Landet har en særlig egenskab: Det sætter ofte både tanker og billeder i gang – men ikke mange kender Andorra. Lad mig gøre et forsøg på at forklare nærmere.
Andorra i Pyrenæerne er et lille land – mindre end 1/5 af Luxembourgs areal – men med et godt klima og smukke naturområder under protektion af UNESCO.
Der kommer årligt mellem ni og ti millioner turister til landet i følge Andorras officielle statistik. De fleste er shopping- og skiturister men også en del naturelskere, som med eller uden guide kan tage på vandring i bjergene og op til bjergsøer med krystalklart vand. Landet er det eneste i verden, hvor nationalsproget er catalansk, og Andorra La Vella er, med sine 1.023 meter over havets overflade, Europas højest beliggende hovedstad.
EU’s næste medlemsland?
Der bor ca. 78.000 mennesker i Andorra, 33.000 Andorranere og 45.000 udlændinge, hvoraf de fleste kommer fra Spanien, Portugal, Frankrig, Storbritannien, Tyskland og Sydamerika, men også en del russere bosætter sig nu her. Der er 104 registrerede danskere i Andorra.
Borgere fra Spanien, Portugal, Frankrig har i øvrigt særlige privilegier i forbindelse med opholds- og arbejdstilladelse. Alle andre skal sikre sig ansættelse i et andorransk foretagende – eller deponere 30.000 euro per person hos staten (37.000 for to personer), for at opnå en opholdstilladelse, residencia. Beløbet bliver frigivet, når man forlader landet. Men for nylig blev der fremsat et lovforslag om at forhøje depositumbeløbet til 240.000 euro for fremtidige residenter. Beløbet kunne også investeres i f.eks. fast ejendom. Man vil forsøge at tiltrække flere velhavende investorer til landet, og på den måde redde den andorranske økonomi – som kører med underskud.
Andorras økonomi er afhængig af den økonomiske situation i Europa – og især af forholdene i Spanien og Frankrig. Begge lander støtter Andorras ønske om at blive fuldgyldigt medlem af den Europæiske Union, og både den forhenværende socialdemokratiske regering og den nuværende borgerlige regering arbejder på at opfylde betingelserne for en måske snarlig optagelse i EU. Ikke mindst derfor har man bl.a. ophævet bankhemmeligheden, indført skat, lavet dobbeltbeskatningsaftale med Spanien samt tilladt fagforeninger og demonstrationer.
Carisma
Selv om Andorra er et velfungerende, moderne samfund, så kunne landet ikke undgå at blive ramt af den globale økonomiske krise. Det er i særdeleshed gået ud over mange immigrantfamilier, der er afhængige af indkomst fra deres arbejdsgiver.
Når byggeribranchen kører på lavt blus og firmaer lukker, mister mange familier i Andorra et grundlag for deres eksistens, og selv om både staten og kommunerne gør deres bedste for at hjælpe de dårligst stillede, så er der brug for mere hjælp.
Derfor har jeg, med støtte fra to andre medlemmer af Danes Worldwide og flere frivillige fra forskellige nationer, samt en god støtte fra den kommune, hvor jeg bor, dannet den velgørende organisation, CARISMA Charity med en dertil hørende genbrugsforretning. Vores organisations formål er at hjælpe de socialt dårligt stillede familier og støtte beskæftigelsesprojekter for unge arbejdsløse i Andorra.
Vi har skabt deltidsjob til to unge mennesker og skaffet praktikplads til to andre, og foreløbig har vi uddelt 14.000 euro til ngo’en ADA, der hjælper voldsramte kvinder og til ngo’en Caritas, der hjælper ubemidlede familier samt til et børnehjem. Vi føler, at der udvises stor respekt for vores arbejde fra såvel statens, kommunens og det lokale samfunds side. Vores indsats nytter, og dét giver stor glæde retur.
Læs mere om Andorra og CARISMA på henholdsvis www.andorra.ad og www.carisma.org.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
UDGIVES AF:
D.L. MA-126-2001