Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

I så fald er det en rigtig god idé at blive testet for uhensigtsmæssige kompensationer. Hvad det er for noget og hvordan en sådan test kan hjælpe netop dig, kan du læse mere om i denne artikel.

Dårlige golfvaner øges med alderen
Når du starter med at lære at spille golf, er golftræneren den vigtigste person i undervisning, i teknikken bag golfsvinget og de forskellige sving. Når du så føler, at teknikken er på plads, og du er kommet i gang med spillet, er det vigtigt at sørge for, at kroppen arbejder hensigtsmæssigt. Altså at teknikken i dit sving ikke beror på ”uhensigtsmæssige kompensationer”. Her er en fysioterapeut med erfaring i biomekanisk analyse og videoanalyser din bedste hjælp. Uhensigtsmæssige kompensationer kan være grundet stive/korte eller svage muskler, der gør, at et bestemt led ikke fungerer godt. Og det medfører, at andre led skal arbejde mere for at bevægelsen gennemføres, som den skal. Jo ældre man bliver, desto større er risikoen for, at der opstår uhensigtsmæssige kompensationer, da vi bliver stivere i muskler/sener og ligamenter med alderen. Derudover kan en dårligere kontakt til visse muskler føre til, at dit sving kompenseres med brug af andre muskler – en uvane der desværre ofte også kommer med alderen. Hjælpen fra en fysioterapeut er altså proportionelt vigtigere med alderen.

Træk ikke båden skævt
Hvad er det så, der er så slemt med de her uhensigtsmæssige kompensationer? En kompensation kan sammenlignes med to personer, der ror en båd, hvor den ene person er bedre til at ro end den anden. Har roerne årerne til hver sin side, er der ikke tale om uhensigtsmæssig kompensation og de kan ro fint sammen, hvis kadencen passer. Det er der derimod, hvis de har årer i én side, så vil en uens roning trække båden skævt. Men hvis man gør den svageste roer bedre, vil man altså opnå en bedre balance i båden, og de to roere vil kunne føre båden kraftigere og lige fremad og måske også øge den fælles udholdenhed.

Skulderskader kan undgås
Når vi taler om kroppen, er det et kompliceret samarbejde, der skal kunne fungere for at undgå de uhensigtsmæssige kompensationer. Et af de led, der ofte rammes, er skulderen. Skulderleddet bevæges på skulderbladet, som også bevæger sig i forhold til kraveben og ribben. Så hvis hofte og ryg ikke bevæges optimalt i golfsvinget, må skulderen kompensere. Det er den god til, da den består af to bevægelige dele ovenpå hinanden, men det kan give problemer i form af overbelastningsskader, og det kommer i vejen for at udføre det optimale sving. Hvis man kommer kompensationerne til livs, vil man ikke bare kunne mindske risikoen for overbelastningsskader, men man vil altså også give sig selv et bedre sving, og det kan fysioterapeuten hjælpe med.

Løsningen er en golftest
Det vi konkret har gjort i Centro Sanum er, at vi, primært ud fra anerkendte amerikanske fysioterapeuter og fysiske trænere, har sammensat en test med 28 deltests fordelt på styrke, fleksibilitet, koordination/balance og føling/kontakt med muskel-led funktionen. Disse tests vil afsløre, om der er grundlag for uhensigtsmæssige kompensationer. Testen afsluttes med videoanalyse af dit sving. Du vil få udleveret alle resultater og en redegørelse for, hvad der samlet er dine svage områder som golfspiller, og hvad der kan gøres fremadrettet for at komme kompensationerne til livs. Kontakt os for mere information om golftesten på tlf.: 952 476 943.

Af fysioterapeut Jacob Lindgreen, Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa