genstande dagligt at nedsætte risikoen en lille smule for åreforkalkning og undersøgelser viser at mennesker, med et moderat forbrug af alkohol dvs. 1 – 2 genstande dagligt, lever lidt længere end folk, der er totalt afholdende. Grænsen er hårfin, fordi mennesker, der drikker mere end 3 genstande dagligt, til gengæld dør før andre.

Små mængder alkohol kan medvirke til en festlig stemning og øge lysten til sex, mens evnen til sex aftager med en voksende promille.

Alkohol og kvinder

Der er forskere, der mener, at mere end 1 genstand dagligt  fremmer brystkræft hos kvinder.

Kræftens bekæmpelse beretter, at for hver genstand kvinder drikker pr dag, øger de risikoen for at få brystkræft med 3%. Forklaringen er, at alkohol øger produktion af østrogen og kvinder, der drikker alkohol, har et højere østrogenindhold i blodet. Desuden frigør nedbrydningen af selve alkoholen et stof, der i sig selv er kræftfremkaldende.

Kvinder forbrænder alkohol dårligere end mænd. Dels fordi deres lever og kropsvægt er mindre end mænds, men også fordi alkohol optages i de dele af kroppen, der indeholder vand, og mænds kroppe indeholder mere vand end kvinders. Hvor en mand bruger 1 time på at forbrænde 1 genstand, bruger kvinden 1 ½ time.

Det anbefales, at kvinder og mænd højest drikker 10 genstande om ugen.

Forskning viser at kvinder har større risiko for at blive alkoholiker end mænd, der kan drikke meget mere, før de kommer i farezonen.

Alkohol er fyldt med kalorier. Et glas vin giver os 100 kalorier, mens ½ l. øl giver 200 kalorier. Hører du til dem, der har vægtproblemer, er der undersøgelser der viser, at alkohol nedsætter den normale fedtforbrænding.

Er du gravid, bør du totalt afholde dig fra alkohol. Undersøgelser har vist, at gravide kvinder, der drikker mere 7 genstande om ugen eller mere har op til 80% risiko for tidlig fødsel. Der er andre undersøgelser, der viser, at selv i mindre mængder kan alkohol medføre hjerneskade, hjertefejl, lav fødselsvægt, nedsat intelligens, væksthæmning og deformiteter hos børn. Derfor anbefaler sundhedsstyrelsen, at gravide totalt undgår alkohol. Hvis du drikker alkohol, mens du er gravid optages alkoholen i dit blod og det lille foster får den samme alkoholkoncentration i blodet som dig, fordi alkoholen går direkte fra dig og over i moderkagen. Alkohol er et organisk opløsningsmiddel og derfor skadeligt for barnet. De eventuelle skader der opstår, ved moderens indtagelse af alkohol, er livsvarige og kan ikke rettes.. Børn af alkoholiske forældre har betydelig større chance for selv at få et misbrug, end børn der har forældre med et moderat alkoholforbrug. 40% af alkoholikere, der modtager behandling for alkoholmisbrug er vokset op i hjem, hvor alkohol er et problem.

Forældres Rolle

Som forældre er det vigtigt at være sig bevidst om at være et godt eksempel for de unge. Alkoholvaner ser ud til at være en smitsom lidelse, og derfor er det aldrig godt for børn at se sine forældre stærkt berusede. Det må være klart, at børn ikke skal have alkohol. Det har vist sig, at jo tidligere børn starter med at drikke, jo mere drikker de.

Til børn under 16 år anbefales det, at de ikke drikker nogen form for spiritus. Til unge mellem 16-18 år anbefales at drikke mindst muligt.

Disse skrappe opfordringer er, fordi børn og unges organer og specielt hjernen ikke er færdigudviklet. Desværre føler disse unge mennesker sig ofte som voksne, der bare ”skal med på vognen,” og at de er med på noderne, når de drikker sammen med kammeraterne.

Det gør mig uendelig ondt, hvor mange unge der tager det som en værdinorm at ”drikke sig i hegnet” ofte mange dage ugentlig.

Er du alkoholiker?

Det regnes med at mellem 5-7 % af os alle, let kunne blive alkoholikere, hvis vi ikke passer på. Hvis dine tanker drejer sig om alkohol og fylder meget i hverdagen, og du får det dårligt, hvis du ikke har drukket alkohol i nogle timer, så tænk, mærk og føl hel ærligt overfor dig selv, hvorvidt du har et alkoholproblem, for før du selv indser, at du har et problem med alkohol, er der ingen, der kan hjælpe dig.

Fakta om alkohol

 • Alkoholpromillen er udtryk for, hvor meget alkohol, du har i   blodet.
 • Når du drikker alkohol, optages det i kroppen fra mavesækken eller tyndtarmen. Få minutter efter indtagelsen kan det måles i blodet.
 • Optagelsen af alkohol kan forsinkes en anelse, hvis du spiser fedtholdig mad, men forbrændingen er rimelig konstant.
 • Tobak og alkohol er en rigtig dårlig sammensætning, fordi alkoholens skadelige virkning øges af tobak.
 • I Danmark regnes 1 genstand som den mængde alkohol, der er i en dansk pilsner hvilket er 12 gram.
 • Det beregnes, at der er en genstand i et glas vin på 12 cl.
 • I et glas hedvin er 1 genstand på 8 cl.
 • I spiritus er en genstand 1 glas på 4 cl.
 • En flaske vin p 75 cl og på 12 % indeholder 6 genstande
 • En flaske spiritus på 70 cl indeholder 18 -20 genstande.
 • Den reneste alkohol er vodka.

Kosten

Beslutter du dig for afvænning eller bare nedsættelse af din alkoholindtagelse, er det yderst vigtigt, at du er meget bevidst om, hvad du putter i munden.

Der er noget mad, der øger trangen til alkohol. Det er de samme fødeemner, der trigger et lavt blodsukker, idet alle alkoholikere lider af for lavt blodsukker. Synes du selv, dit alkoholforbrug er blevet lidt stort, kan du starte med at arbejde med din kost.

Undgå mælk, hvidt brød, chokolade, kød, og al sukkerholdig mad samt kaffe og andre koffeinholdige drikke.

Spis aldrig slik mens du drikker alkohol, det får dit blodsukker til at kokse. Det samme gælder, hvis du drikker eller blander nogen som helst form for juice med alkohol.

Det er vigtigt, at spise en levervenlig kost, fyldt med bitterstoffer, samtidig med at den må være blodsukkerstabiliserende.

Derudfra anbefales at spise godt med nødder, grovbrød, ost og frugt. Spis god med hvedekim og avokado. Gode grønsager er især artiskokker, der er særdeles levervenlige, broccoli, rødbeder, selleri, løg hvidløg og radiser, agurk mm.

Drik juice af hvedegræs, det afgifter leveren.

Pas på med for meget syredannende mad.

Spis godt med fibre og sørg for at drikke godt med vand. Drik f.eks. et glas vand for hvert glas vin. Det er en god hjælp for leveren. Vand er naturens rensemiddel.

Drik også gerne grøn te og visse fortyndede safter uden tilsat sukker. Mælkebøtte, malurt og marietidselte er stærkt leverrensende.

Pas på med at spise fedtholdigt kød, burgere, pølser, fed ost, fede desserter, fløde, fyldte chokolader, Det er alt sammen kost, der belaster leveren.

Drik aldrig kaffe, hvis du er fuld. Kaffe er vanddrivende, og så bliver alkoholen endnu mere koncentreret i kroppen.

Kosttilskud

Sørg først og fremmest for en god base af multivitamin/mineraltilskud som f.eks. Omnimin /OmniX, Spektro +50, Mivitotal. Kombiner det med en god omega 3 fiskeolie f.eks. Cardiomega, Krillolie, Pikasol. Det er meget vigtigt med rimelige store doser, idet det menes, at fiskeolie måske kan hjælpe med at beskytte hjernen mod alkoholbetingede skader.

Har du trang til alkohol, kan det være en god ide med aminosyren L-glutamin. Du kan vælge dosis på en kapsel af 500 mg 2 x daglig på tom mave, eller tage det i pulverform  inden sengetid. Glutamin er velkendt for at reducere trangen og behovet for alkohol,  også selvom du er vanedranker.

Dertil er det godt at supplere med et stærkt B-vitamintilskud, evt. Omni-B Active, B-Complex 75, Mega B-Stress der indeholder alle B-vitaminer. Da alkohol virker vanddrivende, skylles vigtige vitaminer og mineraler ud af kroppen, når der drikkes alkohol, specielt den vigtige B-vitamingruppe, der bl.a. vedligeholder vores nervesystem. Lars Okholm skrev engang i en af sine bøger, at rotter kan blive alkoholikere, hvis de mangler B- vitaminer.

B 1 vitamin ca. 300 mg daglig er godt at tilføje til komplekset af B-vitaminer.

Dertil er godt at supplere med C-vitaminer ca. 2 gram dagligt. C-vitaminer vaskes også ud af kroppen.

E-vitaminer samt ekstra A-vitaminer er en god idé.

Af ekstra mineralprodukter er det godt at tage selen 200 mcg,

Zink før sengetid 40 mg. Zink deltager i nedbrydningen af alkohol.

Det er meget vigtigt med krom. Dosis 200 mcg. Krom modvirker blodsukkersvingninger, der ellers kan øge trangen til alkohol.

Det anbefales at indtage magnesium dagligt. Det modvirker kramper og virker afslappende. Mange mennesker med bare et almindeligt alkoholforbrug mangler magnesium. Det er vigtigt med mineraler, idet alkohol er syredannende, hvilket på længere sigt kan medvirke til knogleskørhed.

Hjælp leveren med at rense og regenerere sig. Dertil kan bruges Marietidsel.

Mange mænd får ofte nedsat testosteron pga. alkohol. Terrestis Tribulum kan evt. hjælpe testosteronværdierne.

Små tips

Nogle mennesker får hudkløe, når de drikker alkohol. Er det tilfældet så få tjekket dine levertal. Der kan også være tale om aldersbetinget intolerance, så kan det være, fordi du mangler aminosyren taurin.

Pas på med at drikke alkohol, hvis du tager medicin. Det er sjældent en god kombination.

Lider du af diabetes, må du være ekstra forsigtig med at drikke alkohol i større mængder. Helst ikke mere end 1 – 2 genstande dagligt. Drikker du mere end det, så husk lige en natmad inden du går i seng.

Beslut dig, inden du går i byen, til at drikke et glas vand for hver genstand, så bliver du ikke dehydreret.

Spis godt inden du går i byen for at drikke. Drik aldrig på tom mave. Alkohol skader mindre, hvis der følger mad med.

Starter du med at kaste op, så stop med at drikke. Det er en klar besked fra kroppen, at nu kan den ikke klare mere.

Det er bedre at drikke 1-2 genstande dagligt end at tage en ordentlig tur i weekenden.

Ved du, at du vælger at drikke, når du går i byen kan du, langt hen ad vejen, forebygge tømmermænd, ved at tage godt med essentielle olier – Omega 3/6/7/9, inden du går ud. Medbring evt. et par kapsler og tag dem under festen og slut af med et par stykker inden du går i seng.

Inden byturen tilføj dertil 1 gram C-vitamin, et stærkt B-vitamin kompleks samt et par kapsler Marietidsel sammen med et stort glas vand.

Ifølge den kinesiske medicin afgifter leveren mellem kl. 1-3 om natten. Så leveren er rigtig glad for dig, hvis du stopper med at drikke inden da.

Til at stabilisere dit blodsukker dagen efter, er det rigtig dejligt med honning. Også banan, solsikkekerner, revet æble kan være en god hjælp.

Har du Aloe Vera i huset, er det godt med et par store slurke.

Pas på med at drikke mens du flyver. Kabinetrykket sammen med alkohol virker særdeles udtørrende på kroppen.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.