Det danske magasin i Spanien
DON Ø – Fra invalid til kampen mod toppen – med bagmandspolitiet i årelang aktion

DON Ø - Fra invalid til kampen mod toppen - med bagmandspolitiet i årelang aktion

DON-Ø-II
 
Han arriverer dugfrisk til Costa del Sol fra en maratonretssag med 35 mødepligtige dage i Københavns Byret.

På mails mellem Miami i USA og Málaga korresponderede vi forinden omkring emnet for Don Ø’s foredrag hernede i det sydlige Europa fredag den 10. april.
Denne en af de mest omtalte, kontroversielle og robuste danske erhvervsmænd i nyere tid, Flemming Østergaard – tidligere administrerende direktør og bestyrelsesformand for den professionelle fodboldklub FC København foreslog: “FCK – Fra fodboldklub med syv ansatte til børsnoteret selskab med 3000 medarbejdere.”
 
I en times audiens måneden efter i Go Dream’s lokaler på Sortedam Dossering i København spørger vi Don Ø, om seancen også kan give de mange fremmødte mulighed for at spørge ind til hans kæmpesag som tiltalt af bagmandspolitiet for børsmanipulation.
“Joh da, jeg står til rådighed for alle spørgsmål. Min samvittighed er ren”, svarer han siddende veloplagt ved mødebordet på hans kontor.
De 35 retsmøder tog deres begyndelse lige før jul i 2014 og slutter den 27. marts. Herefter stiller den nu 71-årige Flemming Østergaard op til det første offentlige arrangement efter sagen. Det er arrangeret af den danske supporterklub af Málaga CF, La Peña de Dinamarca, og foregår på Hotel Tamisa.
“Selvfølgelig er jeg stolt af min succeshistorie i FCK”, siger Don Ø.
Klubben, han med forretningstæft bragte til seks danske mesterskaber og store resultater i europæiske turneringer. Den bedste og største i Norden.
Spillerne, måske på nær Brian Laudrup, elskede ham, dette synonym for storhed. Og gør det stadig.
Men Flemming Østergaard er helt opmærksom på, at i Jantelovens fædreland skiller han vandene. Enten dyb respekt og beundring for, hvad han har udrettet – eller også er han simpelthen for meget. Og for dygtig!
 
Seks åbne benbrud
Selv var han som ung en særdeles god fodboldspiller. Ja, al idræt med bold faldt let for Flemming Østergaard. Han spillede på Skovshoveds divisionshold bl.a. sammen med Poul “Løve” Andersen – markant back på det danske landshold ved OL i Rom i 1960 sammen med hans senere ven, Guld-Harald, som det store navn.
Men en aktiv karriere sluttede brat, da Flemming Østergaard blev kørt ned af en bil på Strandvejen i Hellerup. Han pådrog sig seks åbne benbrud og et smadret knæ. En hel lægestab på Gentofte sygehus talte om amputation.
Men Flemming Østergaard slap med skrækken, blev erklæret 40 procent invalid og måtte igennem den ene komplicerede operation efter den anden.
Ulykken satte endvidere umiddelbart en stopper for den internationale erhvervskarriere, han var midt i.
Det var længe før, der blev indført professionel fodbold i Danmark.
Et gebet, der kom til at betyde så meget for ham, FCK, dansk fodbold og hans omgivelser.
 
6246674-DON-Ø-MED-ØLGLAS
 
Frataget æresmedlemsskab
Den nye ejerkreds i FCK efter sin dramatiske exit kunne han ikke samarbejde med. De fratog ham simpelthen hans æresmedlemsskab af klubben.
Begrundelse: Don Ø profilerede sig for meget på klubbens enemærker – ved kampene i Parken i København.
“Jeg har ikke længere kontakt til den nye ejerkreds og den daglige ledelse i FCK. Men taler indimellem med spillerne. Jeg har ligeledes ofte kontakt med træner Ståle Solbakken, som er en nær, personlig ven.
“Så er der intet, du savner i din tidligere klub og forretning?”
“Kun omklædningsrummet. Samværet med spillerne og træner her”, siger manden, der har været ekstrem vigtig for professionaliseringen af dansk fodbold.
 
Nej til TV og ugeblade
Vi besøger Don Ø på et tidspunkt, hvor han ellers siger nej til interview i TV og ugeblade.
“Jeg melder fra. Jeg kender dagsordenen. De vil interviewe mig om den sag, jeg er så forbandet træt af at tale om. Jeg er vred over, at sagen er anlagt og været under forberedelse i hele seks år (!), men jeg har det fint. Passer mine bestyrelsesjob og rejser i disse forbindelser meget til Indien, Singapore, Dubai, Frankrig, England og USA.
“Dit forhold til den danske presse er ikke altid lige godt?”
“Det er udmærket. Men nogle gange chokeres jeg over, hvor sensationspræget den er. Research er ofte en by i Rusland. Historier drejer sig mere om fængende overskifter end fakta. Tre af mine bedste venner er da pressefolk. Per Mikael Jensen (tidligere direktør for TV2 og Metro International), Erik Jensen (udenrigskorrespondent i Tyskland for Politiken), og David Trads (chefredaktør). Sidstnævnte skriver jeg nu en bog sammen med om mig. Den skal udkomme sidst på året.
Vi kaldes “4-banden” og har et tæt og inspirerende forhold til hinanden med masser af morskab, hvor verdenssituationen ofte bliver diskuteret.
 
19979503-DON-Ø--SPILLER
 
Sponsorer inviterer
“Det berettes i den danske dagspresse, at mange venner har vendt dig ryggen?”
“Det er lodret forkert. Kun få – som kan tælles på en hånd. Tværtimod er støtten fantastisk positiv.”
“Og dit forhold til FCK i dag?”
“Jeg taler som nævnt ofte med Ståle Solbakken og de spillere, der er tilbage ‘fra min tid’. Mange af klubbens sponsorer ringer til mig og inviterer til kampe i Parken. Jeg kommer med glæde. Fodbold og den klub er jo en væsentlig del af mit liv. Og superliga-klubber i provinsen inviterer mig også til kampe. Kun en lille håndfuld i FCK-miljøet har vendt mig ryggen”.
“Folk, du sætter pris på?”
“Der er fantastisk mange. Ikke kun i sportsverdenen, men også i det politiske liv og erhvervslivet. De var der, da jeg var i rampelyset. De er der fortsat.”
 
Ikke spændende for familien
“Og familien. Hvad siger din kone til, at du hele tiden er i vælten i medierne?”
“Jeg har aldrig lukket en journalist ind i vores hjem eller givet pressen mulighed for at komme tæt på min familie. Og det irriterer den jo. Især ugebladene.
Men alt det, jeg har været og er igennem, er selvfølgelig ikke spændende for min familie. De seks års ventetid på at denne retssag skulle berammes har været umenneskelig.
Min kone og jeg er gift på 48. år. Vi har to drenge og fem skønne børnebørn. En familie som alle andre. Jeg finder ro på hjemmefronten og sover godt om natten– også i denne tid.”
“Hvis nu du idømmes fængsel?”
“Så appellerer jeg dommen. Men jeg har fuld tiltro til det danske retsvæsen. Jeg kan ikke forstille mig, at jeg bliver dømt. “
 
Foto1
 
Dropper nu poster
“Din dagligdag i dag?”
“Den består af de mange bestyrelsesopgaver, internationale forretninger og så er jeg mentor for fem unge mennesker – en af dem direktøren i Go Dream/oplevelsesgavers stifter og direktør, Nicolai B. Krogh, velgørenhedsarbejde og lidt mere tid til det private og så skriver jeg sammen med David Trads på en ny bog om mine år i sportens verden og mine oplevelser i forbindelse med “sagen” om mig. Titlen er ikke klar, men bogen skal udkomme til efteråret”.
“Hvornår vælger du pensionisttilværelsen?”
“Jeg bliver ved med at arbejde, så længe jeg synes det er sjovt. Men jeg dropper nu otte internationale bestyrelsesposter. Før holdt jeg 30-40 foredrag om året til 40.000 kr. i forbindelse med velgørenhed.
Jeg glæder mig nu til at komme til Costa del Sol, hvor min vennekreds bl.a. tæller de tidligere All England mestre i badminton, Imre og Knud Aage Nielsen, den tidligere landsholdsspiller i fodbold Niels Yde og ex-fomand i Dansk Idræts Forbund og tidligere IOC-medlem Kai Holm. Hils dem mange gange.”
 

Har patent på brandet Don Ø

Det var i et internet-debatforum for FCK-fans i slutningen af 1990erne, at Flemming Østergaards tilnavn Don Ø opstod. Først brød han sig ikke om det. Hvad skulle en påtaget mafiaattitude gøre godt for?
Men han lod sig motivere og brandet Don Ø viste sig hurtigt at blive en gave til FCK. Et ikon-navn i neon i underholdnings- og sportsindustrien.
Siden lod Flemming Østergaard Don Ø registrere som varemærke i Patent- og Varemærkestyrelsen i Danmark.
 
Fakta om Don Ø
Fulde navn: Flemming Ammentorp Østergaard
Født: 31. oktober 1943 i “Det Gule Palæ”, Ordrup.
Nuværende bopæl: Skodsborg.
Uddannelse: Fondsbørsvekselerer hos I. S. Monies.
Nuværende beskæftigelse: Bestyrelsesposter i ind- og udland.
Ægtefælle: Inge Østergaard
Børn: Peter og Nikolaj Østergaard, der nu arbejder i henholdsvis Danmark og USA.
Karrieren
1968: Fondsbørsmægler.
1968: Salgschef i JS Lies Industries
1971: Grundlægger af egen virksomhed, Føma Office System A/S.
1975: Stifter af og administrerende direktør i Tann Scandinavia A/S.
1978: Formand for Tann Europe LTD..
1988: Grundlægger af og direktør i Kinnarps kontormøbler A/S.
1994: Sælger Kinnarps og bliver delejer af fodboldklubben Lyngby FC
1996: I bestyrelsen for fodboldklubben København FC (navnet senere ændret til Parken Sport & Entertainment A/S)
1997: Administrerende direktør i FC København A/S
2002: Stopper som administrerende direktør i FC København og overtager posten som bestyrelsesformand.
2007: Bestyrelsesmedlem i TV 2 Danmark.
2010: Pensioneret formand for Parken Sport & Entertainment.
Nu: Formand og/eller bestyrelsesmedlem i 22 bestyrelser i Danmark og udlandet.
Og næstformand i Hall of Fame, hvis bestyrelse bl.a. tæller Kai Holm og Preben Elkjær.
 
Til tops i Norden
Dansk mester med FC København:
2001, 2003, 2004, 2006, 2007 og 2009.
Pokalvinder med FC København: 2004 og 2009.
Super Cup-vinder med FC København: 2001 og 2004.
Royal League-vinder med FC København: 2005 og 2006.
Dansk mester med FCK Håndbold: 2008 (herrer)
Pokalvinder med FCK Håndbold: 2009 (damer og herrer)
Cup Winners Cup-vinder med FCK Håndbold 2008 (herrer)
FCK markerede sig som den største fodboldklub – og forretning i Norden.
 
Bøger om Don Ø
2002: Don Ø.
2005: Varmt Hjerte, Koldt Blod
2008: Manden bag myten.
2015 – en fjerde er på vej til efteråret.
 
Don Ø om journalister
Her citerer han Søren Kierkegaard,
Journalen 9. februar 1849:
“Gud i Himlen ved
blodtørst
er min sjel fremmed,
men dog, dog,
jeg vilde i Guds navn
paatage mig det ansvar
at kommandere:
fyyr, når jeg først
med den ængsteligste
samvittigheds omsorg
havde forvisset mig om,
at der foran gevær-piberne
ikke var eet eneste
andet menneske,
ja ikke eet eneste
andet levende væsen
end – journalister”
 
Citatet hænger i glas ramme på Flemmings Østergaards kontor.
 
Ping-pong med Don Ø:
 
EU?
Hvad er alternativet? Men en skandale, at foretaget skal styres fra to steder, Bruxelles og Strasbourg. Det rene vanvid. Pengefrås.
 
Fordele og ulemper?
Sikre fremtiden for de unge, som tager ud og dygtiggør sig. Verden er blevet mindre.
Men et problem, at euroen ikke er slået igennem som fællesmønt. UK og Danmark udenfor er et problem. Danmark er på mange områder en bananstat.
 
Det danske folketing?
Problematisk, at 90% af medlemmerne er stats- eller kommunalt ansatte. Men vi har det Folketing, vi fortjener!
 
Hvorfor ikke flere fra det private erhvervsliv?
Risikoen for ikke at få et job efter Christiansborgtiden er for stor. I erhvervslivet kan man ikke få orlov som de offentlige ansatte, når man bliver valgt. Man mister simpelthen sit job.
 
Venstrefløjen?
Jeg er ved at brække mig, når den taler om “vi arbejdere”. Jamen, direktøren er også en arbejder – ja endda særdeles hårdt arbejdende. Men har ellers stor respekt for mange af venstrefløjens synspunkter.
 
Hvem stemmer du på til folketingsvalg?
Borgerligt: Jeg deler de borgerlige værdier om frihed og bedre vilkår for erhvervslivet, lavere skat, men også at tage hensyn til alle i samfundet.
Men også i det politiske liv gælder janteloven. Vi skal alle helst være ens og lige.
 
Hvorfor så blive i Danmark?
Ja, det spørgsmål har jeg ofte stillet mig selv. Jeg bliver aldrig udlandsdansker, men deler i stedet min tid mellem Miami, Nice og København – tre steder, hvor vi har fast ejendom.
 
Du kunne slippe billigere i skat andre steder?
Jeg har solgt virksomheder tre gange. Og hver gang hev min advokat og revisor sig i håret over al den skat, jeg skulle betale. Jeg kunne have sparet et 3-cifret millionbeløb, hvis jeg var blevet udenlandsdansker.
 
Hvad drømte du som barn om at udrette i livet?
At blive økonomisk uafhængig. At være et “FÆ” – flittig og ærlig.
 
Hvem er dit forbillede og hvorfor?
Jeg går ikke rundt og har sådanne. Der er da masser mennesker rundt om i verden, som jeg respekterer for deres holdninger til livet og samfundet.
 
Hvor mange har du fyret i din karriere?
Meget få.
 
Begrundelserne?
At de ikke var”FÆ”!
 
Mød Don Ø
Fredag den 10. april kl. 19.00 på står Hotel Tamisa.
Tilmelding og betaling til La Peña de Dinamarca:
event@malaga-support.dk
Tlf. 649 814 842
Adressen på Hotel Tamisa Golf:
Camino Viejo de Coín km. 3,3,
Mijas Costa (ved Mijas Golf)
Af Morten Møller. Foto: Lars Poulsen og FCK Tribute

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.