Det danske magasin i Spanien

Hurtigtogsystemet AVE breder sig efterhånden over en stor del af Spanien og vil inden længe være at finde over næsten hele landet. Med sin fart, fleksibilitet og fine komfort har linjen på flere strækninger endda udkonkurreret flytrafikken. La Danesa testede turbotogturen til Madrid.

Kl. 7.35 træder jeg ud af toget fra Fuengirola til Maria Zambrano-stationen. Bare seks minutter senere kan jeg se min kuffert glide igennem sikkerhedstjekket, og to minutter senere står jeg foran højhastighedstogene med det karakteristiske lange ”næb”, som fint i overensstemmelse med ordet ’ave’ (fjerkræ) leder tankerne hen på en and. Så bliver det ikke nemmere.

Toget til Madrid er dog af en anderledes, mere normal udformning. Kupéen er rummelig og fin uden på nogen måde at ose af luksus. Der er rigeligt med benplads, og der dufter behageligt om end noget overraskende af vanilje. Den dæmpede klassiske musik i højtalerne giver mig lyst til at fortsætte, hvor jeg slap, da vækkeuret ringede for to timer siden. Med ét bliver musikken afløst af en stemme, der byder velkommen, og i samme øjeblik sætter toget i gang. En lille skærm på vognens endevæg informerer om togets fart. Kilometrene ud af byen foregår i samme tempo, som jeg kender fra Intercity-togene i Danmark, men da by bliver til land, forsvinder omgivelserne hurtigere og hurtigere bag os. 255, 282, helt op på 301 kilometer i timen når den lille fartmåler. Den høje hastighed ændrer dog ikke ved komforten ombord, da toget fortsat glider lydløst hen over sporene.

Musik, film og flot natur
Mellem sæderne findes små radioer, hvor man ved hjælp af de udleverede høretelefoner kan lytte til musik af forskellig art. Jeg stiller ind på den klassiske kanal, hvis bløde toner udgør en fin lydramme til det idylliske landskab udenfor med grønne bakker, store marker og små vandløb.
Ikke længe efter at have forladt Málaga toner Universal Pictures’ velkendte filmintro henover de fire små tv-skærme i kupéen, og Johnny English Reborn ruller over lærredet. Det kræver ikke lang tids observation at konstatere, at der bestemt ikke er tale om stor filmkunst, så jeg vender tilbage til musikken og lader øjnene dvæle ved det afvekslende landskab. Da jeg åbner dem igen, er jeg i Madrid.

Hjemtur på anden klasse
Rejsen tilbage til Andalusien nogle dage senere foregår for mit vedkommende på ’preferente’ svarende til anden klasse. Af en for mig uforklarlig årsag er denne billet otte euro billigere end en tredjeklassesbillet til samme tur. Om det er et spørgsmål om udbud og efterspørgsel, skal jeg ikke kunne sige, men jeg ser frem til at se, hvordan den allerede fine rejseoplevelse til Madrid kan forbedres.
Den første signifikante forskel på ud- og hjemrejsen er klientellet. Hvor det før var ”almindelige” mennesker, er det nu udelukkende forretningsfolk – alle ulasteligt klædt i slips og jakkesæt. Jeg falder voldsomt udenfor dresscoden, men glæder mig i det mindste over, at jeg i sidste øjeblik på hotelværelset skiftede T-shirten ud med en skjorte.
Der er tydeligvis flere stewardesser tilknyttet denne klasse, og jeg har dårligt sat mig, før tilbuddet om te eller kaffe bliver serveret. En vogn med et stort udvalg af aviser kommer i det samme rullende, og jeg vælger at supplere kaffen med Marca, da der dagen forinden har været lokalopgør mellem Atlético Madrid og Real Madrid. Da jeg er færdig, får jeg til min overraskelse tilbudt en varm vådserviet at tørre hænder i.
Efter en god halv times kørsel kommer endnu vogn ind. Denne gang er det maden, der bliver serveret. Min store skepsis for fly- og togmad til trods må jeg konstatere, at måltidet bestående af gazpacho, brød og smør, lasagne og frugt til dessert samt en god chilensk rødvin er meget tilfredsstillende. Maden bliver selvfølgelig efterfulgt af den åbenbart obligatoriske vådserviet.
Selv om forholdene er virkelig fine, er det dog ikke alting, der bare er godt på preferente. Filmen, der bliver vist i denne omgang, er om muligt endnu ringere end på første tur. Det skal dog ikke have lov at ændre på helhedsindtrykket: AVE er et fantastisk alternativ til flyet og kan på det kraftigste kan anbefales.

Hvad er AVE?
De 300 kilometer fra København til Aarhus tager med lyntog to timer og halvtreds minutter. Til sammenligning kan du tilbagelægge 550 kilometer fra Málaga til Madrid på bare to timer og 25 minutter. Takket være det hypermoderne AVE-tog (Alta Velocidad Española) er transporten mellem Madrid og en række af landets øvrige storbyer blevet en hel del nemmere. Den første strækning på AVE-nettet blev åbnet mellem Madrid og Sevilla i forbindelse med verdensudstilling i den andalusiske by i 1992. Siden har det været under løbende udvikling og dækker i dag i grove træk hele Spanien. Forbindelsen til Málaga stod klar for fire år siden. Den korte rejsetid i de behagelige toge har gjort, at flytrafikken på flere ruter med AVE-konkurrence er kraftigt reduceret eller nærmest ophørt.

Af Andreas Müller, andreas@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.