Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

En glemt perle?

Lader du dig charmere af stejle trapper, som snor sig op over bjergsiden mellem små hvidkalkede huse med bougainviller ved indgangsdøren? Får du fred i sjælen af at sidde på en bænk og bare se ud over et hav, som blinker langt der nede, mens du tænker på, om det er Afrika, du skimter i det fjerne?
Så anbefaler vi Torrox Pueblo!
Torrox ligger mellem Torre del Mar og Nerja, cirka 48 km øst for Malaga. A-7 deler byen i to, Torrox Costa på sydsiden af vejen og Torrox Pueblo på nordsiden. Torrox Costa minder i høj grad om andre kystperler i Andalusien; her ligger lejlighedshoteller, restauranter, caféer og barer i en endeløs række langs en dejlig strand og et glitrende Middelhav.
Torrox Pueblo giver indtryk af at være en lille glemt by, som ingen har haft brug for, og som de fleste folk bare rejser forbi. Men de, som er født og opvokset her, har været glade for at have den stærkt arabiskprægede by for sig selv.
I løbet af de sidste år har solhungrende nordeuropæere imidlertid også fundet vejen til Torrox Pueblo. Det var tyskerne, som først lagde deres kærlighed på den hvidkalkede lille by, som lå godt tilbagetrukket fra turisttrafikken nede ved kysten. I de senere år er mange af de gamle huse renoverede og overtaget af nordeuropæere, som har set skønheden i de små husklynger oppe på bjergsiden.
 

Historie

Torrox havde stor strategisk betydning allerede i romertiden. Romerne kaldte byen Faro eller Punta de Torero, og der findes fortsat ruiner efter romerske gravsteder i udkanten af byen. Midt i centrum står resterne efter et gammelt arabisk vagttårn, dette tårn var, sammen med en række tilsvarende tårne, en del af borgen, som maurerne byggede for lettere at kunne forsvare byen mod indtrængende. Mange af disse tårne var udrustede med kanoner. Tårnet blev renoveret i 1997.
 
Torrox havde sin storhedstid under arabisk herredømme, byen var en vigtig havneby og mellemstation for handel med silke, honning og sukker mellem Granada og omverden. Så sent som i 1850’erne var der fortsat tre sukkerfabrikker, to olivenoliefabrikker, to keramikværksteder og flere producenter af vin og brændevin i dette område. Torrox fik imidlertid hård medfart under det store jordskælv i 1884, som ramte denne del af Andalusien, noget som resulterede i, at mange af indbyggerne efterfølgende flyttede til Argentina, hovedsageligt Buenos Aires.
I dag har Torrox cirka 16.000 indbyggere, hvoraf de allerfleste bor i Torrox Costa. Sportsturismen er blevet en stor indtægtskilde, og i løbet af vinterhalvåret kommer der mange fra andre europæiske lande for at deltage i arrangerede hiketure, cykelture og rideture. Her er noget for enhver smag! Har du sans for kontraster, så anbefaler vi morgenbad i Middelhavet og en skitur i Sierra Nevada to timer senere.
 

Seværdigheder

Det mest iøjnefaldende for dem, som ankommer til byen, er et hav af opslåede paraplyer, som bliver hængt op i et stort antal over Plaza de la Constitución i foråret hvert år. De er særdeles dekorative, og i tillæg giver de skygge for besøgende, som ønsker at sidde ude en varm sommerdag for at nyde en kop kaffe eller en kold øl. Paraplyerne bliver imidlertid taget ned med jævne mellemrum, for så at blive erstattet med nye. Under VM i fodbold i 2018 var samtlige paraplyer i spanske røde og gule farver.
Her ligger også El Ayuntamiento, rådhuset, med diverse offentlige kontorer. Der findes imidlertid ikke et eget turistkontor i Torrox Pueblo, men da vi henvendte os til receptionisten på rådhuset, fik vi et kort over byen og en liste over seværdigheder.
Øverst på denne liste stod La Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación. Kirken er fra begyndelsen af det 16. århundrede, og blev som så mange andre spanske kirker, bygget på ruinerne af en gammel moské. Den blev senere ombygget, og fremstod i sin nuværende version i 1889.
I den anden ende af byen, fem minutter væk, ligger Iglesia de San Roque, også denne er fra det 16. århundrede. Kirken med det dekorative eksteriør er imidlertid ikke længere i brug.
Bortset fra kirkerne, det gamle vagttårn samt nogle skulpturer og fontæner, så er det den gamle arabiske arkitektur og den afslappede atmosfære, som er Torrox’ deciderede største attraktion.
Stil bilen på den store parkeringsplads ved indkørslen til Torrox, tag kondisko og solbriller på, sænk skuldrene og nyd idyllen…
 
 
 
 
 
 
 
Af Rikke Luell Printz

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa