Det danske magasin i Spanien
Et liv dedikeret til rovfugle: La Danesa møder Beatriz E. Artero

Et liv dedikeret til rovfugle: La Danesa møder Beatriz E. Artero

Det er en smuk, men alligevel kold januarmorgen, da La Danesas journalist møder Beatriz på et hotel lige ved Puerto Marina i Benalmádena. Hun slentrer roligt ind på hotellet med en tilsyneladende usædvanligt trænet fugl på armen; en stor rovfugl af arten brunskuldret våge. Pludselig slår den store rovfugl med vingerne og springer ned fra Beatriz’ arm. Hun er på arbejde med sin faste ledsager, og den imponerende rovfugl kender rutinerne og begynder at hoppe op ad trappen fra receptionen, et trin ad gangen, som for at signalere, at hun vil op i højden. “Kom med, hun vil op og ud på taget for at flyve,” griner Beatriz, som efter aftale med hotellet har fået klarsignal om, at vi kan være med på dagens første opgave.

Beatriz, du har et vidunderligt spændende og usædvanligt arbejde – men hvad laver du?

– Ja, jeg er meget tilfreds med dette og kunne ikke forestille mig et bedre erhverv. Jeg er oprindeligt fra Jaén og uddannet biolog, men for 3 år siden valgte jeg at flyve rovfugle fuld tid. Jeg bor nu i Málaga, og hver dag tager jeg til vores faciliteter i Alhaurín de la Torre og henter en rovfugl, som jeg flyver forskellige steder langs Costa del Sol, fra Málaga by til Algeciras. Formålet er biologisk kontrol med hovedsageligt måger, og vi gør dette ved regelmæssigt at flyve rovfugle i det område, hvor vi ønsker at forhindre, at store bestande af måger etablerer sig. Det er nok at flyve rovfugle i området, da mågerne hurtigt opfatter stedet som rovfuglens og holder sig væk. Ingen måger dræbes i processen, vi jager ikke mågerne.

Men ville måger ikke være et naturligt bytte for denne våge?

– Nej, i naturen jager de hovedsageligt små gnavere og kaniner – byttedyr der bevæger sig langs jorden. Der jages med rovfugle i Spanien, såkaldt falkonerarbejde, men det er overhovedet ikke noget, vi er involveret i. Tværtimod er vi tilknyttet den største falkeklub i Andalusien, der ligger i Córdoba, og fra medlemmerne får vi fugle, der har vist sig at være dårlige jægere og dermed ubrugelige til falkearbejde! Heldigvis er det tilstrækkeligt effektivt at flyve en rovfugl i området et par gange om ugen, så mågerne holder sig væk. De behøver ikke at blive jaget.

Beatriz løfter armen i en hurtig, kort bevægelse, og den brunskuldrede våge flyver op og sidder på en af ​​hotellets balkoner. Med det samme lyder en måges advarselsskrig, efterfulgt af flere andre måger, og ovenfra ses flere af dem flyve væk fra den umiddelbare nærhed. Vågen har lige taget en lille flyvning uden at være i nærheden af ​​mågerne, så uden tvivl fungerer dette som tilsigtet! Efter et par minutter på balkonen tager Beatriz et lille stykke kylling i hånden, og efter lidt fløjt og lokken tager den elegante rovfugl tilløb og lander på den handskeklædte hånd. Det belønnes med et lille stykke kylling, for hvis hun får lov at spise en hel kylling, står arbejdet stille de næste par timer.

Kommer fuglen altid tilbage til dig?

– Ja, i det mindste indtil videre! Rovfugle knytter ikke sig til mennesker på samme måde som f.eks. papegøjer. De kan normalt ikke lide at blive klappet og nusset, selvom de tåler det. Først og fremmest handler det om mad. Al træning er relateret til mad, og fuglene vejes dagligt. Hvis de har spist for meget, kan det undertiden være svært at få dem til at flyve, fordi de simpelthen ikke er sultne nok. Samtidig er det vigtigt, at de ikke sulter eller får for lidt mad, så derfor vejes de dagligt. Nogle rovfugle, der bruges til dette formål, har større margen når det kommer til deres vægt, og brunskuldret våge er en af ​​de nemmeste arter, som ikke har nogen tendens til at flyve væk. Hvis du flyver med f.eks. en hønsehøg eller en spurvehøg er fuglens vægt af meget større betydning. De kan let komme på afveje, hvis de ikke er sultne og vægten er over den ideelle flyvevægt.

Hvor mange ansatte er I?

– Vi er fire personer, der gør dette, og vi har ni brunskuldrede våger, som vi bruger. Ingen af ​​dem flyver hver dag, og alle fuglene roteres blandt personalet, så vi kan alle flyve dem alle. Opgaverne varierer, vi har hoteller, villaejere, lystbådehavne, parkeringspladser, indkøbscentre og boligselskaber som kunder. Hvor ofte vi kommer ud, afhænger af kundens ønske, hvor stort problemet er og hvad der er problemet. Vi kommer ofte til steder med store mågeproblemer fem dage om ugen, men ofte er to dage om ugen nok, hvis problemet er duer. Kunderne ser resultaterne meget hurtigt, da steder, der var dækket af fugleklatter bliver helt rene.

Bruger I kun brunskuldrede våger?

– Til denne type arbejde, ja. De er simpelthen de mest egnede og de letteste at træne. Men vi har også nogle andre rovfugle, som vi flyver ved shows og opvisninger, herunder en tam ravn, en tårnfalk, en hornugle og en blind tårnugle, som ikke ville have overlevet, hvis vi ikke gav den specialpleje.

Dagens første job i Puerto Marina i Benalmádena er forbi for Beatriz og hendes brunskuldrede våge, og efter en kort flyvning fortsætter rejsen til det næste sted. La Danesas journalist takker for at have deltaget i missionen her på taget af hotellet, og Beatriz sætter sig ind i bilen med vågen i sin specialbyggede transportboks, før de begge tager videre til den næste opgave. Beatriz har bestemt et drømmejob på Costa del Sol!


Virksomhedsoplysninger

Beatriz er ansat i virksomheden Bioplagas, der er specialiseret i biologisk bekæmpelse af skadedyr i hele Andalusien. Virksomheden har kontor i Alhaurín de la Torre, men alle ansatte arbejder aktivt med kunderne dagligt, så de har ingen faste kontortider. Nye kunder kan kontakte dem på tlf. 610 061 001 eller pr. e-mail info@bio-plagas.com


Brunskuldret våge (Parabuteo unicinctus)

Den brunskuldrede våge er uden tvivl verdens mest anvendte rovfugl til falkearbejde, som er betegnelsen for jagt med trænede rovfugle. Denne gamle jagtteknik udøves og praktiseres i dag i mange europæiske lande, bl.a. Danmark. Spanien har et aktivt miljø, og som i alle andre lande er hold af ​​rovfugle også strengt reguleret med licenskrav. Fuglene, der bruges til falkearbejde, avl og udstilling, er altid avlet i fangenskab og ikke taget fra naturen.

I naturen er den brunskuldrede våge en almindelig art, og dens rækkevidde strækker sig fra det sydvestlige USA og helt ned til Chile og Argentina. Flere underarter er beskrevet, og de kan variere noget i størrelse, selvom det betragtes som en mellemstor rovfugl. Som med de fleste andre arter af rovfugle bliver hunnen større end hannen og bruges derfor oftere til falkearbejde og opvisning. Vågen anses for at være den letteste rovfugl at træne, og de kan også flyves parvis, hvor en han og en hun samarbejder under jagt. Den har et roligt og behageligt temperament, i modsætning til f.eks. hønsehøg og spurvehøg, som kun anbefales til folk, der har lang erfaring med rovfugle

Af Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.