Det danske magasin i Spanien

Del

Forhåbentlig har alle læserne haft en god sommer, hvor sorgløshed, glæde, latter og munterhed har præget hverdagen. Nu sniger efteråret sig ind på os, og med efterår og vinter stående for døren ved vi også, at det er sæson for forkølelse og influenza.

Diverse anerkendte medier er også vendt tilbage fra sommerferie og begynder at rapportere om dramatiske hændelser fra vores hverdag, Afghanistan, klimaændringer, mulige nye restriktioner, mundbind, kontrol, tvangsvaccinationer, nedlukninger, nedgørende statistikker, økonomiske problemer m.m. gør sit ypperste, for at vores frygtenergi holdes i live og forøges. Hvis du frygter, mindskes dit immunsystem lettere.

Allerede nu meldes der om ekstraordinær høj forekomst af RS virus og andre luftvejsinfektioner. RS virus er et forkølelsesvirus med luftvejsbesvær, der oftest ses hos børn.

Influenza og forkølelses vira muterer fra år til år, derfor er det vigtigt, med et godt immunsystem.

Personligt undrer jeg mig over, at næsten alle officielle sundhedsmedier, ministre m.fl. slet ikke fokuserer eller informerer os om alle de sunde ting, vi selv kan gøre for at styrke vores livsglæde og dermed også vores immunforsvar.

Det bedste du kan gøre for at afvise frygten er, at du gør dit for at have et godt immunsystem. Du kan komme langt med dit immunsystem ved, uden at være en dørmåtte, at du bestemmer  at være taknemmelig og venlig i hverdagen og, som min morfar altid sagde ”tæl kun de lyse timer.”

Samtidig med de positive tanker kan det også være en god ide at tage andre emner op til revurdering af din livsstil med henblik på at styrke dit immunsystem, f.eks. at starte med at supplere med nogle gode vitamintilskud samt spørge dig selv hvordan dit tarmsystem har  det. Har du måske fordøjelsesbesvær eller andet ubehag? 80% af vores immunsystem sidder i tarmsystemet. Derfor kaldes det også af mange kosteksperter for vores hjerne nummer 2. Overvej om der skal flere grønsager på bordet, eller om noget skal formindskes eller udelukkes f.eks. gluten, sukker og alkohol. Hvordan står det til med motionen? Hvordan går det med at passe din søvn i ordentlige omgivelser?

Får du en influenza, er du antageligt blevet smittet indenfor de sidste 18 -72 timer, så tag den med ro, undgå ekstrem sport. Hold dig for dig selv, så du ikke smitter andre. En Influenza tager normalt 3 – 5 dage. Der kan følge træthed bagefter. Hos især små børn, ældre og svækkede kan det tage op til flere uger, inden tilstanden er normal igen. Her kan det ofte hjælpe med nogle gode kosttilskud, der giver energi og kræfter.

En almindelig influenza epidemi vare i reglen ca. 3 måneder.

Kosten

Jeg kan huske jeg som barn fik serveret varm hyldebærsuppe serveret med æbler, når jeg var forkølet eller havde influenza. Det var en vidunderlig ret, der hjalp til hurtigt at få mig på benene igen. Forskning fra Israel har vist at Sambuccol (ekstrakt af hyldebær) kan virke forebyggende og forkorte et sygdomsforløb. Sambuccol virker antagelig også på andre vira.

Ekstrakt af hyldebær, der hører til den gamle folkemedicin hedder Sambucus Nigri. Den findes i helsekostforretninger både alene og i kombinationer med andre urter.

Ved forkølelse og influenza er det vigtigt at drikke rigeligt, det må du især være opmærksom på, hvis du har feber. Feber med sved giver væsketab. Lad være med at slå din feber ned. Feber er et af vores bedste forsvarsmidler. Selvfølgelig, hvis termometeret bevæger sig over de 40, må du afkøles, endelig ikke ved træk, men gerne ved at skifte dynen ud med et lagen, og sørge for at rummet er koldt.

Drik forskellige urteteer, f.eks. kamille- og lindeblomst te, der begge virker let beroligende, evt. blandet med anis, der hjælper på hoste, giver en god smag, virker slimløsnende og beroligende.

Under selve sygdomsforløbet er appetitten normalt ikke særlig stor. Det bedste er en god suppe gerne en kyllingesuppe kogt på en masse gode grønsager. Kyllingesuppe er kendt for at have helbredende egenskaber både ved influenza og forkølelse. Som den græske læge Hippokrates sagde: ”Lad din mad være din medicin.” Lidt tynd vand-kartoffelmos eller en god frugtgrød kan også hjælpe ved en svag appetit.

Du kan  styrke dit immunsystem ved en ordentlig kost. Boost gerne dit system med et dagligt ingefærshot. Du kan evt. selv lave dine shots, der tages bedst om morgenen. Også citron og mange grønsager er gode til dit immunsystem. Husk at dit immunsystem sidder i maven. Så vær god ved maven og drop fastfood, samt sukkerholdige fødemidler, og for megen alkohol.  Spis en masse frugt og grønt, du kan evt. blende det eller køre det gennem foodprocessoren, tilsæt krydderurter efter smag, lidt ingefær eller hvad fantasien giver ideer til. Det er blevet moderne at spise en grøn grød om morgenen. Spis også gerne lidt kød, der har gode proteiner. Alt sammen helst økologisk hvis det er muligt. Husk også de fede fisk med omega 3 fedtsyrer, der dæmper inflammation i kroppen og hjælper mod angst, der dæmper dit immunsystem.

Endvidere har det vist sig at mørk chokolade på mindst 70% indeholder antioxidanter og hjælper mod hoste pga. dets indhold af theobromin, Så nyd du med god samvittighed et par stykker mørk chokolade dagligt.

Kosttilskud

 • Som altid anbefaler jeg et bredspektret multivitaminmineral produkt som base.
 • Omega 3 olie, der både fås fra fisk, men også i form af alger, der bruges meget af vegetarer og veganere.
 • Det er også en god ide at begynde med et D-vitamin tilskud. D vitamin er en stærk beskytter, der både virker helbredende og hjælper og kontrollerer dit immunsystem. Så godt som i alle kroppens organer findes receptorer til D vitaminet, så det er fantastisk vigtigt, at vi har D vitamin nok i kroppen. Danske forskere har påvist at vitaminet i stærk grad kan tænde eller slukke for immunsystemets T- celler. Er du i tvivl hvor dit niveau er, kan du, i Spanien, gå på laboratoriet og få det målt. D vitamin har også en slags hormonlignende effekt, der har betydning for cellers vækst og udvikling. Normalt tager jeg selv 100 mcg dagligt. I nogle tilfælde hvor jeg har mærket en begyndende infektion har jeg et par dage taget 300-400 mcg dagligt, sammen med ekstra C vitamin og Kan Jang, hvilket har hjulpet meget hurtigt. Nogle læger, der arbejder med komplementær medicin, går væsentligt højere op i dosering. Det er et fedtopløseligt vitamin, så det kan overdoseres. Et normalt D vitamin niveau er ca. 80-120 nnm/l.
 • Uden nogen form for dokumentation har jeg en følelse af at mange mennesker mangler C vitamin. Selv tager jeg 4 gram C vitamin dagligt. Men for mange mennesker tror jeg mindre kan være godt. Er du ryger, må du vide at 1 cigaret stjæler ca. 25 mg C vitamin. Er influenzaen eller forkølelsen på vej kan du evt. øge dit indtag af C vitaminer, men husk at trappe forsigtigt ned, når du har det bedre.
 • Et tilskud af selen kan være godt. Det er en stærk antioxidant og støtter immunsystemet.
 • Der er mange urtekombinationer, der både virker forebyggende og lægende. Det vidundermiddel jeg er fantastisk glad for, er Kan Jang, der er et urtemiddel bestående af  Andrographis paniculatum  (kariyat) kaldes også ”kongen af bitter” og Eleutherococus sentiosus (russisk rod). Andrographis bruges meget i indisk Ayervedisk medicin, som hjælp ved forkølelse. Den er kendt for at støtte immunsystemets funktioner og reducere inflammationer og fjerne toksiner m.m.
 • Russisk rod er kendt for at styrke kroppens vitalitet og hjælpe kroppen både mentalt og fysisk.
 • Der er mange andre tilskud, der kan hjælpe dit immunsystem f.eks. hvidløg der  indeholder stoffet allicin. Det er en stærk antioxidant, der hjælper dig med at bekæmpe infektioner og således også understøtte immunsystemet
 • Planten Echinacea  også kaldet Rød Solhat hører til blandt de mest veldokumenterede naturlægemidler. Det er dokumenteret, hvordan Echinaforce påvirker immunsystemet, samt indeholder stoffer, der virker dæmpende på betændelse og hjælper ved at forebygge influenza og forkølelse. Planten bruges af mange forebyggende i vinterhalvåret. Echinacea fås både i dråber, spray, tabletter og som mikstur blandet med hyldebærekstrakt.

Tips

 • Sørg for at du altid har et godt husapotek hjemme, så du kan tage tilskuddene, så snart du mærker, du har brug for dem.
 • Synes du influenzaen bliver ved og måske voldsommere, så få en læge til at undersøge dig, for evt. komplikationer som f.eks. lungebetændelse.
 • Sørg for altid at holde dine fødder varme. Et par hjemmestrikkede uldne sokker kan gøre underværker. De giver dejlig varme og isolerer. Sørg for at dine sokker så vidt muligt er af naturmaterialer. Der findes mange sokker på markedet , der er lavet af bambus og til en overkommelig pris.
 • Selv bruger jeg et uldent tørklæde om halsen ved det mindste tegn på halsonde.
 • Sørg for at du ikke lægger dig i en iskold seng. Hav evt. et uldent tæppe eller en varmedunk under din nyreregion.
 • Hold en god hygiejne og vask dine hænder tit.
 • Sørg for at der bliver godt udluftet, både der hvor du bor og arbejder.

Hav et godt og sundt efterår!

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.