Det danske magasin i Spanien
Efter min veloverståede sydom med hjertebesvær, vand i lungerne, forhøjet blodtryk har jeg bestemt mig for bevidst at søge glæden, idet jeg ved, gennem læsning af forskellig litteratur,
at kroppen og immunsystemet arbejder bedst hos den, der har let til latter, og er glad. Latter og glæde er vigtige redskaber til at genvinde kræfterne. Som en terapi har jeg derfor inviteret latteren tilbage i mit liv. Latter udløser lykkehormoner.
Jeg har altid stillet store krav til mig om at være på toppen, haft så mange ønsker, stræbt efter så meget.
Nu er jeg er blevet mere bevidst om at lade være med at gøre mit hjertes inderste ønsker til en hjertesygdom. Det arbejder jeg alvorligt på at nedprioritere, og i stedet lade være med at tage det hele, både mig selv og andre alt for alvorligt, og i stedet se på alle de dejlige lyse sider der er i min hverdag. Det er vigtigt for mig, at have et lykkeligt hjerte, der også er frygtløs. Jeg vil gøre det til en vane at være i ligevægt og balance.
I bogen ”Jeg lo mig rask” skriver Norman Cousin om sin kamp mod sygdommen Morbus Bechterew, der er en sygdom, der medfører at rygsøjlens knogler vokser sammen. Han nægtede at give op. Kort fortalt blev han rask ved daglig latter i stor stil og masser af humor kombineret med C-vitamin og en ændret, mindre hektisk livsstil.
En ændring til en glad livsstil sker ikke af sig selv. Hvis du bestemmer dig for mere glæde i dit liv, kræver det, at du tager en beslutning med træning og gør en indsats, akkurat som folk, der dyrker sport, mister deres kapacitet, hvis de stopper med at træne.
Jeg mener ikke, at vi skal være positive glade dørmåtter. Det er efter min mening alt for overfladisk. Vi skal have vores meninger, give udtryk for dem samtidig med at vi er venlige overfor andre. Du kan ikke være glad hele tiden. I livet opstår der både kritik, skuffelser, sorg og negativitet. Det skal gennemleves, og så er det op på hesten igen og finde glæden.
Når du bestemmer dig for at være glad, så start lidt langsomt og lad være med at bebrejde dig selv , når du bliver sur eller hidsig. Start f.eks. med glæden, når du kører bil og øv dig i med balance, tolerance og overbærenhed at manøvre dig gennem myldretidens mange stress faktorer.
Når du kaster dig ud i projekt ”glæde” i hverdagen må du være bevidst om din daglige base.
4 vigtige elementer, som letter din vej til daglig glæde er søvn, mad, kosttilskud og motion.
Derudover må du bruge din kreativitet og nysgerrighed. Opsøg de ting, der får dig til at le. Le gerne flere gange dagligt. Og sørg for at gøre noget af det, du godt kan lide hver dag. Det er godt med nye oplevelser f.eks. spil, dans, sang og musik. Det er ting, der påvirker vores hjerne. Selvfølgelig laver du en masse fejl i dit nye læreprojekt, grin lidt af det og klø så på igen. Øvelse gør mester.
Et ordsprog siger ”smil til verden og den smiler til dig”. Når jeg smiler til folk, får jeg ofte et smil igen. Jeg tænker tit på den danske pianist og entertainer Victor Borges kloge bog ”Smil er den korteste afstand.” Det er så smukt beskrevet.
Der er en østlig meditation, jeg har megen glæde af, der består i, at når jeg er alene lægges ansigtet i halvt smilende folder. Selve ansigtsudtrykket er tilstrækkelig til, at jeg føler mig fredfyldt med mindre stress.

Kosten

I alle mine artikler fremhæver jeg vigtigheden af en kost af høj kvalitet, og også omkring at føle glæden understreger jeg, at en sund og nærende kost er af største betydning. Samtidig med en god mad må du være opmærksom på at tygge maden grundigt og spise i fred og ro. Alt for mange råsluger deres mad og dermed deres liv.
Først og fremmest fjern det hvide mel og det hvide sukker i al din kost. Især er en blanding af fedt og sukker farlig. Så når trangen til et stykke wienerbrød fyldt med creme og sukker melder sig, så vælg i stedet for noget sundt sødt f.eks. lidt dadler, figner, druer, appelsiner, honning, også gerne en banan med bl.a. en masse gode B-vitaminer gerne kombineret med lidt nødder, mandler og frø. Alle nødder er sunde men valnødder er særdeles rige på omega 3. Cashewnødder er især rige på zink, der er godt, hvis du har angst. Frugter er med til at give velvære, så husk at inkludere bær i din daglige kost.
Nyd også gerne et stykke mørk chokolade, der er fyldt med antioxidanter og andre humørløftende stoffer.
Kornprodukter kan være brune ris, byg, havre boghvede og quinoa. Lav gerne din egen portion økologiske havregryn. Havregryn er kendt for at virke beroligende og gøre glad.
Spar på dit alkoholforbrug. Det belaster din lever og skaber ubalance i dit blodsukker. Vil du drikke alkohol, så drik kun meget små mængder, og gør det med mad, der er fedt og olieholdig. Det hæmmer optagelsen af alkoholen. Drik vand til.
Undgå energidrikke, cola og andre kulsyreholdige drikke også dem, der indeholder kunstige sødemidler.
Lad indtagelsen af kaffe være af god kvalitet og nyd den i begrænset mængde. Pas på ikke at drikke kaffe for sent på dagen. Det skader let en god nattesøvn. Brug gerne lidt fløde i kaffen det hæmmer en alt for stærk virkning af koffein.
Drik i stedet gerne grøn te og andre urteteer.
Som erstatning for komælk, der ofte ikke tåles så godt, kan bruges en masse andre former for velsmagende og sunde mælkeerstatninger f.eks. soja, ris eller mandelmælk, der evt. er blandet med nødder eller kokos.
Sørg for masser af grønne grønsager, gerne som grønsagsjuicer. Tænk gerne i spinat, der indeholder en masse gode stoffer til at øge dit humør bl.a. med sit indhold af magnesium.
Husk også bælgfrugterne. En gang kikærtepandekager er ren guf til en glad hjerne.
Økologiske æg med omega 3 indeholder i rå eller let kogt tilstand lecitin, der også hjælper din hjerne.
Lad fisk og fjerkræ indgå i din kost. Køb vildlaks hvis det er muligt og lad fjerkræ være økologisk.
Lam og bøf holder jeg selv meget af, men er meget påpasselig med, at det er kød fra dyr på friland. Jeg undgår røgede og saltede produkter, da jeg ikke kan smage de gode råvarer.
Jeg læste i en artikel af forfatter og blogger Karin Lyager, at der er forskellige undersøgelser, der viser, at vegetarer og veganere hyppigere bliver ramt af depression end kødspisere. Jeg er fuld af beundring over disse mennesker, der vælger denne spisestil, men er også klar over, at jeg ikke selv magter den. Til gengæld er jeg meget påpasselig med at få kød fra dyr, der har haft et godt liv.
Vælg gode olier til din mad. Personlig er jeg mest glad for olivenolien, men nyder hørfrøolie til mine grønsager og salater. Kokosolie og smør er også fint.

Kosttilskud

For en glad hverdag kan det spille en stor rolle med de rette kosttilskud. Husk at tage dem regelmæssigt.
• Sørg for et højdoseret multi-vitamin/mineralprodukt.
• Tag ligeledes et godt omega 3 produkt.
• C-vitaminer er for mig et af de vigtigste vitaminer bl.a. for binyrebarkhormonerne og binyrernes steroidhormoner samt immunsystemet. Bioflavonoiderne hører til C-vitaminkomplekset. Derfor er det vigtigt at tage et C- vitamin tilskud, der indeholder
Bioflavonoider, for at optagelsen kan ske optimalt.
• Tilskud af E-vitaminer med blandede tokoferoler nedsætter ældningsprocessen, og giver næring til hele kroppen.
• B kompleks støtter vores immunsystem m.m. og har indflydelse på vores serotonin (lykkehormon)
• Lecithin er et fedtstof, der findes i alle celler. Lecithin giver øget mentalt velbefindende og virker beroligende.
• Q10 indgår i mitochondriernes membraner. Mitochondrierne er cellernes kraftværker og medvirker til at give dig energi.
• PQQ beskrives som den perfekte partner til Q10. Jeg ser PQQ som et stort nyt gennembrud til hjælp til et godt helbred. Som Q10 hjælper mitochondriernes funktion kan PQQ lave nye mitochondrier. PQQs rigtige navn er pyrroloquinoline quinone. Den findes bl.a. i forskellige fødemidler og brystmælk.
I et dobbelt blind forsøg over 12 uger viste tilskud af PQQ bl.a. at reducere træthed og nervøsitet, sænke forhøjet kolesterol, forbedre søvnkvaliteten, samt forbedre den almindelige vitalitet.

Tips

• Søvnmangel er den værste fjende til glæde. At få tilstrækkelig med god søvn er en vigtig bestanddel af at have et godt, glad og harmonisk liv. De fleste mennesker har godt af at sove 8 timer i døgnet. Undgå kemisk sovemedicin. Drik i stedet lidt kamillete, eller indtag andre beroligende urter eller urteteer, hvis søvnløshed er et problem. Gør det til en vane at gå i seng kl. 22.
• Sørg for motion i mindst en 1/2 time dagligt. Gå en tur i naturen hvor du får fuldspektret lys. Husk at leg, dans og at elske også er motion.
• Husk taknemmeligheden. Vær taknemmelig overfor alle de små ting du ofte tager som givet.
Af Anni Dahms

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.