Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

Vægmaleriene i San Isidro, Orihuela

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I foråret 1976 var der stor politisk usikkerhed i Spanien. General Franco var netop død, og mange frygtede at diktaturet ville fortsætte.
Under en lokal fiesta i den fattige bydel San Isidro på nordsiden af Orihuela brød der en spontan aktion ud, delvist for at støtte de demokratiske kræfter, delvist for at hædre den afdøde lokale digter Miguel Hernández (1910-1942), som døde i spansk fængsel efter at have sympatiseret med republikanerne gennem sin digtning. Mange af hans kunstnerkollegaer begyndte pludselig at male tendensprægede slagord og billeder på væggene på de gamle og skrøbelige huse. Guardia Civil rykkede ud og forsøgte at standse dem, men til ingen nytte.
I 2012, 70 år efter Hernández’ død, blev det besluttet at hædre hans minde ved at renovere nogen af de gamle vægmalerier, samt lave nogle nye. Også i de efterfølgende år har kulturafdelingen i Orihuela kommune inviteret kreative personer til at deltage. I tillæg til kunstnere har udviklingshæmmede, skoler og børnehaver også været med til at bidrage. Det har været et kollektivt projekt, mere end hundrede malere har været i sving og omkring 50 facader er dekorerede.
Nogle af billederne har en klar politisk brod, andre indeholder citater fra Hernandez’ digte. Atter andre reflekterer dagliglivet for almindelige mennesker.
Resultatet er ikke bare blevet et fantastisk udendørs galleri for kunstinteresserede, San Isidro har også fået et godt økonomisk løft. Den lille bydel fremstår nu som en pittoresk perle, som det er let at forelske sig i, selv om der ligger en alvorlig undertone bag de kraftfulde billeder.

Beliggenhed og adgangsmuligheder

Turistkontoret i Orihuela arrangerer jævnligt gratis guidede ture i den lille bydel, men der er ingenting i vejen for at gå en tur der alene. Besøget er gratis, og man bliver der så længe, man ønsker.
Den nemmeste måde at finde den lille bydel San Isidro, som ligger i den nordlige del af Orihuela, på er at parkere i centrum i nærheden af Plaza Santiago. Gå derefter op ad Calle Santiago, som går mod nord/øst. Efter en stund skifter vejen navn til Calle Capuchinos. Drej til højre ved Plaza Capuchinos, og følg Calle de la Samaritane til enden. Her støder du bogstaveligt talt på en reproduktion af Picassos La Guernica på en væg, dette er det første vægmaleri i San Isidro. Spadsereturen tager 15 – 20 minutter.
Man kan selvfølgelig også køre i bil til San Isidro, men pga. diverse ensrettede gader så gøres dette bedst ved hjælp af GPS.
For de som ønsker at undgå Orihuela centrum kan man køre ad N-340, som går fra Murcia til Elche på nordsiden af Orihuela, og dreje af til højre ved Rincón de Seca. Efter at have kørt ad N-340, skal du svinge til venstre igen ved første mulighed. Herfra er det let at få øje på San Isidro, som ligger på skråningen op mod N-340.
 
 
 
Af Rikke Luell Printz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa