Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Det er virkelig nye tider på mange fronter.
På mit køkkenbord står et righoldigt udvalg af de såkaldte superfruits. Mit barnebarn Morten har lige et ophold i studierne og hjælper til i Anni’s Vitalshop. Glad, entusiastisk og nysgerrig sørger han for, at vi får købt de sidste nye superfruits hjem. Dels for at han selv kan prøve dem, men også fordi han belærer mig om, at det er tidens helsetrend. Så jeg får gojibær, acaibær, morbær, kakaonibs m.m. hældt over min morgenyoghurt, mens han også selv supplerer med diverse spændende proteinpulvere såsom hampprotein, risprotein, whey m.m.
Ordet superfruits startede tilbage til 2005, hvor fødevare- og læskeindustrien brugte ordet om de frugter, der havde særligt fordelagtige egenskaber, og ordet superfruit bruges i dag til at betegne de frugter, der har specielle ernæringsmæssige fordele på grund af deres vitaminer, antioxidanter, proteiner og for nogens vedkommende også de essentielle fedtsyrer.
Blandt de frugter, der idag kaldes for superfruit, er acai, granatæble, blåbær, mulberry/morbær, tranebær, goji, inca, blåbær, grape, mango og havtorn m.m.
De gamle kendte produkter som tomater, æbler, appelsiner, hindbær og jordbær burde strengt taget også kaldes superfruits, men da de er almindelige og gammeldags kendte, har de ikke nyhedens store interesse og bliver derfor ikke kaldt superfruit.

Acai
Acai er absolut på hitlisten i øjeblikket. Frugten kommer fra Brasilien og Peru, hvor den vokser på op til syv meter høje palmer. Det er et lille sort/lilla bær, og Acai fås i kapsler og som pulver. Den er en af de mest antioxidantrige frugter og indeholder mange vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer samt proteiner. Den indeholder mellem 3 – 6 gange så mange antioxidanter som blåbær, og med sin omega 9 fedtsyre regnes den også for at kunne medvirke til at holde den dårlige kolesterol nede. Da den også er rig på fibre, er den god til at holde maven i orden. Frugten indeholder ikke sukker. Andre gode egenskaber som acai tillægges er: God for immunforsvaret, hjernefunktionen, hjertet, huden, virker godt på synet, et godt sexliv, giver en god energi, men også en god søvn. Mange bruger den også som en detoxer. Der har været en del tale om, at den var god til at slanke sig på, men det findes der intet bevis for. Kapslerne fås på 500 mg, og det tilrådes i den tilgængelige litteratur, at der tages mellem 1000 til 4000 mg dagligt.

Gojibær
Vi tager nu til Himalaya, Tibet og Kina hvor Gojibuske både gror vildt og dyrkes. Gamle kinesiske munke spiste bærrene, fordi de mente, at det var medvirkende til længere levetid, vitalitet, sundhed, energi og udholdenhed. Goji er et lille rødt velsmagende superbær, alle snakker om lige for tiden. Selv min hund guffer dem med stort behag. Bærret indeholder en masse antoxidanter og fytokemiske stoffer bl.a. betacaroten og zeaxanthin ,som er gode for vitaliteten i øjnene og dermed for synet.
Goji indeholder 18 forskellige aminosyrer inklusiv de essentielle, samt ca. 21 spormineraler. De er fulde af C-vitaminer og siges at indeholde ca. 500 gange så meget C- vitamin som appelsiner.
En yderligere begrundelse for sin berømmelse er, at den er kendt for at have en foryngende effekt på både krop og sind. Desuden virker den godt på immunsystemet. Det menes også, at Goji kan være en hjælp både til forebyggelse af kræft samt ledbetændelse og infektioner. Den øger kroppens styrke og energi ved sygdom. Den skal også være et lille vidunder til at holde blodtrykket normalt, samt at reducere kolesterolniveauet og forebygge aflejringer i blodårene. Endvidere lyder det, at den er en hjælp, hvis du ønsker at slanke dig. Den hjælper dig fra at småspise mellem måltiderne. Endog skal søvnkvaliteten øges. Helt bestemt et bær, der er kommet for at blive.

Mulberry /morbær
De tre vigtigste nøgleord på morbærrets virkeområder er diabetes, hårtab og smerte. Træet, hvor frugten vokser på, kommer overvejende fra Asien, men vokser også mange andre steder, hvor der er godt med sol, plads og muldholdigt, sandblandet ler.
Den er især blevet kendt i nyere tid for at have en blodsukkerstabiliserende evne. Spis gerne en håndfuld dagligt.
Videnskaben nævner, at frugten indeholder rigeligt med resveratrol, det samme stof der er i rødvin. Dermed menes det at være en ”hjertebeskytter” og det kan modvirke virusangreb. Muligvis kan det også være medvirkende til at sænke det dårige kolesterol og lindre kronisk inflammation. Det tales sågar om, at morbær måske kan medvirke til at forsinke udviklingen af Alzheimer og Parkinson. Morbærbladene bliver brugt til diabetes og forhøjet blodtryk. Morbærret indeholder masser af C-vitamin, K-vitamin, jern og kalcium samt proteiner, flavonider m.m.
Bærrene smager sødt og godt, og kan spises med velbehag, som de er, men kan også bruges i salater og smoothies.

Incabær
Er et af de sidste nye skud på superfruitslisten. Det er et lille gyldent bær på størrelse med et kirsebær. Bærret smager lidt surt, men alligevel lækkert. Som navnet antyder, er det kendt helt tilbage fra inkaindianernes tid, hvor det blev nydt for sine mange ernæringsmæssige egenskaber. Bærrene er blevet brugt mod malaria, kræft, astma, hepatitis, men der findes intet videnskabelig bevis for dette. Inkabærrene vokser i Amazonas og andre dele af troperne. De er meget vitaminrige og indeholder b.la. A-vitaminer, C, og B-1, B-2, -B- 6 og B 12, samt proteiner, bioflavonoider, og carotenoider, De er meget dejlige at spise direkte fra posen som en lille snack men kan også drysses på din morgenmad.

Rå kakaonips
Kakaonips er den helt store dille i øjeblikket. Dog har den været kendt som spise i tusinder af år. Kakaobønnerne kommer fra et lille stedsegrønt træ, som vokser fortrinsvis i Sydamarika og Vestindien. Den smager bittert, men efter at have smagt den nogle gange, begynder jeg at kunne lide den. Alligevel synes jeg, den smager bedst som drys på desserter eller smoothies. Bager du brownies, smager det også godt at tilsætte dejen lidt rå kakaonips ligesom mange andre tærter vinder i smag med lidt tilsætning af samme. Den indeholder mange mineraler f.eks. magnesium og kalcium. Den siges at have en stimulerende effekt på centralnervesystemet som en følelse af velvære og tankemæssig klarhed, hvilket sikkert skyldes indholdet af teobromin, der er en naturlig, stimulerende substans i lighed med koffein, bare mildere.
Det siges at Colombus opdagede cacaoen og sendte eksemplarer til Kong Ferdinand, men den vandt ikke rigtig indpas dengang. OBS: Du skal endelig ikke give dette stof til din hund eller andre dyr!

Granatæble

Jeg er meget stolt af mit granatæbletræ i haven. Først blomstrer det med smukke røde blomster, og så kommer den dejlige frugt, der minder lidt i formen som et æble. Frugten menes at have været kendt i ca. 5000 år, og i Danmark har vi mest kendt den som en pyntefrugt pga. sin smukke form og farve. Dette har dog ændret sig i de senere år, hvor vi har brugt kernerne i æblet til saft, gele, juice og også indtaget den i kapselform på grund af de helsemæssige fordele som en kraftig antioxidant og som kilde til C-vitamin og betacaroten.
Granatæble er et af de mest omtalte næringsstoffer lige nu. Der er stærke teorier om mange helsebringende virkninger bl.a. som cellebeskytter, forebyggende mod prostata- og lungekræft, energigivende, foryngelse af huden, styrkelse af immunsystemet, forbedret sædkvalitet, sårheling, hjertestyrkende, godt for kolesterolspejlet. m.m.
Nu spises frugten også i pulverform, og her smager den simpelthen himmelsk. Du kan spise en tsk. pulver, eller drys den over din yoghurt. Det bliver til et rent festmåltid med pulveret drysset over muslien. Desuden kan pulveret også bruges i desserter, og smoothies. Jeg har taget den ind som en del af min daglige kost.

Hamp pulver/frø
Hamppulver er også en af de nyere madvarer, som er kommet på vores køkkenbord, hvor det indtages dagligt af barnebarnet Morten. Mest fordi han går til styrketræning. Hamppulver er godt for muskler og styrke. Selvom frøet er lillebitte, er det alligevel en fantastisk proteinkilde, der indeholder alle de essentielle aminosyrer, og er desuden også rig på omega 3 – 6 – 9 fedtsyrer. Yderligere indeholder den en masse fibre sammen med forskellige mineraler såsom magnesium, kalium, jern og zink.
Du kan fint putte en spiseskefuld i din smoothie eller forbedre dit brød, når du bager, med et par spiseskefulde Hamp.
God fornøjelse med de ”nye” Superfruits – husk det er kun fantasien, der sætter grænsen for brugen af dem.

Af Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa