Det danske magasin i Spanien
IMG 3021
 
Et vingeslag fra en sommerfugl skulle eftersigende kunne starte en orkan på den anden side af kloden. Et lille insekt med stor kraft og et smukt ydre, som virker dragende på både børn og voksne, der stopper op for at betragte dens farvestrålende vinger – og i et splitsekund glemmer man alt omkring sig og lader tankerne flyve af sted i takt med sommerfuglens dansende rytmer.

 
Det subtropiske klima lægger sig som et fugtigt tæppe om kroppen, og svedperler triller ned ad halsen og over brystet. Det er som at træde ind i Amazonas regnskov, og Costa del Sol virker pludselig langt væk. Sommerfugleparken ved Benalmádena Pueblo ligger i et thailandsk tempel på et bjerg langt over havets overflade, og når man går rundt her, virker himlen ikke så svær at nå.
“Man siger, at sommerfugle er som engle; hvis de sætter sig på et menneske, er det fordi, de har valgt den person, og det giver et års held og lykke,” siger en af guiderne i parken. Hun fortæller aldrig de besøgende, hvad de skal ind at se, da hun elsker at se deres ansigtsudtryk, når døren åbnes til den ukendte verden.
“Jeg har set folk begynde at græde, når de træder ind af døren til sommerfuglehaven,” siger hun smilende.
I parken findes over 1500 eksotiske dag- og natsommerfugle fra hele verden, og i løbet af året folder mere end 150 forskellige arter deres vinger ud her.
 
IMG 2946
 
Et kort sommerfugleliv
Et lille stativ står i et vindue inde i parken, hvor forskellige blad-lignende pupper hænger side om side. Her kan sommerfuglens tredje livscyklus, puppestadiet, iagttages.
Lange, tynde ben bevæger sig inde i nogle af de plastikagtige hylstre – og snart er det farvestrålende insekt klar til at møde verden for første gang. Forinden har det både været et æg, levet som larve og været forstenet for en stund for så nærmest symbolsk at bryde ud som sommerfugl. I løbet af sit liv er dens primære mål at parre sig og lægge æg, og modsat mange andre dyrearter er det som regel hunnen, der er størst.
Vingerne på sommerfuglen er spektakulære, og det er ofte dem, som lægger navn til de forskellige arter. De består af små rør og fungerer som camouflage over for deres fjender, hvorfor mange har øjnelignende mønstre, som eksempelvis natsommerfuglen “Cabeza de Serpiente” (slangehoved), der dovent sidder på et træ i parken i Benalmádena. Farvemønstrene spiller også en rolle i forbindelse med genkendelse af hun- og hankøn, og dagsommerfuglens hanner har pletter eller striber af specielle duftskel, som afgiver feromoner for at tiltrække hunnerne. Og støvet på en sommerfugls vinger er ikke, som mange ellers tror, nødvendigt for, at sommerfuglen kan flyve. Støvet på en sommerfugls vinger er i virkeligheden små farvede skæl, og det er dem, som danner dyrenes farvestrålende mønstre.
Løfter man blikket for en stund og betragter ansigterne på de besøgende i parken, bliver det tydeligt, at disse insekter må være nogle af naturens mest betagende skabninger. En stor blå sommerfugl danser forbi og får smilet frem hos alle, der har opdaget den. Detaljerne er utrolige, farverne intense, og hver enkelt eksemplar er unikt. Men som med alt andet i naturen er de er kun til låns for en kort stund, for blot to til tre uger efter sin “fødsel”, tager en sommerfugl sit sidste vingeslag.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto og tekst)

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.