Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Har din kat dårlig ånde eller har den svært ved at tygge, så kan det være et symptom på tandproblemer. Ofte dannes der bløde bakteriebelægninger på kattens tænder. Disse belægninger forkalkes, og der opstår tandsten, en hård gulbrun belægning. Tandsten giver betændelse i tandkødet, og der dannes små åbne lommer omkring tænderne, der i sidste ende kan betyde, at tænderne løsner sig og falder ud. Betændelse i mundhulen kan også sprede sig til resten af kattens krop og medføre skade på hjertet og i visse tilfælde også leveren og nyrerne.
Det er nemt at kontrollere din kats tænder. Løft kattens læbe i overmunden, så hjørne- og kindtænderne er synlige. Tjek om tænderne er hvide, og om tandkødet har en frisk rosa farve. Et betændt eller hævet tandkød, tænder med belægninger eller misfarvede tænder kan tyde på en infektion i mundhulen. Hvis det er tilfældet, bør du kontakte en dyrlæge og få din kat undersøgt.

Behandling
I visse tilfælde er det nødvendigt at bedøve katten, inden den behandles. Før behandlingen undersøges tænderne og mundhulen for at kunne bestemme den bedste behandlingsmetode. Derefter renses tænderne, og belægninger fjernes med ultralyd. Derefter poleres tænderne, så de får en mere glat flade, hvor bakterierne har sværere ved at sætte sig fast. Af og til kan det også være nødvendigt at fjerne løse eller beskadigede tænder. Måske kan det også være nødvendigt at operere tandkødet, hvis der skulle være huller/lommer i det. Sidste del af behandlingen er en efterbehandling med et bakteriedræbende middel. Efter denne grundige behandling forsvinder betændelse, og tandkødet begynder at hele. Husk at det kun er en dyrlæge, der kan og må foretage en sådan behandling.

Forebyggende midler
Mens din kat er ung, kan du begynde at børste dens tænder med en egnet tandpasta. Der findes en tandpasta specielt til katte. Derimod anbefales det absolut ikke at anvende Pepsodent. For at undgå problemer med kattens tænder og tandkød, bør dens tænder børstes en gang om ugen. Derudover skal man også sørge for at give katten den rette foder. Det bedste er at give katten tørfoder af høj kvalitet. Det hjælper også katten med at tygge ordentligt.
Selvom din kat en gang om året kommer til undersøgelse hos dyrlægen for at blive vaccineret, er det nødvendigt, at man løbende holder øje med kattens tænder, så den undgår helseproblemer på længere sigt.

Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik, autoriseret dyrlæge, D.V.M

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa