Det danske magasin i Spanien
De uundværlige aminosyrer

En tung ulidelig varme mætter denne august morgen, hvor jeg sætter mig til tangenterne med en flaske vand af fineste kvalitet ved siden af mig, mens jeg fortsætter mine nyhedsbreve til næste måned, hvor dagligdagen igen indfinder sig, skolebørnene begynder skolen, forældrene deres arbejde og trækfuglene fra de forskellige lande indfinder sig. Livet normaliseres igen, så godt det kan lade sig gøre med flere eller færre restriktioner.


De fleste har holdt sommerferie, og har måske slækket lidt på sundheden, men nu bliver der brug for alle kræfter for at klare en hverdag, der igen melder sig med alle dets udfordringer, gode oplevelser og glæder. Derfor er det igen på tide, at tænke på dit helbred for at bevare eller forbedre et godt og stærkt immunsystem. Som en forlængelse af mit sidste nyhedsbrev, der handlede om de nødvendige vitaminer og mineraler, har jeg derfor valgt at fortsætte denne måneds nyhedsbrev med de uundværlige aminosyrer.
Hvis vi er lidt opmærksomme, oplever vi gang på gang hele livet igennem naturens egen helbredende kraft, der giver vores krop evnen til at læge sig selv.
Aminosyrerne er livets byggesten. Uden aminosyrerne var der ikke noget liv, og de er først og fremmest medvirkende til at danne vores krop. Aminosyrerne opbygger proteinerne. Hver eneste aminosyre har sin helt specielle aktivitet og hver sin virkning. Sammen med bl.a. vitaminerne og mineralerne er de stærkt medansvarlige for vores krops egen evne til at normalisere, regenerere og helbrede.

De frie aminosyrer har den samme prioritering i mit eget kosttilskudsprogram som vitaminerne og mineralerne, og jeg synes, det er fantastisk den gode virkning, de har på mit helbred. Da jeg startede med at interessere mig for aminosyrerne, var det en helt ny dynamisk verden, der åbnede sig for mig med mange muligheder for at vedligeholde og forbedre helbredet indenfor mange forskellige områder bl.a. virus, allergi, diabetes, hjertekredsløb, alkoholisme.
For at udnytte de aminosyrer der ligger sammenbundet i proteinerne, starter nedbrydningen i mavesækken og de rette enzymer omdanner proteiner til peptider og peptiderne nedbrydes til aminosyrer vha. peptidase, der frigøres af bugspytkirtlen. Aminosyrerne optages derefter i tyndtarmen, og bliver via blodet transporteret til leveren, der derefter sørger for at sende dem ud til cellerne, hvor de bliver brugt til at danne nye proteiner.
Der findes 20 forskellige aminosyrer, der inddeles i essentielle og ikke essentielle. 8 af aminosyrerne er essentielle. At de er essentielle betyder blot, at de må tilføres udefra, mens de ikke essentielle kan fås gennem kosten.

Kosten

Aminosyrer findes i den mad, vi spiser. F.eks. er der gode alsidige aminosyrer i æg. Æg har den højeste procentdel af essentielle aminosyrer, vi kender. Det er ligegyldigt, hvordan du indtager æg, om de er kogte, eller som omelet osv. Æg består 44,8% EAA (Essential Amino Acids – eller på dansk “essentielle aminosyrer).
Mælkeprodukter er også rige på aminosyrer. Kylling består af 43.2% af EAA. Personligt elsker jeg kylling. Jeg køber dem altid fritgående økologiske, så kyllingerne har haft et godt liv. Der er det dejlige ved kylling, at det kan varieres på så utrolig mange måder og spises både i madpakken, til en frokostret eller til middagsmaden. Kylling kan både steges, koges og laves som ovnmad, med en masse dejligt tilbehør. Kylling er en god kilde især til isoleucine, der er god til bl.a. stress, anoreksi, diabetes. Isoleucine findes i store koncentrationer i muskelvæv. På forsøgsdyr har mangel på isoleucine givet rysten, sitren og kramper.
Ovnstående bringer mig til en lille personlig oplevelse, jeg havde en gang, jeg besøgte min ven i Mexico. Jeg havde fået en maveforgiftning af nogle dårlige bananer, og jeg var hundesyg med både opkastning og diarre. Min ven tog resolut til den nærmeste gadebod med grønsager og fritgående fjerkræ og bad dem slagte og klarhjemmegøre en kylling til hans syge kæreste. Få minutter efter var kyllingen klar, og han drog i hast hjem og kogte kyllingen til en lægende suppe, som han nærmest tvang i mig. Det virkede absolut helsebringende. (Kroppen var stresset pga. infektionen). Få timer efter var jeg frisk igen. Jeg tør ikke anbefale ovenstående, men det virkede på mig.
Oksekød indeholder alle 8 essentielle aminosyrer bl.a. store mængder af valine, leucine og lysine der har en positiv virkning på muskelproteinsyntesen. Nogle har lidt svært med at fordøje oksekød og da kan det føles bedre med magert hakket oksekød. Laks, tun og torsk er gode aminosyrekilder. Torsk har en høj procentdel af aminosyrer især lysine. Lysine kan være en god hjælp mod forkølelsessår, hjælper immunsystemet og er vigtig i kalkoptagelsen. Skalddyr er også gode. Af vegetabilske produkter kan især nævnes sojabønner der indeholder alle 8 essentielle aminosyrer, så er du vegetar eller veganer er soja en af de letteste kilder til aminosyrerne.
Quinoa har også en høj mængde af essentielle aminosyrer. Også hørfrø, bønner, linser, ris, nødder, mandler er gode aminosyrekilder.
Er du vegetar, må du være opmærksom på, at det kan være lidt svært at sammensætte en daglig ost med den nødvendige aminosyrebalance, men mælkeprodukter og æg er en stor hjælp. Er du veganer, er det vigtigt at være meget opmærksom på, at sammensætte kosten så den bliver fuldgyldig. Den skal være meget varieret, med en masse grove grønsager, plantebaserede olier, fuldkornsprodukter, kerner, nødder, frugt og bælgfrugter.

Aminosyrer som kosttilskud

For at give tilskud af enkelte aminosyrer, skal de som regel tages i rimelig store doser modsat vitaminer og mineraler. Som regel deler du indtagelsen af aminosyretilskuddet i 2 doser nemlig formiddag og eftermiddag. Det er bedst at indtage dem med vand eller juice men ikke med mælkeprodukter eller andre proteinholdige drikkevarer. Grunden er, at det er bedst, de indtages fri fra konkurrerende proteiner. Tager du nogle former for medicin, må du tale med din læge, inden du starter med at tage tilskud af frie aminosyrer. Nogle af aminosyrerne kan have indflydelse på forskellige former for medicin. Under hensyn til at begrænse omfanget af artiklen har jeg kun valgt nogle få af de mest populære aminosyre-kosttilskud.

Arginine er en ikke essentiel aminosyre, der hovedsagligt findes i ost, æg, mælk og kød, nødder og frø. Arginine har i den sidste tid fået en del opmærksomhed for dets gode virkning på hjertet. Det hjælper blodkarrene til at slappe af, og forbedrer blodcirkulationen i hjertets arterier samt smerter i brystet. Nogle mænd har stor glade af Arginine, fordi den forbedrer blodcirkulationen og dermed hjælper, hvis der er besvær med rejsning. Nogle mennesker oplever et fald ved forhøjet blodtryk. Diabetikere oplever ofte at de kan øge gangdistance, inden de får kramper eller smerter i benene. Lider du af herpes, kan arginine være med til at provokere et herpes udbrud og bør i sådanne tilfælde altid tages med lysine.

Carnitine er min store personlige favorit, som jeg slet ikke ved, hvordan jeg skulle kunne undvære. Den er i første række en selvproducerende hjertestyrkning, der leverer energi til musklerne i første række hjertemusklen og hjernen. De ødemer, der ofte bygges op ved et hjerte, der ikke er stærk, afhjælper også sådanne gener, hvilket jeg selv har erfaret. Carnitine findes overvejende i kød, derfor skal vegetarer og veganere være meget opmærksomme på en evt. carnitine mangel, især hvis der er disposition for hjertelidelser. Carnitine er også god til at nedbringe triglycerider. Også nyrelidelser kan somme tider hjælpes med carnitine. Man kan som dialysepatient komme til at mangle carnitine, hvis en behandling ikke tager højde for det.

NAC – N-Acetyl-Cysteine. NAC er i denne tid blevet meget kendt. Det er cysteine, der er blevet stabiliseret og omdannet til NAC. Det er især godt for kronisk bronkitis, astma, cystisk fibrose og mange andre former for lidelser i luftvejene. Den hjælper ved at løsne slimen ved lungelidelser. Nogle mennesker føler, den hjælper ved influenza. Nogle tager den også som en leverbeskyttelse og til afgiftning/udrensning. NAC hjælper til at opbygge glutathione, der er en af naturens allervigtigste antioxidanter. De andre 2 aminosyrer, der medvirker til dannelsen af glutathione, er glutamine og glycine. Ren Cysteine er ofte en stor hjælp ved hårtab og kan hjælpe ved hudlidelser. Glutamine har en af de mest bredt virkende funktioner i kroppen. Den bruges bl.a. som hjælp til alkoholikere, narkomani, depression, impotens, forbedring af immunsystemet, afgiftning af leveren. Den kan passere blod-hjerne-barrieren og således også hjælpe ved chok og stress. Menes at fremme intelligensen selv hos mentalt handicappede børn. Mange beretter også en lettelse af cancerbehandlingen, så den ikke føles så hård. ET OBS! Må aldrig tages af personer med Parkinson.

Taurine er den sidste aminosyre, jeg omtaler i denne artikel. Taurine er en af mine kæmpefavoritter, som jeg daglig har glæde af. Taurine har en bred vifte af virksomme områder f.eks. ved epilepsi, migræne, depression, forhøjet blodtryk m.m. Den har vital betydning for hjerte og hjerne og tages af mange med et svagt hjerte, men er også god for øjne, galdeblæren og kredsløbet. Den findes i alle kroppens membraner. Stress tapper kroppen for taurine. Bedste kilder er kød og fisk. Migræne kan ofte hjælpes ved at give en tretrins raket med tilskud af B6 – magnesium og taurine. I fremtiden tror jeg, der kommer endnu større fokus og viden omkring aminosyrerne og deres virkemåder.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.