Det danske magasin i Spanien
Korte nyheder januar 2013

Korte nyheder januar 2013

Mubaraks ejendomme i Marbella beslaglagt
De spanske myndigheder har nu beslaglagt den tidligere egyptiske præsident Hosni Mubaraks ejendomme i Spanien.
Det er sket, efter den nye ledelse i Egypten har anmodet den spanske regering om at iværksætte en undersøgelse af mulige ejendomme og konti tilhørende den afsatte præsident og dennes familie og andre tæt på ham, en liste der tæller omkring 100 personer.
Derefter blev Policia Nacional sat på sagen.
Politikorpset er foreløbig kommet frem til, at Mubarak og kompagni skulle have haft syv ejendomme ved stranden i Marbella, bl.a. to i Playa Esmeralda på Den Gyldne Mil, og også to i La Moraleja-bydelen i Madrid, der nu er blevet beslaglagt, og det samme gælder flere biler og konti.
Indenrigsministeriet har opgivet den samlede værdi til omkring 18,4 millioner euro.


Motorvejsbedrageri afsløret

En 76-årig ingeniør fra Barcelona skulle være kommet på nummeret, der nu har ført til 39 anholdelser.
Bedrageriet gik ud på at forfalske månedskort til betalingsmotorvejene, kort som ingeniøren skulle have fabrikeret i sit soveværelse, og som han via et netværk af forhandlere formodes at have solgt til bilister, fortrinsvist vognmænd.
Der er tale om to forskellige pas, et til brug kun i Spanien, mens et andet også kunne anvendes på motorveje i Frankrig, Italien og Tyskland.
Udover den 76-årige er 38 personer blevet anholdt i hhv. Barcelona, Tarragona, Valencia og Sevilla. Ifølge dagbladet El País forventer politiet at anholde flere.
Nummeret formodes at have indbragt de implicerede omkring en million euro.


Iberia nedlægger ruter i 2013
Det spanske luftfartselskab Iberia nedlægger syv ruter i begyndelsen af det nye år. Der er tale om de direkte ruter til Athen, Kairo og Istanbul samt de oversøiske ruter til Santo Domingo, Havana, San Juan og Montevideo. De første fem ryger af programmet i januar, mens de to sidstnævnte først nedlægges i april.
Ruterne skulle ikke være lønsomme, og de nedlægges som en del af en større omorganisering, som berører 4.500 medarbejdere – ca. 22 procent af styrken. Det forlyder, at det spanske luftfartselskab Iberias kabine- og jordpersonel vil strejke i januar måned efter, de aflyste den planlagte strejke i december. Strejken i december blev afblæst for ikke at ”genere jule-passagererne”, og der vil derfor sandsynligvis blive strejket og generet passagerer i januar i stedet.
Også i en anden af landets traditionelle flagskibe, nemlig hotelkæden Paradores, er der grus i maskineriet, hvor en ny fyringsrunde formodes at ramme godt 600 ansatte.

Færre udenlandske børn i de andalusiske skoler
Den økonomiske krise får nu også indvirkning på antallet af udenlandske elever på de andalusiske skoler. En undersøgelse foretaget af Fundación Persán viser, at specielt Málaga-provinsen mærker den nye tendens til trods for, at Costa del Sol har den største koncentration af skoleelever fra andre EU-lande (39 procent). I Málaga-provinsen er der 1.048 færre udenlandske elever i indeværende skoleår sammenlignet med sidste skoleår. Det svarer til et fald på 3,42 procent. I Sevilla, Huelva og Almería er antallet af udenlandske børn på skolebænkene dog stigende.
Ifølge Fundación Persán skyldes faldet i Málaga-provinsen den stigende arbejdsløshed, som gør provinsen mindre attraktiv for familier, der ønsker at arbejde i udlandet.

Flere spaniere har ikke længere råd til medicin
Krisen og den nyligt vedtagne delvise brugerbetaling på medicin i juli sidste år får flere og flere personer til at skippe deres medicin. Apotekerne har længe advaret om faren ved at indføre delvis brugerbetaling på medicin, og nu viser det sig, at sagen er langt mere alvorlig en tidligere antaget. En borger med flere lægerecepter har ofte ikke råd til at købe al medicinen, og det kan få alvorlige helbredsmæssige konsekvenser på længere sigt specielt for personer med kroniske lidelser, advarer Sammenslutningen for Farmaceuter i Spanien. Størstedelen af de personer, der ikke længere har råd til at købe den medicin, de behøver, er pensionister med kroniske lidelser, men også personer med diabetes har nu sværere ved at betale for insulinen.

27 personer anholdt for pengeforfalskning
Politiet i Málaga har anholdt 27 personer, der igennem en længere periode har forfalsket 20 og 50 euro sedler. Pengene blev lavet på et hemmeligt trykkeri i en privat bolig i Málaga, hvor politiet beslaglagde falske pengesedler til en værdi af 45.000 euro. På trykkeriet fandt man 5.000 euro, resten i 11 forskellige virksomheder i Málaga-provinsen.
Politiet beslaglagde samtidig 12 kilo marihuana, to pistoler og flere andre ulovlige skydevåben.
Politiet begyndte allerede at undersøge sagen i starten af året, da de fik fingrene i en falsk 50 euro seddel af meget god kvalitet. Løbende fandt man ud af, at der var lignende 20 euro sedler i omløb i provinsen.
Bagmanden bag forfalskningen er tatovør og har en forretning i Málaga og havde derfor nem adgang til farver og design til pengesedlerne.

Syv ud af ti spaniere er utilfredse med det spanske demokrati
En undersøgelse foretaget af CIS, der beskæftiger sig med sociologiske undersøgelser, viser, at 67,5 procent af den spanske befolkning er utilfredse med demokratiet. Kun 2,5 procent er meget tilfredse og 27,1 procent temmelig tilfredse. Af de adspurgte er 72 procent dog meget stolte over, hvordan det spanske demokrati blev indført efter diktaturet. Dog er hver anden spanier er ikke tilfreds med grundloven og mener ligeledes, at den ikke overholdes. Samtidigt er der en bred enighed om, at de regeringer, der har siddet siden diktaturets fald, ikke har gjort nok for, at den spanke befolkning kender grundloven, specielt fordi der ikke undervises tilstrækkeligt i den i skolerne.

Fornyet terrorfrygt i Spanien
Frygten for nye terrorangreb griber igen om sig i Spanien. Det sker i forbindelse med udgivelsen af en islamkritisk film af en herboende pakistansk mand, Imran Firasat, som han kalder ’The Innocence of the Prophet, The Life of Muhammad from the point of view from an ex-Muslim’.
Titlen vækker minder om filmen ’The Innocence of the Muslims’, der sidste år blev udgivet i USA. Den viste bl.a. satiriske tegninger af Muhammed og resulterede i en bølge af protester og vold i store dele af verden. Filmen påminder naturligvis også om de karikaturer, som Jyllands-Posten udgav i 2005, og som bl.a. førte til flagbrænding, omkring 200 dødsfald og diverse diplomatiske kriser.
Også den nye film viser karikaturer.
Imran Firasat har allerede udgivet et klip for at skabe yderligere opmærksomhed omkring sin film, og her står han på Plaza de Colón i centrum af Madrid med det spanske flag bag sig.
”Hvis vi kan finde ud af sandheden om Muhammed, kan vi finde sandheden om islam. Var Muhammed en profet udsendt af Allah, eller var han en pædofil og en morder?,” citerer dagbladet El País fra klippet, der er udsendt på syv forskellige sprog.
Imran Firasat beskriver sig selv som forhenværende muslim. Han har siden 2010 boet i Spanien, hvor han lever i asyl, fordi, hævder han, han bliver forfulgt på grund af sine religiøse overbevisninger. Han har tidligere opfordret de spanske myndigheder til at censurere koranen, som han mener, opfordrer til vold.
De spanske myndigheder er ikke trygge ved situationen, og ifølge El País har indenrigsministeriet spekuleret i at annullere hans asylstatus, men det er uklart, hvilke regler, der kunne forsvare en sådan beslutning. Der har desuden været rygter om, at Firasat vil blive anholdt, hvis han udgiver filmen.


Skisæson i Sierra Nevada

Sæsonen er allerede godt i gang i Europas sydligste skiressort, Sierra Nevada.
Her er masser af sne, og fortsætter vejret med at arte sig, vil skisportsudøvere frem til maj kunne stå på ski i Granadas bjerge. Skulle snevejret svigte, sættes snekanonerne i gang over pisterne.

• Et skipas koster mellem 35 og 38 euro for en halv dag og mellem 41 og 45 euro for en hel dag, afhængig af sæsonen.
• Der gives rabatter til børn, pensionister, handikappede og arbejdsløse (husk dokumentation herpå). Der er også rabatter at hente, hvis man vil stå på ski mere end en enkelt dag.
• Er man ikke medlem af Sierra Nevada Club, skal tre euro i depositum beregnes.
• Telekabine/lift betales separat.
• 1/2 dag starter kl. 13.00
• Besøg skisportsstedet på hverdage. Weekend betyder lange køer overalt.
• Tjek vejrudsigten på Sierra Nevadas hjemmeside eller ring 902 708 090.
• Snekæder kan lejes på vejen op.
• Flere forretninger udlejer ski, støvler og stave, ligesom der er et stort udbud af skiskoler.

Læs mere på www.sierranevada.es.

 

Tre jordskælv ryster Almería
På mindre end to dage i december måned blev byen Antas i Almería tamt af tre jordskælv. Det sidste jordskælv var som de to tidligere forholdsvist svagt; det målte 2,4 på richterskalaen, mens de to tidligere jordskælv registreredes til 2,8. Det er dog kraftigt nok til, at rystelserne kunne mærkes i store dele af den østlige provins. Jordskælvet i 2011 i Lorca i Murcia, hvor ni mennesker omkom, målte 5,1 på richterskalaen.

 

Handicappede indtager Madrid
Omkring 50.000 handicappede fra hele landet indtog i starten af december den spanske hovedstad. Det var en meget usædvanlig demonstration, faktisk var det den første af sin slags, og flere end 300 busser ankom til Madrid fra andre dele af landet. Det var bl.a. kørestolsbrugere, udviklingshæmmede og svagtseende samt deres familiemedlemmer, hjælpere og ca. 7.000 organisationer, der protesterede mod regeringens nedskæringer, som også rammer denne gruppe blandt de svagest stillede.
Mellem organisationerne var den spanske komite for de paralympiske lege, organisationen for blinde og svagtseende, ONCE, og paraplyorganisationen for de omkring 7.000 handicapforeninger, kaldet CERMI.
Formanden for sidstnævnte, Luis Cayo Pérez Bueno, udtaler til avisen El País, at de regionale og kommunale administrationer skylder handicapforeningerne omkring 300 millioner euro i støtte fra de to sidste år, hvorfor de har problemer med at betale for hjælpemidler og medarbejdere.
”Hvis vi havde det svært i de gode år, så er det endnu værre nu,” mener Pérez Bueno.
Der er omkring 3,8 millioner handicappede i Spanien.


Pensioner fastfryses

På trods af den konservative regerings løfter om at dyrtidsregulere pensionerne, er det modsatte nu blevet besluttet. Vicestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría og beskæftigelsesminister Fátima Báñez har under en pressekonference forklaret, at regeringen prioriterer at reducere underskuddet på statens regnskaber, og at pensionerne derfor ikke vil stige. Købekraften faldt sidste år med en procent, og skulle pensionerne stige tilsvarende, ville det i løbet af 2013 koste staten omkring 3,8 milliarder euro. Den gennemsnitlige pension er i dag på 835 euro.

Spanien klar til VM i håndbold
Spanien er i januar vært for VM i håndbold for herrer.
Turneringen starter den 11. januar og varer til den 27. januar. Efter gruppespillet går de fire bedste videre til knockoutkampe i ottendedelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale.
Danmarks pulje (B) spilles i Palacio de San Pablo i Sevilla, Spaniens pulje (D) i Madrid, mens gruppe A spiller i Barcelona og C i Zaragoza.
Spanien har som værtsland selv kunnet vælge gruppe, og de røde møder ikke de rød-hvide ærkefjender i første omgang.
Spaniens første kamp, som er imod Algeriet, fløjtes i gang den 11. januar kl. 19.00, mens det danske hold får sin debut imod Qatar den 12. januar kl. 20.15.

Grupperne fordeler sig således:

A) Frankrig, Tyskland, Argentina, Tunesien, Montenegro, Brasilien.
B) Danmark, Makedonien, Island, Qatar, Rusland, Chile.
C) Serbien, Slovenien, Polen, Sydkorea, Hviderusland, Saudi-Arabien.
D) Spanien, Kroatien, Ungarn, Algeriet, Egypten, Australien.

Læs mere og se det fulde program på www.handballspain2013.com.

Efterkommere af udviste jøder tilbydes statsborgerskab
Alle efterkommere af de jøder, altså de sefarder der i 1492 og årene umiddelbart derefter blev udvist af Spanien, kan nu få spansk statsborgerskab. Det gælder uanset, hvor de bor, når de kan bevise deres tilhørsforhold ved f.eks. efternavn, sprog, stamtræ eller brugen af spanske traditioner. Det er den spanske justitsminister, Alberto Ruiz-Gallardón, og udenrigsminister, José Manuel García-Margallo, begge PP, der har offentliggjort regeringens tiltag omkring de spanske jøder og jøder generelt, da det desuden er blevet strafbart at fornægte og banalisere holocausten under Anden Verdenskrig. I 1982 blev det vedtaget, at sefarder kunne få spansk statsborgerskab, når de havde opholdt sig to år i landet, men nu gælder reglen også, hvis de bor i et andet land, ligesom deres børn og ægtefæller har samme rettigheder. Man regner med, at der alene er omkring 250.000 jøder, som den dag i dag taler ladino, deres version af det spanske sprog, som de har holdt i live siden det 15. århundrede. De bor spredt i en række forskellige lande, i Nord- og Latinamerika, Nordafrika og i Mellemøsten, heriblandt i Israel og i Tyrkiet. Ingen kender dog det præcise antal af efterkommere, ligesom det er uvist, hvor mange der nu – 520 år efter at deres forfædre blev udvist – har et ønske om at få spansk statsborgerskab.

 

Sæl dør efter redning fra Guadalmedina
Snesevis af mennesker strømmede til Guadalmedina-floden i centrum af Málaga for at fange et glimt af flodens nye beboer, en ung sælunge. Den skønnes at være fire eller fem måneder gammel og anses for at have dækket op til 4.000 kilometer fra Arktis, Skotland eller Irland, trukket med af havstrømmen og overlevet. Sælungen, en han, blev fanget og taget til dyrecentret Crema i Málaga. Dyret var svagt og underernæret, og en test afslørede en infektion og diarré. Den fik sardiner og blev behandlet med antibiotika, men alle forsøg på at holde den i live var desværre forgæves, og sælungen døde, fordi den var alt for svag. Den vejede kun 28 kilo, som svarede til halvdelen af den gennemsnitlige vægt for en sæl på dens alder. Crema havde allerede planer om at frigive sælen til dens normale habitat efter en hvileperiode på to måneder. Dette blev ikke en realitet for Crema, der ellers havde taget kontakt til både spanske og europæiske institutioner.

Rajoy tilfreds med intet resultat
Spaniens statsminister, Mariano Rajoy (PP), har givet udtryk for tilfredshed, efter EU-lederne ikke lykkedes at nå til enighed om budgettet for årene 2014-2020.
Han mener, at Spanien faktisk står bedre efter møderne, end før de begyndte. Dengang så det ud til, at landet skulle miste omkring 20 milliarder euro i landbrugsstøtte og tilskud til udvikling i regionerne, hvilket ville gøre Spanien til bidragsyder til den fælles kasse for første gang i historien.
EU’s formand, Herman Van Rompuy, havde skåret 80 milliarder euro af budgettet på en billion euro, men det var ikke nok for hverken Tysklands kansler, Angela Merkel, eller Storbritanniens statsminister, David Cameron, der kræver yderligere reduceringer på hhv. 100 og 200 millioner euro.
Og flere reduceringer ville sandsynligvis skulle findes i netop landbrugs- og udviklingsstøtten, hvilket kunne reducere Spaniens tilskud yderligere, hvorfor Rajoy er godt tilfreds med, at forhandlingerne ingen vegne førte.
Samtidig har Europakommissionen meddelt den spanske regering, at Spanien bør stoppe med at bruge EU-støtten på at anlægge veje og anden infrastruktur og i stedet investere i jobskabelse ved at stimulere og modernisere små og mellemstore virksomheder.
”I Spanien har man investeret meget i infrastruktur. Noget af det har været nyttigt, i andre tilfælde diskutabelt. Men hvad der ikke er investeret i, er mennesker eller mindre virksomheder,” citerer El País EU’s kommissær for regionale anliggender, Johannes Hahn.

Julefester på plejehjemmene i Guaro og Torrequebrada
For sidste gang (tror jeg) har vi holdt julefester på de to plejehjem. For sidste gang er dels, fordi det er meget, meget svært at få det til at hænge sammen økonomisk, og fordi Julemanden og jeg er blevet ældre. Beboerne var som sædvanlig i julestemning. De havde deres pæne tøj og smykker på. Oppe i Guaro stod der et stort fint juletræ pyntet med hjemmelavede ting. Når man ser de ældre, forstår man næsten ikke, at de kan, men det lykkedes, og de er stolte over resultatet.
Vi havde igen i år købt gave til alle. Trine pakkede 280 gaver ind. Tak for det. Gaverne består af tøj, tøj som kan vaskes. Hvis I så glæden over en ny bluse, jakke eller vest, så ville I alle forstå, at det er arbejdet værd. Vi var også hos Benny på Europlantas, som igen i år donerede en Julestjerne til alle. Mange tak for det.
Julemanden mødte trofast op. Tak Bent, for tyve års godt samarbejde. Tak til Randi Brekke, ordet nej kender du ikke. Vi havde små Lucia-børn fra Den Norske Skole, og de gjorde det rigtigt godt.
Tak til to gode veninder og min mand for deres hjælp. Min største tak er til jer, der gjorde det økonomisk muligt. En god ven af os fyldte rundt. Han ønskede penge af venner og familie. Pengene donerede han til os. Uden disse penge og donationen fra Odd Fellow var det ikke muligt. Tusind tak.
Vi har sent fået et beløb som sammen med fødselsdagspengene gør det muligt med en sidste sommertur. Flere af de ældre spurgte, om vi sås til sommer. På det tidspunkt svarede jeg måske, men nu kan vi klare en tur.
Til alle, der har hjulpet og støttet, sender jeg mine bedste ønsker om en rigtig glædelig jul og et lyst nytår. Regnskabet bliver revideret af Randi Brekke.

Bodil Lok

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.