Spaniens sære side – Fjerkræ i katedralen

Spaniens sære side - Fjerkræ i katedralen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
Fjerkræ i katedralen
 
Legenden om de stegte fjerkræ, der rejser sig fra tallerkenen og galer i protest imod en uretfærdig anklage, bliver måske nok fortalt mange steder i verden, men ingen holder så bogstaveligt og vedvarende fast i historien, som man gør det i Santo Domingo de la Calzada, en by i den vestlige del af La Rioja.
I én af murene i byens katedral er der nemlig et bur, en slags indmuret hønsegård, hvor en levende høne og hane holder hus og lystigt kagler og galer for kirkegængere og andre besøgende.
 
Miraklet sker
Fjerkræets tilstedeværelse skyldes det mirakel, som indtraf for en ung mand, der i 1300-tallet blev hængt for et tyveri, lyder altså fortællingen. Årsagen til hans tilsyneladende utidige endeligt var, at en ung kvinde skulle have forelsket sig i ham, da han med sine forældre passerede byen på deres pilgrimsvandring ad den franske pilgrimsvej til Santiago de Compostela. Men da hendes tilnærmelser blev afvist, gemte hun noget sølvtøj i hans rygsæk og anklagede ham for at have stjålet det. Byens overhoveder sendte ham fluks til galgen.
Noget slukørede, må man formode, fortsatte hans forældre deres vandring til deres mål i Galicien, hvor de bad for hans liv. På deres vej hjemad passerede de igen Santo Domingo de la Calzada, hvor de til deres, må man ligeledes antage, store overraskelse, så sønnen hænge i galgen – stadig i live. Forældrene bad om nåde og hjælp hos byens overhoved, der dog netop skulle til at spise sine hønse- og hanestege, og som modsagde deres bøn med ordene:
“Jeres søn er så død som fjerkræet på min tallerken.”
Og vupti, så rejste hønen og hanen sig fra tallerkenen, og de skulle efter sigende have sunget. Sønnens uskyld var dermed bevist, og han blev i sagens og historiens gode natur frigivet.
Dette mirakel tilskrives Santo Domingo de la Calzada, hvilket kan oversættes til den hellige Domingo af Vejen.
 
Ind træder hønen og hanen
Siden denne mirakuløse hændelse har man i katedralen, hvis fundament skulle have rødder i 1000-tallet, holdt en hvid høne og en hvid hane i hønsehuset.
Det nuværende bur, der findes i den del af muren, som vender mod den hellige Domingos sarkofag, skulle være opført i 1460, men allerede i 1350 skulle pave Clement VI, der på den tid holdt hof i Avignon, have nævnt, at pilgrimme burde se hønen og hanen i Santo Domingo de la Calzada.
Og her kan man stadig se en høne og en hane, der synger, kagler og galer – måske om den hellige Domingos mirakel.
Arbejdet med fjerkræet varetages nidkært af frivillige ved et nærliggende herberg for pilgrimme.
Der er normalt tre høns og tre haner, som skiftes til opgaven, og de bytter plads en gang hver 14. dag. I katedralens bur har de langt mere plads, de bliver bedre fodret end andet fjerkræ, og ældre høns og haner bliver heller ikke slagtet til suppegryden, men får lov til at dø en naturlig død, hvorefter de bliver behørigt begravet.
Deres æg bliver ikke solgt, men givet til syge eller andre nødlidende i byen, og flere kyllinger er parate, afventende deres tur i hønsehuset, hvor de skal overtage pladsen fra deres forgængere, som i 1300-tallet skulle have rejst sig fra tallerkenen og sunget imod verdens uretfærdigheder.
 
Santo Domingo de la Calzada
Byen hedder, som den nu engang hedder, på grund af en Domingo García, der blev født i 1019, og som skulle have hjulpet pilgrimme på vejen til Santiago de Compostela ved at bygge herberger, anlægge 37 kilometer vej og bygge en bro over floden Oja. Han blev helgenkåret på grund af dette arbejde, og skulle altså have reddet den unge pilgrim i denne historie.
Det siges, at Santo Domingo var gået bort, før hans kirke, den nuværende katedral som ses på billedet, var opført. Den bærer også hans navn.
Byen har i dag omkring 6.600 indbyggere, og udover katedralen med hønsehuset er her også en fin bymur fra middelalderen.
 
Af Jette Christiansen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa