Det danske magasin i Spanien
De hjemvendte – At synge med de fugle, man er iblandt

De hjemvendte - At synge med de fugle, man er iblandt

 0002 Kim Overgaard - privat Spanien
 
Det er de færreste danskere, der har meldt deres ankomst i Spanien bare ét år gammel. Undtagelsen er dog Kim Overgaard, hvis familie i 1979 tog ham med i favnen, da de rykkede fra Gentofte til det sydligste udsnit af Europakortet.

Han tilbragte sin spæde barndom her, og som 5-årig indslusedes han på en engelsksproget, international skole, hvor han desuden tog sin studentereksamen i form af en International Baccalaureate.
Han føler, at han, ligesom sin søster, havde en dejlig opvækst i trygge omgivelser, hvor han brugte meget tid på sport som fodbold, løb, golf og ski, og på at opnå gode karakter i skolen. Han har altid følt sig godt accepteret i det spanske samfund, hvor han levede sig ind i spaniernes kultur, mad og ikke mindst deres måde at more sig på.
På trods af den nærmest ideelle tilværelse hed Kims adresse pludselig alligevel Danmark.
 
Hvordan skete det?
“Jeg flyttede til Danmark, da jeg skulle læse til tandlæge. Jeg søgte fra starten ind i England på tandlægeuddannelsen i Bristol. Lige inden jeg skulle begynde på University of Bristol, søgte jeg også ind på Panum Instituttet i København. Dette var en hurtig beslutning. Jeg vidste, at hvis jeg ikke fik en tilknytning til Danmark nu, ville jeg nok aldrig få en rigtig forbindelse til landet. Da jeg blev optaget på tandlægeuddannelsen i Købehavn, havde jeg kun oplevet Danmark som et ferieland, hvor man besøgte familie og venner.”
 
 0001 Kim Overgaard i job
 
Klippekort Danmark – Spanien
Med tandlægediplomet i hånden pakkede han alligevel boregrejet og returnerede til Spanien.
 
Hvad skete der?
“Jeg blev færdig som tandlæge i 2003, og efter at have været i forsvaret som tandlæge i 14 måneder, rejste jeg tilbage til Málaga for at arbejde sammen med mine forældre på deres klinik, Clínica Dental Escandinava i Los Boliches, Fuengirola.
Det var først, da jeg mødte min kone, Kirsten, på en arbejdsferie i Filippinerne med Tandlæger Uden Grænser (i dag Tandsundhed Uden Grænser), at jeg flyttede retur til Danmark for at bo sammen med hende. Vi rejste dog senere tilbage til Málaga. Men efter et halvt års tid kunne jeg mærke, at Kirsten ikke var faldet til, og vi vendte så tilbage til Danmark. Hun er dansker med stort “D” og stort “K”.
Det er en beslutning, jeg ikke siden har fortrudt, da den har ført meget godt med sig. Jeg var også af den overbevisning, at jeg nok skulle klare mig, uanset om jeg boede i Danmark eller i Spanien.”
 
Hvad følte du, var det vigtigste for dig?
“Mavefornemmelsen var vigtig og naturligvis kærligheden til min kone, og at hun også skulle føle sig hjemme. I stedet for at lave lister for og imod, valgte vi at prøve begge dele af, og vi havde det nu bedst sammen i Danmark. Selvfølgelig kan man savne solen og det gode liv i Málaga, men der er jo mange andre ting i livet, som også har stor betydning.”
 
Hvordan gik genintegrationen?
“Når man flytter til Danmark med holdninger og oplevelser fra udlandet, som i mit tilfælde jo var Málaga, og når man til daglig har været vant til at omgås alle mulige nationaliteter, er der mange ting, der er anderledes. Det gav sig nu mest udslag i underholdning for både mig og vennerne, som ikke kunne forstå, at jeg ikke havde hørt om visse danske udtryk eller traditioner og normer – men jeg blev i det store og hele accepteret, for den, jeg nu var.
Selvfølgelig var der altid nogle, som havde svært ved at leve sig ind i mine “udenlandske” holdninger og forstå min baggrund og opvækst, der havde været meget forskellig fra deres egen inden for Danmarks grænser. Ikke mindst humor var der stor forskel på, men jeg fandt altid frem til de mest interessante mennesker, som også selv havde oplevet livet fra lidt forskellige facetter, og det er disse mennesker, jeg fortsat har som tætte venner i dag.”
 
Har der været tidspunkter, hvor du har følt dig som udlænding i dit eget land?
“Det er sket mange gange, at jeg har følt mig som udlænding i mit eget land lige fra geografien til tilgangen til andre danskere, men oftest har det bare resulteret i et godt grin for begge parter. Det er jo ikke nødvendigvis, hvad du siger til andre, men måden du siger det på. Humor og et smil (hvis det passer til situationen) har altid været den hurtigste vej ind i det positive sind, som både danskere og spaniere besidder.”
 
Føler du en større samhørighed med dine medmennesker i Danmark end i Spanien?
“Det rammer mig ligeså hårdt, hvis jeg på nyhederne ser noget dårligt nyt fra Spanien, som hvis jeg ser noget dårligt nyt her i Danmark. Der er ingen forskel for mig, det er to sider af samme sag. Jeg føler, jeg har medmennesker begge steder, og det gør lige ondt uanset hvilket af landene, der rammes af terror eller økonomiske problemer. Ser jeg en fodboldkamp mellem Danmark og Spanien, føler jeg inderst inde, at jeg har vundet, uanset hvilket af landene der har vundet.”
 
Politikkens betydning
Involverer du dig mere i samfundet?
“Som selvstændig erhvervsdrivende her i Danmark har jeg måske følt et større behov for at involvere mig i samfundet, men jeg fulgte nu også med i det, der foregik i Spanien, da jeg var der.”
 
Følger du mere med i den danske, politiske scene, end du gjorde det i den spanske?
“I dag har det større konsekvens for mig og mine omgivelser, hvilken vej den politiske vind blæser, så jeg er nok noget mere interesseret i den politiske scene her i Danmark. Om ikke andet var den politiske kurs i Spanien, da jeg boede der, mere fast og uden de store ændringer, uanset hvilket politisk parti, der sad i regering.
I dagens Danmark føles det, som om de har fundet på syv nye regler hver gang, man har sovet, så det kræver, at man holder ørerne stive for at følge med. Når jeg nu bor i Danmark, føles den politiske scene i Spanien som værende langt væk fra min virkelighed og dagligdag.”
 
Men er det lettere at drive virksomhed i Danmark, end det var eller ville være i Spanien?
“Jeg driver tandlægeklinik i Glostrup – Tandlæge Keld Overgaard Klinik, som blev startet af min far for næsten 50 år siden. Bureaukrati er noget, du finder i begge lande bare på hver sin måde. I Spanien er det meget med at stå i kø, når du en gang har fundet ud af, hvor det er, du skal henvende dig. Så må du bare håbe, du nu har det rigtige antal pasfotos, kopier og stempler, så du ikke skal forfra i samme kø næste dag. I Danmark har de tilrettelagt deres helt egne udfordringer for de selvstændige. Nok er det hele blevet digitalt og papirløst, men når du først har fået sat dig ind i regelsættet (gamle som nye love), som selvstændige skal kunne og leve op til, kan man sagtens få tiden til at gå.
Jeg er nu glad for at være selvstændig og vil nødig undvære det i dag.”
 
Sol, varme og serrano
Har du taget nogle spanske vaner med dig hjem?
“Jeg har ikke længere spanske vaner, da jeg synger med de fugle, jeg er iblandt. Det gælder lige fra holdninger, prioriteringer, normer og kultur. Man får oftest mest ud af det land, man bor i, ved at indrette sig efter samfundet og måden, det fungerer på. Dette er nok også det bedste råd, man kan give dem, der tager til Spanien – for man vil aldrig rigtig føle sig accepteret, hvis man ikke er i stand til at slippe sine gamle vaner og prioriteter. Til gengæld får du så meget mere igen, når du lader dig indvie i måden, man gør tingene på i det pågældende land.”
 
Ser du nogle fordele og ulemper ved at bo i hhv. Spanien og Danmark?
“Spanien på plussiden er sol, varme, lys og maden. Den mere afslappede livsstil “mañana”. I Danmark er det selvsamme regelsæt, som jeg var efter tidligere, for det kan også være med til at give tryghed både som erhvervsdrivende, ansat eller som privat person. Og så er der dansk hygge foran pejsen og en smuk gåtur i skoven om foråret.
Jeg vil ikke sige noget negativt om de to lande, da der går fly begge veje. Så savner man noget, kan man jo bare hoppe på et!”
 
Hvad ville du gerne tage med til Danmark fra Spanien?
“Maden. Serrano-skinke, ost, friske skalddyr og fisk, som stadig spræller.”
 
Hvad værdsætter du ellers, når du besøger Spanien?
“Nu kunne man jo godt få indtrykket af, at jeg er glad for mad…
Jeg planlægger, hvilke af de lokale spisesteder, som jeg skal nå at besøge, inden jeg igen tager hjem. Ud over det står den på hygge med familien og shopping med fruen. Bare det at man kan gå rundt og nyde omgivelserne uden at have en masse overtøj på om vinteren.”
 
Vil du give gode råd til andre danskere, der overvejer at flytte hjem?
“Uanset om du flytter fra Spanien til Danmark eller omvendt, så skal du prioritere venner og et godt arbejde. Det er det, du kommer til at bruge mest tid på. Jeg mener ikke godt vejr skal afgøre, hvor man vælger at bo. Man skal vælge en tilværelse, som man er glad for at stå op til hver morgen og huske, at græsset ikke altid er grønnere i det andet land. Det er bare noget, vi tror.”
Af Jette Christiansen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.