Det danske magasin i Spanien
Beskyt dig! – Et par råd til sikker online handel

Beskyt dig! - Et par råd til sikker online handel

 0031 shutterstock 146182094
 
Online shopping er nemt, hurtigt og praktisk, men hvad med sikkerheden? Hvad skal du gøre for at føle dig tryg og sikker, og hvordan kan du vide, at den onlinebutik, du benytter dig af, ikke er en fupforretning. Når du foretager en onlinetransaktion, afleverer du samtidig dine personlige og økonomiske oplysninger til en butik – og alle, der ved, hvor de elektronisk kan aflytte dig.

Så det er vigtigt at beskytte sig. Heldigvis er sikkerhed ved onlinebetaling ikke kompliceret, når du blot kombinerer sund fornuft med de grundlæggende adfærdsregler på nettet. Her er et par tips til sikker onlinehandel.
 
Ni tips til sikker onlinehandel
 
1. Brug plastik
Brug kredit- eller debitkort ved betaling online. Det har flere fordele. Din transaktion (din betaling) kan spores af udstederen af dit kreditkort og du kan benytte dig af indsigelsesordningen, hvis du ikke har modtaget varen, hvis du har fortrudt købet eller der er trukket et højere beløb, end du har forventet.
 
2. SSL – Krypteret kommunikationen mellem dig og butikken
Har et website ikke et SSL-certifikat, er det meget, meget nemt for en lyssky person at få fat i dine kontooplysninger. Det kaldes sniffing og er børneviden for en hacker. Derfor skal sitet, du køber hos, have en SSL-forbindelse. SSL er krypterede forbindelser og kan vel bedst beskrives som en mellemmand, der koder alle dine kontooplysninger, før de bliver sendt videre til butikken. Dine kortoplysninger er krypterede og bliver beskyttet mod tyve og hackere.
Nu sidder du måske og tænker, at det her allerede er ved at blive alt for teknisk, og det finder du aldrig ud af. Men bare rolig. Det er ikke så svært.
I browseren skal du se efter, om der er en låst nøglelås ved siden af butikkens webadresse, som vist i illustrationen. (ill. Nøglelås.png) Findes låsen, befinder du dig på en sikker SSL-server.
Du kan også kende en SSL-forbindelse ved at se på selve internetadressen. Normalt starter den med http://www…, men hedder den https://www… befinder du dig på en sikker server. Du kan klikke på låsen og læse mere om sikkerhedscertifikatet. På illustrationen kan du se, hvor både nøglelåsen og https befinder sig i browseren.
 
3. Falske sider
Nogle vira lister sig ind på din computer og gør, at selv hvis du skriver en korrekt internetadresse, vil du blive sendt til en side, der ser ægte ud, men i virkeligheden er falsk. Det bliver kaldt pharming. Så hold øje med at du er på den korrekte internetadresse.
 
4. Kodeord
Skriv aldrig nemme kodeord, når du bliver bedt om det – og brug ikke det samme kodeord til din email- og dine shoppingkonti. Forsøg at bruge numre i stedet for bogstaver og skift mellem store og små bogstaver. Et godt eksempel kunne være: 2mat1ErGod; nemt at huske, svært at hacke.
 
5. Betalingsdelen og SSL
Når du er nået til betalingsdelen og har hevet betalingskortet frem, så husk endnu engang at tjekke efter om den lille nøglelås i adressen. Det var den, der viser, at forbindelsen er krypteret.
 
6. Forudbetalte betalingskort
Nogle foretrækker at bruge forudbetalte betalingskort, der sikrer, at kun det beløb, der står på kortet, kan blive brugt. Der er ingen kredit- eller overtrækningsmuligheder og kortet har ingen af dine personlige detaljer. Med virtuelle kort sikrer man sig mod kortmisbrug.
 
7. Hvilke type betalingskort
Brug ALTID kreditkort ved betaling – ikke debitkort, som eksempelvis et Dankort. De er nogenlunde ens, men forskellige ved konkurser. Køber du eksempelvis en flybillet og går selskabet konkurs, har du kun sikkerhed for at få pengene tilbage med kreditkort.
 
8. Kortlæser eller lignende
Har du modtaget en kortlæser eller andet fra banken (eks. NemID), så brug det. Så skal du bruge en ny kode, hver gang du logger dig ind på din bank.
 
9. Beskyt dig
Beskyt dig mod hackere, virus og spyware ved at installere et virusprogram og sørg for at holde det opdateret.
 
To bonustricks ved onlinehandler
1. Betaling på efterkrav
Betal når du modtager varerne. Sælger skal levere dine varer, før pengene kan blive opkrævet af UPS, TNT eller et andet fragtfirma. Det vil sige, at du er sikker på, at du modtager en pakke. Om pakken så indeholder de korrekte varer, er en helt anden sag.
2. Afhentning
Bestil varerne online og hent dem derefter i en butik, hvor du betaler kontant. Det er den mest sikre handelsform, men også den mest upraktiske. Bor du eksempelvis i London og har bestilt en original flamencodragt, er der lidt langt til Granada i Andalusien. Men ved afhentning er du sikker på, at du modtager dine bestilte varer.
 

Indsigelse

Sådan gør du indsigelse ved onlinebetaling:
Henvend dig til din bank og fortæl dem, at du har oplevet nogle problemer med betalingen online.
Din bank skal derefter hjælpe dig med at udfylde en indsigelsesblanket og dernæst, uden at tage stilling til indsigelsen, tilbageføre beløbet.
 
OBS:
Bankerne har individuelle frister for, hvornår du kan gøre indsigelse. Kontakt derfor altid din bank hurtigst muligt, hvis du ønsker at gøre indsigelsen gældende.
 
Vidste du…
… at hvis du overfører penge direkte til en forhandlers konto, kan du ikke bruge indsigelsesordningen til at få pengene tilbage.
Af Michael Andersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.