Det danske magasin i Spanien
Jul i Norrbom Marketing
Julen – hjerternes fest. Alt imens vi går en årstid i møde, hvor det bliver køligere udenfor, synes julen samtidig at være en tid på året, hvor glæde og varme spredes. Intet andet tidspunkt på året giver bedre anledning til at samle familien om levende lys, duftende gran, hjemmebag og hyggeligt samvær. Julen emmer af hjertevarme og næstekærlighed, og december er i sandhed en magisk tid på året.
 
Efter en snak om julen i Norrbom Marketing, er det tydeligt, at lige så mange forskellige familier, der findes, lige så mange forskellige måder er der at fejre julen på. Julens betydning er forskellig fra person til person, og hver familie har sine traditioner.
 
Læs med her og bliv indviet i, hvordan teamet bag La Danesa holder jul.

Julestemningen

Selvom julemåneden officielt starter den 1. december, er der stor forskel på, hvornår julestemningen for alvor indtræder hos hver enkelt i Norrbom Marketing-teamet. Mugge lader til at være julens største fan, og når det gælder at komme i julestemning, ytrer han meget begejstret og entusiastisk: ”Det tager sådan ca. en brunkages tid, så er jeg helt Rudolf!” Og mens julestemningen meget passende sniger sig ind på Louise netop omkring den 1. december, kommer Line absolut ikke i julestemning før efter sin fødselsdag i starten af december. Det er også i starten af julemåneden, at Henrik med de første af årets julefrokoster veloverstået begynder at mærke julens helt særlige stemning.
For Helle indbyder juletiden til at pynte op med masser af levende lys og lyskæder, som skaber den helt rigtige julestemning inden første søndag i advent, ligesom mandariner, nelliker, kanel og gran alt sammen er med til at sprede alle de skønne, julede dufte i hjemmet. Netop duften af jul er også vigtig for Marie Louise. Julen giver god anledning til at eksperimentere med julede godter, og det er bl.a. blevet til hjemmelavede saltkarameller og brændte mandler, som er med til at sprede duften af jul, mens en hyggestund med familien nydes. Vigtigt er dog ikke kun duften, men også lyden af jul. ”Det er ikke rigtig jul, hvis ikke George Michael synger ’Last Christmas’, eller MC Einar rapper om, hvor cool julen er,” som Louise understreger.

Traditionerne og maden

Julen er en tid fuld af traditioner. Alt, lige fra de indledende juleforberedelser til julemiddagen og åbning af gaverne juleaften, er præget af traditioner.
Adventskrans, kalenderlys og julede dufte er klare favoritter, når juleroen skal sænke sig – og dette uanset alder og familiekonstellation. Hos Line sørger mor hvert år for den julede stemning, når hun kommer forbi med en flot, hjemmelavet juledekoration, og den barnlige glæde ved julen frembringes med den årlige chokoladejulekalender. I Louises familie rafles der altid om pakkerne. En tradition, som dog ikke altid kun frembringer ren glæde hos modtageren. Traditionen tro indgår der nemlig nittepakker i spillet, og modtageren kan derfor risikere at ende med en dåse flåede tomater – til stor underholdning for de andre julegæster. Når Henrik fejrer jul med sin familie i Danmark, har han de seneste år med den største fornøjelse ageret julemand til stor begejstring for sine nevøer – og Henrik selv. Julemandens besøg garanterer ligeledes stor glæde hos både børn og voksne hos Simon, ligesom den gode julemad også er i fokus.
Til spørgsmålet om, hvad der udgør en god julemiddag, er der bred enighed om, at der skal være både flæskesteg og and, hvide- og brunede kartofler, rødkål og brun sauce samt ris a la mande til dessert. Traditionel, dansk julemad – og masser af den, for ”Vi har jo hver især en favorit, så det er svært at blive enige om, hvad der kan undværes,” som Line siger. Men selvom disse retter er klassiske for julemiddagen, ses der også en variation i, hvad der ellers serveres på julebordet. Et traditionelt julebord byder hos Marie Louise også på Waldorfsalat og en frisk rødkålssalat med appelsin, æble, granatæble og mandler, og for at det hele, som Simon udtrykker det, ikke skal gå op i fedt og sukker er der hos ham også altid en god salat til. Hos Nicita lokker julebordet også med både medisterpølse, frikadeller og grønlangkål, og hos Louise er de klassiske kartofler suppleret med franske kartofler. Som dansker bosat i Spanien har hun desuden taget den spanske spise, dadler med bacon, til sig som en del af det traditionelle julebord, ligesom hun også er blevet vild med de spanske julesmåkager ’mantacados’. Når Henrik fejrer jul i Spanien, er pattegris hovedingrediens i julemiddagen, og selvom han ofte føler sig halvt spansk, må han sande, at mors julemad er den bedste. Den traditionelle julemiddag slås med mange meter af Helle, som et år nød en julemiddag af mere eksklusiv karakter bestående af kaviar og champagne. Hun er imidlertid åben over for al slags jul, og således bestod julemiddagen et år af noget så enkelt som makrel i tomat og en kold øl.

Den bedste juleoplevelse

Alle i Norrbom Marketing-teamet synes at være enige om, at det kommercielle aspekt af julen er helt ude af proportioner. Der er enighed om, at julen er er en skøn tid, når det drejer sig om at være sammen med sine nærmeste, og for de fleste betyder familiesamværet mere og mere, mens julen også gemmer på nogle af de bedste barndomsminder. Således er en af Henriks bedste juleoplevelser da også, da han i 2013 og 2015 agerede julemand for sine nevøer: ”Mine nevøers glæde var det bedste ved julen.” Familiens betydning i juletiden er også ganske klar for Line, som i år skal holde jul med sine nærmeste i Thailand, efter familien har været spredt over hele verden det sidste halve år. Til spørgsmålet om, hvad hendes bedste juleoplevelse er, er svaret tydeligt: ”Mon ikke det bliver i år?”
Det står altså klart, at den bedste juleoplevelse ikke nødvendigvis er forbundet med julede traditioner. Omvendt er det måske i virkeligheden muligheden for at fejre julen på alt andet end traditionel vis, der skaber den bedste juleoplevelse. Louise og hendes mand udnytter i år ikke at skulle leve op til traditionerne og planlægger i stedet en hike-tur i Mijasbjergene. Ligeledes udspiller julen sig hvert år på forskellig vis for Helle. For hende handler julen nemlig ikke om traditionerne, men derimod om muligheden for at fejre livet, hyggen og være sammen, hvilket julen er en god anledning til. Den mest særlige juleoplevelse var således, da hun sammen med sin mand et år holdt jul i et lille stenhus langt oppe i Sierra de Segura med masser af sne udenfor, ild i pejsen og intet signal på mobiltelefonen. En helt eventyrlig stemning, som blot viser, at julen kan holdes i næsten hvilke som helst omgivelser, så længe det er sammen med mennesker, du har kær. Julen er i sandhed hjerternes fest.
Af Marie-Louise Senten Rahbek

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.