Jeg ser på billederne fra min fantastiske sene eftermiddag og aften sammen med Lone og Jørgen, og tankerne går hen mod en dejlig forårsdag i Danmark, men faktisk står vi på campingpladsen i Cabopino den 9. januar i år, med dejlige temperaturer og lyst til at lave mad udenfor.
Lone og Jørgen er fra Vesterhassing i Nordjylland, og har været sammen i 25 år. Lone er på efterløn efter 42 år i Nørresundby Bank og Jørgen efter 32 år som portør på Aalborg Sygehus.
De har altid godt kunne lide at bo på campingpladser, specielt efter at den mere traditionelle campingvogn blev skiftet ud med en ny autocamper. De har været i Kroatien, Frankrig, Portugal og Spanien gennem de sidste fem år, men det er Sydspanien, de brænder mest for, og efter et par glas vin kommer det også frem, at de faktisk har købt en stationær autocamper på Cabopino, og at den vil være klar til indflytning inden længe.
Jeg kan huske, dengang vi var yngre, og var på camping. Vi lå på gulvet på tynde madrasser i soveposer, spiste ved et vakkelvorent bord, sad på gulvet og spiste og drak af papirtynde tallerkener og glas. For mig var det ingen fornøjelse. Det var bare ikke mig!
Men efter besøget i Lone og Jørgens hyggelige hjem kunne man godt få lyst til at prøve en rejse gennem Europa på den måde. De har cykler med. De har en stor motorcykel med plads til dem begge, som de lige tager en tur til Gibraltar på. De har luksus-plastiktallerkener og glas, som er lige så flotte som de almindelige. Overhovedet ingen sammenligning med den campingoplevelse jeg kan huske.
Og så kan Jørgen lave en luksusmiddag på en lille Webergrill og et gasblus sat op på et klapbord (dog stabilt), som står udenfor autocampereren. Her spiser man ved 19-tiden om vinteren, simpelthen fordi det bliver mørkt og mere besværligt at se det, man kokkererer. Bliver det senere, så skal lommelygten frem til hjælp.
Menuen står på Tigerrejer serveret med frisk avocado, tomat og salat, med en let pikant/sød cocktaildressing og lunt flute, og derefter en lammekølle på grill serveret med hvidløgsflødekartofler og let kogte gulerødder og broccoli.
Forret
Til 4 personer skal vi bruge:
2 modne avocadoer
1 hjertesalat
1 tomat
24 – 32 tigerrejer – Jørgen havde købt rejerne friske og kogt dem i 5 minutter i let saltet vand.
Dressing
Bland:
1 bæger creme fraiche
lidt ketchup
lidt cognac efter smag
2 spsk. salsa dolce/picante fra kineserforretningerne
Vinen
Til forretten havde jeg valgt en ny vin, som vi ikke tidligere har handlet med. Jeg havde lyst til at se, hvordan den artede sig sammen med både det let pikante, sødlige og rejerne.
Da vi gik og lavede maden og sad og lærte hinanden at kende, drak vi en hvidvin, som jeg havde valgt som aperitif og hyggevin. Den var let sødlig, så da vi skiftede vin til den noget mere tørre og syrlige Sauvignon Blanc, var reaktionen først, at den måske var for tør, men da vi fik fat på dressing og rejer, blev det til en helt anden oplevelse.
Vi drak “Habla de Ti”. Noget så usædvanligt som en økologisk dyrket Sauvignon Blanc fra Spanien – endda fra Extremadura.
Vinen kommer fra en 6 ha. 15 år gammel beplantning omkring selve vinhuset, og var egentligt lavet som et eksperiment. Vinen blev dog så god, at de ikke kunne lade være med at sætte den på markedet. Lavet på 100% Sauvignon Blanc druer med seks måneder på ståltanke sammen med gærresterne for at give vinen større kompleksitet. På fransk kaldes denne metode “Sur Lie”. Derefter tappes vinen på en enormt flot flaske, som er lukket med en glasprop af tjekkisk glas.
Selv om Lone havde dækket et flot bord, var jeg alligevel glad for, at jeg havde medbragt egne glas. En vinoplevelse i plastik (selvom de var flotte) er altså ikke det samme som i et Riedel-glas. Denne flotte skinnende vin med gule og grønne nuancer fortjente et godt glas. Den klassiske aroma af tropiske frugter som kendetagner druen var tilstede, men ikke overdøvende. I munden virkede den frisk, tør og fungerede godt med forretten. Ny, spændende vin som vi sælger til 9,25 €.
Hovedret
Til lammekølle skal vi bruge:
1 hel rengjort lammekølle
5 store fed hvidløg
salt og peber efter smag
et Weber-stegetermometer
Vi tænder op for grillen og begynder med at skære hvidløgsfedene over i fire stykke og “stikker” dem ind i kødet, fordelt over hele køllen. Stryg med salt og peber. Kødet skal på grillen for fuld styrke i ca. 10 minutter, derefter skrues ned til mellemvarme. Og så skal den vendes nogle gange, og holdes øje med. Jørgen brugte Webers stegetermometer, som bibbede, da kødet havde opnået 77º indeni, og så var køllen færdig. Det var nemt, og det stod og passede sig selv, mens vi nød forretten.
Ovnbagte hvidløgsflødekartofler
8-10 store skrællede kartofler
1 stort finthakket løg
5 store finthakkede fed hvidløg
1/2 liter fløde
salt
Find en bradepande, hvor kartoflerne kan ligge i. Jørgen havde skåret dem i skiver helt igennem, men lagt dem “hele” i panden. Hæld det finthakkede løg og hvidløg ud over sammen med salt efter smag og behag. Hæld fløden over og sæt i ovnen 1 og 1/4 time ved 180 til 200º.
Dertil havde Jørgen kogt broccoli og gulerødder. Ikke kogt for længe. De var lige tilpas sprøde.
Lone fortalte, at hendes mormor altid tilsatte lidt sukker i vandet, når hun kogte gulerødder for at forstærke den sødlige smag i dem. Prøv det. Det virker!
Vin til lammet
Vi sidder i teltet og spiser. Da vi når til hovedretten kan man godt mærke, at temperaturen er gået markant ned. Så bliver der tændt for varmen, og jeg åbner rødvinen “La Viña de mi Madre” fra vinhuset Albret i Navarra. En stor frugtig 95% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot vin med 21 måneder på franske egetræsfade og 30 måneders modning i flasken. Den åbner sig langsomt i glasset og viser sig efter 15 minutter som en vin, der passer perfekt til det smagfulde kød, som forøvrigt er forbavsende mørt. Der er masser er mørke bær i smagen, med antydninger af marmelade, blommer og figner. Hvidløg, fløde og de søde gulerødder går godt i spænd med vinen. Den er fyldt med karakter, men samtidig kompleks og afbalanceret og med søde taniner. En flot vin til 19,50 €.
Bagefter sidder vi og hyggesnakker over en kop kaffe, indtil jeg må køre hjem. Tusind tak for en dejlig eftermiddag og aften i jeres selskab, Lone og Jørgen.
Vin – og din mad
Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos besøger restauranter, privatpersoner, virksomhedsejere, venner m.fl. for sammen med dem at kokkerere, hygge, snakke, drikke et glas vin og allervigtigst; lokke deres ‘hemmelige’ opskrifter ud af dem. For vi har vel alle en hemmelig opskrift, en ingrediens der gør, at lige netop vores hønsekødssuppe er verdens bedste, eller tricket til at servere en sprød and, en himmelsk dressing eller mange andre kulinariske lækkerier, hvor vi alle kan være med uden at være uddannede Michelin-kokke, eller Cordon Bleu-mestre.
Jeanett vil sætte en passende vin til maden for derigennem at opnå den maksimale nydelse og synergieffekt mellem mad og vin.
Velkommen til Vin – og din mad! Hvem ved, måske banker Jeanett på din dør næste måned.