Det danske magasin i Spanien

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

alt

Storetåen på foden kaldes hallux. Hvis storetåen begynder at dreje ind mod de andre tæer, kaldes tilstanden hallux valgus. Dette er ensbetydende med, at storetåen med tiden vil dreje ind over eller under den tå, den grænser op til. Dette medfører dannelsen af knogle på ydersiden af storetåen, også kaldet en knyst.
Symptomerne afspejles i, hvilke sko man bruger, da tilstanden ofte forværres ved brug af specielt stramme og højhælede sko. Nogle oplever en mindre knyst som værende meget smertefuld, andre med store knyster er øjensynligt ikke væsentligt genereret heraf – ud over den kosmetiske gene.
Realistisk set er der kun to måder at behandle en knyst på; enten at ændre størrelsen og udseendet af fodtøj eller størrelsen og udseendet af deres fod.

Hvornår og hvordan opereres?
Behandlingen af en knyst afhænger fuldstændigt af, hvor ubehagelig tilstanden er.
Når en knyst begynder at blive irriterende og smertefuld, og det bliver ubehageligt at bruge fodtøj, kan man anbefale at få knysten opereret. Der er mange måder at operere på, alt afhængig af fodens udseende, slidgigt i et eller flere led, afstanden mellem storetåens og den tilgrænsende tås knogle samt patientens generelle tilstand.
Det er sjældent, at en knyst kan opereres blot ved at save den af, denne vil altid gendannes, da storetåen drejer ind mod den næste tå.
Afsavning af knysten alene er sjældent tilstrækkeligt, da knysten gendannes. Der udføres en oversavning af knoglen efterfølgende, og hovedet flyttes indad. Det forebygger at knysten kommer igen.

Hvordan forhindrer man, at knysten kommer igen?
Ved at dels fjerne knysten, men også at foretage en såkaldt osteotomi, dvs. en oversavning af knoglen, hvorved man kan flytte hovedet af knoglen indad, hvorefter hovedet sættes fast med en skrue.
Dette gør, at knysten ikke gendannes, da vinklen er ændret og trykket på knoglen reduceret.

Hvilke typer af operationer er der for knyster?
Afhængig af sværhedsgraden af knysten og vinklingen mellem knoglerne i mellemfoden kan der foretages en knogleoverskæring tæt på storetåens led eller i svære tilfælde tæt på mellemfoden.
Den typiske knogleoverskæring tæt på storetåens led kaldes en Chevron osteotomi.
Den kombineres med en mindre skrue, der holder knoglen på plads, indtil den er helet.

Hvordan holdes den overskårne knogle på plads?
Tidligere har man brugt metalpinde eller -skruer, men nu er der mulighed for at bruge opløselige skruer, hvormed man kun skal opereres en gang i stedet for to, da skruen ofte genererede og skulle fjernes.
Den opløselige skrue er lavet af et sukkerlignende stof og er lige så stærk som en metalskrue, men efter ni måneder er den opløst og optaget i kroppen.

Hvad sker der efter operationen?
Efter en Chevron osteotomi/knystoperation kan patienten gå ved hjælp af en speciel stiv sko, som giver ro omkring osteotomien/knogleoverskæringen. Skoen bruges i seks uger, før man kan begynde at bruge en normal sko.

Hvornår er foden normal igen?
Efter tre-fire måneder er foden normal igen og kvinder kan igen bruge høje hæle, men set i lyset af at disse medvirker til gener og kan irritere det opererede område ved længere tids brug, bør høje hæle bruges i kombination med sundere fodtøj.

Af Allan Larsen, Overlæge, Ph.d., Centro Sanum

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa