Det danske magasin i Spanien

Ligesom mennesker kan hunde også blive forkølede. Den mest almindelige type forkølelse er kennelhoste, infektiøs tracheobronkit. Symptomer på denne smitsomme kennelhoste hos hunde karakteriseres ved pludselige hosteanfald med hård hoste, ofte efterfulgt af en ikke-produktiv opkastningsrefleks. Feber og dårlig appetit kan også forekomme. På grund af den ihærdige hosten kan man få det indtryk, at en pind eller et kyllingeben har sat sig fast i hundens hals.

Den væsentligste årsag til kennelhoste er en virusinfektion med hundens adenovirus og parainfluenzavirus, af bakterier som Bordetella brochiseptica og som eventuelt kan kompliceres af sekundære bakterie- og mycoplasmainfektioner i luftvejene. Selve virusinfektionen kan ikke behandles.

Inden for 14 dage
Oftest er hunden ikke særlig påvirket og i de fleste tilfælde aftager sygdommen i løbet af to uger. Under sygdomsperioden skal hunden have hvile og beskyttes mod nedkøling. For at lette hosteanfaldene kan der gives slimopløsende hostemedicin (Bisolvon, Noscapin). Hvis hunden bliver påvirket eller får feber, bør den undersøges af en dyrlæge.
Kennelhoste medfører ofte en sekundær bakteriel infektion, der kan gå på lungerne og forårsage lungebetændelse. I sådanne tilfælde bør hunden behandles med antibiotika.
Lungebetændelsen forårsages af sekundært angribende bakterier, eftersom luftvejenes modstandskraft bliver nedsat efter kennelhostens første indtræden, og giver dermed let adgang til bakteriernes fremmarch. Hvis ikke virusinfektionen giver anledning til lungebetændelse eller kompliceres med sekundære bakterielle infektioner, vil hunden blive frisk igen i løbet af et par uger.

Hvor findes smitten?
Kennelhoste er meget smitsomt og kan være en plage for kenneler, pensionater og dyrehospitaler. Risikoen for smitte er altid størst, hvis hunden er i kontakt med andre hunde, dvs. på kenneler, pensionat eller til konkurrencer, men i princippet kan alle hunde blive smittet. Svage hunde er desuden mest modtagelige for virusinfektioner.
Viruset er luftbårent og smitter gennem dråber fra hundens hoste, hvilket gør, at der er stor smitterisiko ved mange hunde samlet. Overførsel af smitte til mennesker eller andre dyr er meget usandsynlig, eftersom viruset kun kan overleve meget kort tid uden for virusbæreren. Viruset er specifikt for hunde og smitter ikke mennesker eller andre dyr.

Hvordan kan jeg beskytte min hund mod kennelhoste?
Der findes en vaccine, som giver god beskyttelse mod parainfluenza og adenovirus. Det nyeste på markedet er en vaccine mod Bordetella brochiseptica. Det er specielt vigtigt at vaccinere hunde i risikogruppen, men alle hunde bør vaccineres, da man så reducerer smitten. Vaccinen gives sammen med den årlige vaccinering. Den nye vaccine mod Bordetella bronchiseptica gives som næsespray eller under huden og det anbefales, at den gives senest tre dage, inden hunden skal på kennel eller deltage i udstilling.


Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik
Autoriseret dyrlæge, D.V.M
contact@petvetkamu.com
www.petvetkamu.com
Tlf. 952 667 333


Af Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.