Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

”Man må jo holde sig hot”, lyder det ironisk fra Jacob Haugaard, når man spørger om, hvorfor han nu kaster sig ud i et nyt show. Den altid morsomme mand har jo ellers prøvet stort set alt inden for showbiz, men det forhindrer ham ikke i at sætte nye skibe i søen. Netop rundet de 60 lancerer han et show, hvor han ser tilbage på livets alvorligste og komiske episoder. La Danesa har mødt manden, som den 17. februar besøger Kysten med sit show ”Jacob – Solo”.

Nul planlægning
Der er de artister, som kommer, får masser af succes, holder sig på toppen i en årrække for så at forsvinde helt ud af rampelyset. Og så er der dem, som formår at holde sig på toppen hele livet. De sidste hører Jacob Haugaard til, for i mere end 30 år har han underholdt den danske befolkning. Han påstår dog, at det er en tilfældighed: ”Jeg har aldrig tænkt på karrieplanlægning, for hvordan skulle jeg dog det, når jeg i de første mange år af mit liv ikke kunne holde styr på noget som helst – og da slet ikke mig selv. Tænk engang; uden nogen form for planlægning eller ønske om det har jeg optrådt, for nu at sige det sådan, på landets tre største ”scener”: Orange scene på Roskilde Festivallen, Folketingets talerstol og på landsdækkende tv i prime time foran millioner af danskere. Det meste af alt, hvad jeg har sagt, har været pladder. Men det må ha´ været seriøst pladder, for ellers var der vel ingen, der gad høre på mig”.

Kim Larsen reddede mig
Jacob Haugaard har været vidt omkring i sit liv. Privat har han tre børn med sin kone Ilse, som han har kendt siden ungdomsårene. Det lyder som idyl og romantik i de flestes ører, men det har ”bestemt ikke været let for Ilse”, slår Jacob fast med klar hentydning til de år, han var alkoholiker.
Som artist har han gjort sig i alt fra komiker til komponist, sanger, skuespiller og politiker. Og med masser af succes, men ”altsammen på grund af tilfældige omstændigheder”, siger Jacob og uddyber: ”Det var rent held, at Kim Larsen kom forbi den dag i starten af 80´erne, hvor jeg sad på Cristiania i en ordentlig hash-rus med min gamle guitar, der havde tre strenge tilbage og fandt melodien og mumlene ordene: ”Jeg bor til leje, på Haveje”. Kim kunne li´ melodien og ringede dagen efter for høre, om han måtte låne den. Sangen blev en del af det guldrandede Midt om Natten-projekt. Jeg modtog den ene check efter den anden og troede, at pengebeløbe var telefonnumre. Så store var tallene. Haveje-sangen reddede min økonomi dengang”, husker multikunstneren og tænker tilbage på en tid, hvor det var øl, hash og guitaren, der udgjorde dagligdagen.

DR sagde ”JaDak”
I midten af 80´erne møder Jacob så Finn Nørbygaard. De laver flere ting sammen, men slår igennem med deres mini-serie som buskontrollører og det velkendte ”Jadak, jadak og jadak”. Men også den succes var tilsyneladende en tilfældighed: ”Vi lavede tre små sketches for sjov, som blev indspillet på et bånd med noget andet materiale, vi havde lavet til DR. De skulle sket ikke have været sendt afsted, men det blev jo en forbandet stor succes”, fortæller Jacob. Det blev startskuddet til filmene Jydekompagniet og et årti, hvor Finn & Jacob i særklasse var Danmark sjoveste makkerpar.

I tinget
På daværende tidspunkt var Jacob allerede aktiv i politik – sådan da! Allerede i 1979 stiftede han SABAE, Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer, og stillede op til folketingsvalget i Århus Østkreds. ”Det er der bare ikke nogen, der husker, med undtagelse af de få der stemte på mig”, fortæller Jacob og fortsætter: ”Det var skam ganske underholdende at stille op som løsgænger. Efter hvert valg fik jeg partistøtte, som jeg brugte på øl og pølser til mine vælgere og støtter. Det blev til nogle gode fester, som varede helt frem til 1994. Så kom regningen: Jeg blev valgt ind. Vi ved alle, at jeg kom i folketinget på det rene pladder, men igen var det en tilfældighed, der satte gang i lavinen”. Jacob forklarer: ”En god ven indenfor reklamebranchen spurgte mig, om han måtte lave min valgplaket. Det havde jeg aldrig haft tidligere, – i hvert fald ikke en ordentlig en. Han tegnede den i hånden og gav den mottoet: Stem på Jacob – det er nu eller aldrig! Et par dage senere var den i avisen, men ikke på min bestilling, og TV kom for at lave en reportage omkring mit kandidatur. Det gav en masse opmærksomhed og med ét vidste hele kredsen, at jeg stillede op. Den dag i dag aner jeg ikke, hvordan det kom så vidt”. Haugaard fik 23.253 personlige stemmer og blev som den første siden Grundloven af 1953 valgt ind som løsgænger. ”Jeg kunne lave et fantastisk one man show om min tid i folketinget, for dér har jeg for alvor mødt nogle skæve eksistenser, men man skal jo heller ikke være for ond mod sine tidligere kollegaer”, beretter ex-politikeren.

Show om livet
”Når man runder de 60, gør man sig nogle tanker, overvejelser og ser tilbage på nogle ting, som man måske ikke tidligere har fokuseret så meget på. Mit show er bygget op på et humoristisk tilbageblik på mit liv – på de mest alvorlige og komiske øjeblikke. Vi starter med min gamle nabo og barndomsven Kurt Thorsen og ender, hvor vi står i dag. Der er nok at tage fat på, når man har 60 skæve år bag sig”, bebuder komikeren.
”Jacob – solo” bliver et show, hvor én mand alene fylder hele scenen. Der er ingen suflør eller en kollega at ”læne” sig op af. Det er 100% Jacob i et forrygende mix af stand-up, musik, sang og lidt dans.

Glæder sig
Jacob Haugaard elsker at gå på scenen, om det så er alene, sammen med Finn eller en helt anden kollega. ”Om jeg står foran 80 mennesker på en lille scene i et forsamlingshus eller på scenen til Grøn Koncert med 20.000 tilskuere spiller ingen rolle. Glæden er den samme – det er stemningen, der tæller. Og netop derfor glæder jeg mig til at optræde på Costa del Sol igen, for det var et fantastisk publikum og alletiders stemning, vi havde til vores sidste show i efteråret 2011. Det var rigtig positivt, slutter den folkekære komiker.

Billetter
Standard € 25 – VIP € 35

Kan købes hos:
Fuengirola: Vitamina, UniOptica, Café La Vida, John Frank
Torre del Mar: Muebles Piramides
Nerja: Ole Optica Almuñecar: Delta Estates

Spillested
Teatro Las Lagunas – også kaldet Det Ny Teater i Mijas.Ligger lige bag Margrethekirken. Teatret er nyt og flot og har plads til 500 personer

Jacobs største succes´er igennem 30 år
Jydekompagniet
Squash reklamerne
Orange scene med Sofamania
Haveje
Alle shows med Finn
Konferencier Grøn Koncert
100 optræderne pr. år
Medlem af Folketinget
Udgivet 13 LP´er (den første i 1977)

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa