Det danske magasin i Spanien
brexit0811

Boligsalget på Costa del Sol vil styrtdykke. Pundet vil kollapse. Og flere banker vil trække sig ud af Storbritannien.

Der er blevet sagt og skrevet meget, siden briterne i juni stemte sig ud af EU.
Men hvad er fup – og hvad er fakta? La Danesa har talt med Christian Bjørløw og Lars Benfeldt fra Jyske Bank på Gibraltar for at få et klart og realistisk overblik over følgerne af briternes EU-exit.

 
Første skridt er taget. Andet skridt tages til marts, når Storbritannien indleder den praktiske løsrivelse fra EU. Det bliver en toårig proces, som på en og samme tid bliver både kompliceret og ukompliceret. Men frem for alt bliver den fredelig.
”Det kan ikke gå anderledes, for parterne kan reelt ikke undvære hinanden,” mener Christian Bjørløw, som er direktør i Jyske Bank på Gibraltar.

Masser af psykologi

Han lægger ikke skjul på, at situationen havde været både bedre og lettere, hvis Storbritannien var blevet i EU. Omvendt er han sikker på, at ulighederne vil falde på plads, og at parterne hurtigst muligt vil få en række nye holdbare handelsaftaler i stand.
”Storbritannien importerer mere end de eksporterer, så de har brug for det øvrige EU. Tilsvarende er Storbritannien det vigtigste eksportmarked for flere EU-lande, så det er i alles interesse, der kommer en række nye handelsaftaler på plads,” siger Christian Bjørløw.
Han er sikker på, det britiske exit ikke vil få hverken den britiske eller europæiske økonomi til at skride.
Et mindre skred har de britiske forbrugere dog allerede kunnet mærke, idet pundet siden juni er faldet med 18 procent. Og det mærkes på pengepungen, når de britiske forbrugere fylder indkøbskurven med importvarer.
”De britiske forbrugere er de eneste, der har måttet betale prisen for deres exit. Men det er nok kun et spørgsmål om tid, før der vil blive rettet op på kursudsvinget, for der ligger meget psykologi bag pundets fald. Uden tøven mener jeg, at 75 procent af pundets fald faktisk er psykologi,” siger den danske bankmand, som dermed også giver en naturlig forklaring på, hvorfor mange briter de sidste måneder ikke har haft travlt med at erhverve sig en feriebolig i det sydspanske. Han føler sig dog sikker på, boligkøberne hurtigt kommer igen, præcis som vi ser det med turisterne, hvor tallene for den britiske turisme for næste år ser mere end lovende ud.
Både Christian Bjørløw og hans kollega Lars Benfeldt mener, at store dele af pressen har præsenteret et overdrevet skræmmebillede af situationen.

Bankerne bliver

Det gælder specielt, når snakken går på de mange banker, som, det siges, vil forlade Storbritannien.
”Det har intet på sig. Storbritannien har Europas bedste infrastruktur for banker, og det ville være alt for omfattende og risikofyldt at flytte en hel bank til et nyt land. Der bliver ikke de store rokeringer,” bebuder Lars Benfeldt, som har været investeringsrådgiver i Jyske Bank i 12 år. Hans råd til investorer er ganske klart.
”Man skal tænke langsigtet og forholde til sig usikkerheden ved at investere i Storbritannien. Pundet vil fortsat svinge og enkelte udtalelser fra fremtrædende politikere og erhvervsfolk kan påvirke valutaen. Men pundet skal nok komme tilbage. Det samme gælder den britiske økonomi. Den klapper ikke sammen, men det vil tage tid, før den kommer i omdrejninger.”
Omvendt, mener Lars Benfeldt, at holder man sig til EU, USA og Asien, vil investorerne finde en langt større stabilitet, da Brexit-effekten her kun vil få en symbolsk påvirkning. Han understreger dog, at det er umuligt at generalisere og derfor er det vigtigt med individuel rådgivning.

Går altid med pas

Christian Bjørløw og Lars Benfeldts meget rolige og afklarede holdning omkring Brexit-spørgsmålet hænger delvist sammen med den attitude og de tilbagemeldinger, de dagligt får på deres arbejdsplads på Gibraltar, som – vanen tro – har fået maser af opmærksomhed i den uendelige debat om sit tilhørsforhold. Men både blandt privat- og erhvervskunder mærkes en positiv og optimistisk ånd.
”Her er god vækst og masser af nye initiativer på vej. Siden briterne stemte sig ud af EU, har vi øget med fem medarbejdere. Vi har absolut styrket vores position som en god lokalbank og nyder kun godt af andre bankers lukninger og nedskæringer,” forklarer Jyske Banks daglige leder, som har helt andre bekymringer.
”De negative renter er i dag et problem for alle bankers indtjeningsmuligheder. Det stiller store krav til os. Omvendt er det en chance for at vise, vi virkelig kan vores kram,” slutter Christian Bjørløw og Lars Benfeldt, som hver dag har passet ved hånden, når de passerer grænsen til Gibraltar. Sådan har det altid været. Brexit eller ej.
Af Henrik Andersen, henrik@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.