Det danske magasin i Spanien
Spis vinteren og julen ind med street food på markedet i Málaga

Spis vinteren og julen ind med street food på markedet i Málaga

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
IMG 7570
Nemt at spise, nemt at drikke. Sådan kan det populære street food-koncept forklares meget kort. Trenden har de seneste år bidt sig godt fast i de pulserende storbyer, hvor nye spiselige fænomener som fx gourmet hotdogs vokser frem. Idéen er dog langt fra af moderne oprindelse. Faktisk er street food en af vore tids ældste tendenser, og i Spanien passer konceptet som fod i hose med de allerede små og nemme tapas-anretninger.
 
“Dos Cañas y una media ración de boquerones!” råber tjenerne bag disken med en høj gennemtrængende stemme, der for et kort øjeblik formår at stoppe støjen fra de spisendes igangværende samtaler. En lille pige sidder på disken med et stykke fisk i hånden, mens hun overvåges nøje af bedstefaren, som står tæt op ad hende. Upåvirket af larmen, tjenerens dybe råb og muligheden for at falde ned, smiler hun glad over dagens friterede fangst. Fiskeboden hører hjemme på Mercado Central de Atarazanas i Málaga og er blot et af flere street food steder, som findes i den gamle arabiske bygning.
 
IMG 7581
 
Mad på gadeplan samler folk
En af de mest slående ting ved street food er, at både forretningsmanden, skolelæren, mekanikeren og nabokonen er at finde ved samme madbod. Her er ingen for fine eller for gamle til at drikke en øl og spise et par gambas al pil pil. Stemningen er afslappet og befriende på en måde, man sjældent oplever i forbindelse med indtagelsen frokosten. Alle griner af tjenernes interne jokes, og skulder mod skulder hilses der på sidemanden, som svarer tilbage med et højt hævet glas. Street food er en nem måde hurtigt at få sulten stillet, og det er ofte i høj kvalitet, da retterne tilberedes af de friske råvare og i samme øjeblik, de bliver bestilt. Men gademad indeholder mere end øjet kan beskue. Det er nemlig her, de forskellige landes forskelligheder og krydrede undertoner findes.
 
IMG 7587
 
Kulturen findes i smagen på gaden
Det skulle efter sigende være grækerne, der i sin tid opfandt begrebet “gademad”, hvor små stegte fisk blev serveret på gadehjørnerne. Men også i mange latinamerikanske lande har konceptet eksisteret i flere århundreder. Kvinderne i Bolivia sælger hjemmebagte empañadas fra kurve på armen, og duften fra ristede majs fylder luften. I 1300-tallets Kairo vidner rejsefortællinger fra en Florentiner om, at egypterne medbragte dyreskind ud på gaden, hvor de satte sig for at spise kebab, ris eller friterede madvarer, som de havde købt hos gadesælgere. Og også vores alle sammens elskede French fries er øjensynligt opfundet på gaden i 1840’ernes Paris, hvor stegte kartoffelstrimler kunne erhverves for en skilling. Street food er således ikke kun en oplevelse for smagssanserne, men også en lille afspejling af fortidens madkulturer og måder at leve på. Ofte har gademad været forbundet med den fattige mands måde at overleve på, og det gælder både dem, som sælger maden og dem, som spiser den. I USA overlevede mange afrikanske efterkommere eksempelvis ved at sælge mad i New Yorks gader. I dag er billedet dog forandret, og flere steder er gademad blevet street. Det er tilfældet i Købehavn, hvor Copenhagen Street Food på PapirØen er hjemsted for 25 gadekøkkener, hvor gourmet-gademad til billige penge kan prøves, eller i Berlins Markthalle Neun, hvor der afholdes street food torsdage.
 
IMG 7596
 
Stedet hvor alle sanserne udfordres
Tilbage på Mercado Central de Atarazanas summer livet videre blandt vinterens store udbud af svampe og rodfrugter, hvor et virvar af farver og dufte skaber en betagende scene for indtagelsen af den smagfulde oplevelse. Fingrene glinser efter at have skilt rejens hoved fra kroppen, hvor også skal og ben er pillet fra, inden den fandt vej ind i munden. En kammusling stegt med hvidløg og persille damper stadig, da den stilles på stålbaren, som genspejler glasset med den kølige hvidvin. Et velsmagende måltid er overstået, og oplevelsen fylder ikke kun i maven, men også i sindet. De højtråbende tjenere, den lille glade pige med bedstefaren og de tætstående spisende er nemlig alle en del af den smag som mad, der spises med fingrene, kun har. Tilbage er således kun eftersmagen og smilet, når turen går videre mod nødde- og dadelboderne, hvor julens søde input skal købes.
 
Mercado Central de Atarazanas ligger tæt ved togstationen Centro-Alameda og i ca. 100 meters fugleflugt fra Corte Inglés ind mod byen. Det har åbent mandag-lørdag fra kl. 9.00-15.00 ca.
Af Christine Petersen, christine@norrbom.com (foto & tekst)

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa