Det danske magasin i Spanien
En svømmetur over Gibraltarstrædet

En svømmetur over Gibraltarstrædet

Han overlevede en af de største laviner i Himalayas historie, stampede mod brodden og besteg verdens ottende højeste bjerg, Manaslu i Nepal. Næste gang er det Mount Everest, som er én blandt hele fire discipliner, bl.a. inspireret af en syvdobbelt Ironman. I 2013 venter der den 32-årige it-konsulent, Ole Mose Nielsen, en 27 kilometers svømmetur over Gibraltarstrædet.

Det forbinder Middelhavet og Atlanterhavet, og så er det der, hvor Europa kysser Afrika. Selvom strædet hindrer Atlanterhavets kolde bundvand i at strømme ind i Middelhavet, er 16 grader stadigvæk køligt og langt under kropstemperaturen. Godt 300 har svømmet over, hvor 300 kommercielle skibe hver dag sejler igennem, og hvor det rent faktisk er muligt at møde en haj eller en spækhugger. Men ikke alle svømmer over Gibraltarstrædet for selvrealiseringens skyld. Illegal menneskesmugling finder stadigvæk sted, og transporten af illegale immigranter er ofte organiseret af marokkanske mafiabander. Der er ingen pardon, når det gælder om at komme til den spanske sydkyst, som er porten til det forjættede Europa. Ikke alle slipper gennem nåleøjet, flere skrøbelige både forliser undervejs, og mange flygtninge drukner. De af dem, der overlever, kommer til Spanien uden papirer klar til at tilbyde deres arbejdskraft – ofte inden for landbruget. I håb om et bedre liv og en timeløn der er tre gange højere end den, de er vant til, lokkes der hver sommer mange til strædet, når strømmen og vinden gør overfarten til en ren hasardsejlads.

Ole Mose tager imidlertid turen den modsatte vej – og helt frivilligt.
”Jeg vil helst ikke møde sådan en båd. Hvis jeg møder en, håber jeg ikke, at den kæntrer, for så ville jeg bruge min tid på at redde de stakkels mennesker om overhovedet muligt. Jeg føler mig utrolig privilegeret over, at jeg kommer fra den spanske side af Gibraltarstrædet.”

De mange forberedelser
”Jeg har valgt Gibraltarstrædet, fordi det skal være noget unikt, og noget der er prestige i. Hvis jeg finder en tilfældig sø i Nordjylland, ville det blegne i forhold til de andre discipliner. Samtidig har jeg lidt af en forkærlighed for Costa del Sol. Jeg gør det her, fordi det betyder noget for mig.”

Trods mange etiske overvejelser har Ole Mose Nielsen valgt, at en svømmetur over Gibraltarstrædet i februar skal være starten på hans syvdobbelte, seje Ironman og bestigningen af verdens højeste bjerg, Mount Everest. Et projekt, der kræver enorm meget energi, når 60 timers arbejde om ugen plus diverse forretningsrejser skal balancere med træning og en datter på fem år. Der er ikke kun forberedelser i form af svømme-, løbe- og cykeltræning, men også en masse logistik, der skal organiseres sammen med de udgifter, der forsøges dækket. Det kræver sponsorer, for at et projekt på 700.000 kroner kan sætte det lange ben foran. Svømmedragten er allerede sponseret for den kommende jernmand. Det er blot et ud af mange sponsorater – ligesom Ole Mose Nielsen vil være én blandt mange fisk i havet, når han svømmer fra Gibraltar til Marokko.

”Min absolut største begrænsning er 24 timer i døgnet, og det koster meget. Min største udfordring er at finde tiden til det og en konsekvens af det er nedprioritering. Hvis jeg skal analysere projektet, så var det en stor, flot villa, som med tiden blev større og større. Nu føles det som Empire State Building. Der er perioder, hvor jeg tænker, at svømningen i sig selv bliver et livsprojekt, og så skal jeg også alt det andet.”
Et team med yderst kompetente mennesker: En elitetræner fra Viborgs herre- og kvindehåndboldhold, en cykellandsholdstræner, en ultra løber og en elitesvømmetræner skal hjælpe med til, at drømmen går i opfyldelse for den 32-årige ekstremsportsentusiast.

”Jeg skal svømme crawl, for der bruger du mindst energi pr. meter. Min svømmetræners vigtigste opgave er at fortælle mig, hvad der skal til frem for at fortælle mig, hvad jeg ikke kan gøre.”

Hvad der også flyder i Gibraltarstrædet
Det er ikke kun kommercielle skibe, havets skabninger og skrøbelige både, Ole Mose Nielsen kan møde på sin vej. Hash og narkotika flyder også i Gibraltarstrædet. Der er altså risiko for at møde vandscootere med fastbundet narko, som lynhurtigt kan kappes, hvis politiet foretager en razzia. Mens Ole Mose Nielsen svømmer over Gibraltarstrædet kan han risikere at blive konfronteret med den handel – der sammen med våbenhandel – er den mest lukrative form for organiseret kriminalitet med menneskehandel i spidsen.

”Jeg vidste faktisk ikke, at det fandtes her. Jeg havde ingen anelse. Jeg kan nok ikke gøre ret meget – så på den måde ville jeg ikke tænke over det. Jeg håber, at kureren løber tør for benzin på vej over Strædet.”

Resultatet af det absurde
En kombination af de glade øjeblikke, udfordringen og den personlige udvikling driver Ole Mose Nielsen. En af hans største udfordringer er motivation, som rodfæstes i et basalt behov for at nå et specifikt mål. Den daglige motivation nås med hjælp fra interesserede venner, der sender beskeder omkring projektet, men det handler snarere om selvrealisering end forfængelighed for aalborgenseren.

”Mange gør det, fordi de synes, det er fedt, og fordi de går op i at fortælle folk om det. Det vil jeg også, men det er ikke derfor, jeg gør det. Selvfølgelig er der prestige i at gøre det. Et Hugo Boss ur eller en Gucci pung er der også prestige i…”

Projektet vil helt automatisk give Ole Mose Nielsen en masse erfaringer. Han lærer noget om sig selv og sin krop, men også om at blive presset i situationer som skal håndteres korrekt. Projektet skal som helhed lære ham noget om struktur og tilgang til andre mennesker fx sponsorer og foredrag. Ole Mose Nielsen er forud for den syvdobbelte Ironman blevet booket til at holde foredrag flere steder, og som it-konsulent vil det give ham en god ballast i fremtiden.

”De ting, som jeg har lært mest af og som har udvidet min horisont, er, når jeg er blevet presset, har rejst og oplevet specielle ting. Det har fyldt meget i mit liv, og gjort mig til den jeg er.”

Ole Mose Nielsen er født i Hadsund den 16. september 1980. I dag er han bosat i Aalborg, hvor han arbejder som it-konsulent, og dækker hele Skandinavien og til tider også dele af Europa. I februar 2013 bevæger han sig ud på et stort projekt, som er en syvdobbelte Ironman med en ekstra disciplin: 27 kilometers svømmetur over Gibraltarstrædet, syv maratons på syv dage på syv kontinenter, 1260 kilometers cykling på Den Kinesiske Mur og den ekstra disciplin i form af bestigning af Mount Everest.
Turen foregår uden svømmefødder og andre hjælpemidler. Af sikkerhedsmæssige årsager vil der være en følgebåd med på turen, hvor blandt andre kammeraten, Kristian Krogh skal sidde. I den forbindelse vil kaptajnen være behjælpelig med information om vejrforhold og forbipasserende skibsfart. Der er ikke regnet på, hvor lang tid det vil tage at svømme over Gibraltarstrædet, men selv regner han med en otte-ni timer alt afhængig af omstændighederne. Projektet koster 700.000 kroner i alt. Gibraltarstrædet repræsenterer den mindste udgift men den største udfordring for Ole Mose Nielsen næst efter Everest.
En almindelig Ironman er 3,8 kilometers svømning, 180 kilometers cykling og en maraton på 42,2 kilometer. Det er de tre discipliner, Ole Mose Nielsen er blevet inspireret af.
På grund af vejrforholdene har Ole Mose Nielsen endnu ikke fastsat en endelig dato for begivenheden her i vores område.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.