Det danske magasin i Spanien
Boligmarkedet: Grådighedens betydning som økonomisk faktor

Boligmarkedet: Grådighedens betydning som økonomisk faktor

Det er grådigheden, der vælter læsset efter en tid med økonomisk fremgang – sådan er det hver gang – og overalt hvor der er mennesker. Når det er gået godt i en periode, skal vi lige se, om ikke vi kan hente lidt ekstra – vi gearer vore investeringer. Det går jo godt, og vi gearer lidt mere, og inden længe føler vi, at vi kan gå på vandet . Og det kan vi næsten også – et stykke tid i hvert fald – og det er rigtig sjovt. Men ja, så er det jo altså, at det går galt – boblen springer og værdierne rasler ned.

Depressionen hærger vort indre. Alt er mørkt og trist, intet vil lykkes, det er bare surt og trægt det hele – et stykke tid.

Et stykke tid ja, for der sker jo det, at ovenpå depressionen, begynder vi også at kede os. Der må snart til at ske noget, vi begynder at lede efter lyspunkter – og vi finder dem, hvor små de end måtte være, og lidt efter lidt vågner vi op til en ny dag, en ny epoke, en ny periode med fremgang. Sådan går det heldigvis også hver gang – også på ejendomsmarkedet på Costa del Sol. Det er en "menneskets naturlov".
Man skal ikke undervurdere grådighedens betydning som drivkraft i et begyndende økonomisk opsving. "Grådighed" er selvfølgelig en noget provokerende betegnelse, så lad os kalde det vores "ambitioner" eller "drømme" om en højere levestandard, under alle omstændigheder er det disse mekanismer eller følelser indeni de fleste af os, der er med til at sætte ting – nye projekter – i gang.

September måneds salg af boligejendomme i Spanien
I slutningen af november kom så den seneste månedlige statistik fra INE (Instituto Nacional de Estatística – Det Nationale Statistiske Institut) over september måneds salg af boliger i Spanien – opdelt på regioner og provinser.
Meget kort fortalt kan resultatet ses både som positivt og også lidt negativt. Vi holder os til Spanien som helhed samt Andalusien og de for os vigtigste provinser. Der var det samlede boligsalg (ekskl. landejendomme) på 37.621 enheder. Det er en stigning på 10,6 procent i forhold til august. For Andalusien er tallene 7.473 enheder og en stigning på 4,7 procent, og for Málaga-provinsen 1.836 enheder og en stigning på 6,6 procent.
Det negative er, at det stadig er et noget lavere salg end i september 2008, hvor salgstallene var henholdsvis: Spanien som helhed 45.809 enheder, Andalusien 9.525 enheder og Málaga 2.071 enheder. Det skal dog siges, at netop september måned 2008 havde et forholdsvis højt salg i alle tre regioner sammenlignet med måneden før.
De laveste salgstal indenfor det seneste år var: Spanien: 29.217 enheder (april 2009), Andalusien: 6.339 enheder (april 2009), Málaga-provinsen: 1.550 enheder (december 2008).
Generelt kan man uddrage, at Malaga provinsen nok er den kystnære provins i Andalusien der har ligget mest stabil (på et lavt niveau) det sidste år, mens Almeria er den provins, der har haft det sværest.
Dette indtryk bliver forstærket, hvis man kigger på forholdet mellem salg af nye og brugte boliger (gensalg). Gensalgsboligerne er måske dem, der er mest interessante, fordi de i almindelighed vedrører privatpersoners køb og salg, mens nybyggeriet er præget af mere uoverskuelige transaktioner.

På gensalgsområdet har Malaga provinsen ligget meget stabilt hele det sidst år, mens Almeria har ført en noget mere turbulent tilværelse.

Meninger om markedssituationen
Der er mange, der spår om den nærmeste fremtid, og nogle har tingene tættere inde på livet end andre.
Mikel Echavarren er bestyrelsesmedlem i IREA, der beskæftiger sig med finansiel rådgivning i forbindelse med restrukturering af lån og nye strategiske tiltag i byggesektoren. I de sidste 18 måneder har selskabet rådgivet 30 firmaer i restrukturering af lån på i alt 13.000 millioner euro. Han har således en god baggrund for at udtale sig om det spanske ejendomsmarkeds øjeblikkelige situation. I et interview i slutningen af november med "Idealista News" sagde han bl.a.:
"Boligpriserne (salgspriserne) nåede bunden for et stykke tid siden, de er nu reduceret til det niveau, de burde ligge på. Jordpriserne er faldet hurtigere end boligpriserne, selvom de måske vil falde yderligere."
Han fortsætter: "Vi råber op om, at regeringens prisstatistikker er ubrugelige, og at de forårsager stor skade på sektoren, og det syn de internationale analytikere har på vort land, fordi de tror, vi er idioter. I USA og Storbritannien er priserne faldet ca. 20 procent fra deres maksimum, mens vi i Spanien kun har sænket dem 8 procent (ifølge statistikkerne). Vort firma arbejder for ca. 28 restrukturerede selskaber i boligsektoren, og vi ser, at valuarerne har reduceret aktivernes værdi med ca. 30 procent, hvorefter bankerne køber disse aktiver med et yderligere nedslag på 10 – 15 procent."

Hvordan får vi reaktiveret boligsektoren i Spanien?
Echavarren siger om dette: "Boligsektoren er allerede i gang med en reaktivering, men ikke ejendomsselskaberne som først vil se lyset om ca. tre år. De har det svært. Vore kunder siger, de har solgt meget denne sommer, og visse banker fortæller os, at de samme periode modtog flere låneansøgninger end i hele resten af året. Vi tror endvidere på, at bygherrer nu har nået bunden med hensyn til salgspriserne. Der er få finansieringsmuligheder, men i 2008 var der ingen. Låneomkostningerne er lave, og det ser ud som om, tingene ikke bliver værre. Genoprettelsen er i gang, selvom det i de officielle statistiker først vil vise sig i første halvår 2010."
Det skal dog også nævnes, at en del iagttagere frygter, at mange banker vil blive tvunget til at kaste store ejendomsporteføljer på markedet i de kommende måneder, for at opfylde regeringens nye solvenskrav. Om det får betydning for Costa del Sol?s ejendomsmarked i en periode er dog et åbent spørgsmål, da de store mængder af nødlidende projekter befinder sig i storbyområderne.

Det går fremad – men langsomt
Der er altså lidt lys at hente for de almindelige forbrugere, både i de officielle statistiker og hos branchefolk. Derimod har byggeselskaberne og bankerne en lang og sej genopretningsperiode foran sig. De kan se frem til mindst tre års oprydning, og for nogles vedkommende helt op til måske 10 år for at få alle p.t. usælgelige projekter af vejen.
Alt imens det sker, fortsætter solen med at skinne, og vi glæder os dagligt over den skønne natur, vi har indenfor minutters rækkevidde.

Af Finn Wissenberg – WissGar Estates

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.