Det danske magasin i Spanien
Mød Lone Dröscher Nielsen
Lone1
Hun gør det, som for de fleste forbliver en drøm: Lone gør en forskel.

Lone Dröscher Nielsens indsats for regnskoven og orangutangerne på Borneo er efterhånden legendarisk, men hvordan det er for mennesket bag projekterne at bære ansvaret, holde liv i motivationen og finde entusiasmen til nye tiltag, er der ikke mange, der ved.
Forud for Lones besøg her på Costa del Sol, hvor hun holder foredrag i Margrethekirken, har vi mødt hende til en snak om netop ansvaret, om ensomheden og afmagten, der vendes til håb, når en flok orangutangunger løber hende i møde og tager hende i hånden.
 

Jeg har som rigtig mange andre danskere set DR-programmerne ‘Lones Aber’, der beskriver en langt fra eksotisk hverdag i junglen, der tit er mere ‘to skridt tilbage’ end ‘et skridt frem’. Jeg har læst om den leverbetændelse, der nær kostede hende livet, om myndighedernes mangel på respekt for naturen og lokalbefolkningens mangel på forståelse for deres eget endeligt, hvis ikke der sadles om i en fart. Mit første spørgsmål til Lone er oplagt:

 
Hvordan finder du kræfterne til at blive ved?
“Dyrene og børnene. De holder mig i gang. Så længe der er dyr og børn, er der håb om en bedre fremtid. Børn og dyr besidder en uskyld og en loyalitet, som vi bør kæmpe for at bevare. Jeg tror, at Darwin fik galt fat i det med evolutionsteorien. Det er simpelthen umuligt, at noget så smukt og uskyldigt som en orangutang skulle kunne udvikle sig til et menneske…”
Lone er netop kommet hjem fra morgengåtur med hunden. Hun har nogle brændeknuder under armen.
“Efter et par nyresvigt og leverbetændelse i 2010 bad mit forsikringsselskab mig om at skifte adressen i troperne ud med en i civilisationen. Jeg slog mig ned her i Wales, fordi her er en stor natur, som jeg kan færdes alene i. Sådan har jeg det bedst. Og så kan man lige skove noget brænde, mens man går med hunden.”
Hvert år tager Lone dog til Borneo på mindst fire længerevarende ophold på sit rehabiliteringscenter, Nyaru Menteng. “Hvordan jeg holder gejsten oppe? Det gør jeg sgu heller ikke altid. Når jeg har aberne på afstand, orker jeg næsten ikke at tænke på det kæmpe arbejde, der bliver ved med at være der, uanset hvor meget jeg knokler. Samtlige problemer er menneskeskabte… Og det er kun os mennesker, der kan løse dem. Og det føler jeg mig da ret alene om engang i mellem. Men så tager jeg af sted igen, og når orangutangerne løber mig i møde, ja så er jeg kampklar på ny. Dyrene holder mig oppe. Der er altid en ny orangutang, som har brug for mig.”
 
Lone2
 
Hvad er det, du kan?
“Jeg er en enspænder. Det har jeg altid været. Og det er min styrke i det her projekt. Havde jeg haft behov for mand, børn og otte til fire-job, venner til middag og familieudflugter om søndagen, så havde jeg ikke kunnet gøre det. Jeg er skam social, når der er mennesker omkring mig, men jeg er en enspænder – lidt ligesom en orangutang. Som barn havde jeg hunde, katte og kaniner som de fleste andre. Jeg legede med edderkopper i hundehuset. Men jeg havde ikke sådan nogle særlige evner. Kunne bare mærke, hvor beroligende dyr virker på mennesker.”
At Lone Dröscher Nielsen skulle blive redningskvinde for orangutanger lå altså ikke i kortene. Hun er uddannet stewardesse og læste biologi i et par år. Så tog hun til Borneo og arbejdede frivilligt i fire år i Tanjung Puting-nationalparken, inden hun stiftede sit eget center. I dag er Nyaru Menteng verdens største. 10 procent af jordklodens orangutanger beskyttes af centret, og op til 700 holder til her, mens ca. 3.000 lever i regnskovsområder beskyttet af organisationen.
 
Hvad drev dig til at etablere Nyaru Menteng?
“Da jeg kom til Borneo, var det regnskoven, der trak. Kampen mod skovhugsten drev mig. Disse dynamiske interaktive økosystemer – så sårbare overfor den vestlige verdens umættelige appetit på hårdt træ. Helt galt gik det, da man for alvor fik øjnene op for palmeolie. Det kan simpelthen bruges til alt, og er den mest økonomisk produktive olie, der findes. Man slår to fluer med ét smæk: Fælder hårdt træ til salg og dyrker palmer til olie – begge dele for at tilfredsstille Vestens behov. Det er svært at forklare en fattig og sulten befolkning, at de ikke må skabe en industri, der kan brødføde dem.
At industrien ender med at blive deres endeligt, er orangutangerne er symbol på. Der lever også bjørne, leoparder, vildsvin og mange andre dyr i regnskoven, men de sårbare orangutanger er noget helt særligt. Er de her, er økosystemet intakt. Og så er de nogle intelligente og karismatiske dyr uden naturlige fjender. De er en slags dyrenes buddhister, som lever i en fredfyldt eksistens. Modsat fx chimpanser, der er uforudsigelige og ofte agressive.”
 
Lone3
 
Hvordan skaffer du midlerne?
“Private donationer og virksomheders støtte er den økonomiske drivkraft. Alene i Danmark støtter 15.000 privatpersoner hvert år Red Orangutangen med penge. Det er fantastisk og jeg er meget taknemmelig. Samtidig skærer det mit ansvar ud i pap, for jeg ved godt, at de fleste støtter ‘Lones arbejde’ mere end de støtter orangutangerne. Jeg lever jo donorernes drøm, og derfor donerer de. Men hvad sker der, hvis jeg pludselig ikke er her? Da jeg var syg, blev jeg klar over, hvor meget det ansvar har kostet mig. Al den afmagt, frygt og sorg.
Der er to slags private donorer: Nogles hjerter bløder for aberne. Andre kan se det store billede, og forstår, at der skal sættes hårdere ind overfor de indonesiske myndigheder. Det er svært, for de store kasse-succeser er kørt af ‘hvide’, og det bliver de lokale misundelige og sure over, så der modarbejdes ofte mere end der samarbejdes. Racisme og nationalisme er dagens orden. Det flytter sig dog langsomt og det er jeg med til sammen med de mennesker, der støtter projektet. Palmeolieindustrien er ligesom olie- og medicinalindustrien. Der er så mange penge på spil.”
 
Hvad koster det at drive Nyaru Menteng?
“De operationelle udgifter beløber sig til godt $100.000 om måneden eksklusiv udsættelser af orangutanger i naturen. De fleste aber er under et år gamle, når de kommer her, og først når de har været her og gået i vores skovskole i 5-6 år, er de klar til at blive sat ud. Der er rigtig meget, som de skal lære først. Bare sådan noget, som hvilke urter, de skal spise for at undgå parasitter… Det ville deres mor jo have lært dem, hvis ikke hun var blevet slået ihjel af palmeoliefolkene. Sådan en ‘uddannelse’ koster ca. $ 5.000.”
 
Lone4
 
Kan du blive ved?
“Der er sket mange fremskridt i verden de sidste 20 år, men også mange frygtelige ting, der ligesom opvejer alt det gode. Hvorfor kan vi mennesker ikke se det? Det gør mig kynisk, og jeg er glad for, at jeg ikke er ung i dag. Men jeg hænger i. Jeg har et rigt liv, det ved jeg, men jeg ved også, at jeg i den grad drives af det kæmpe ansvar jeg har påtaget mig. Jeg kan jo ikke bare give op. Jeg er bange for at skuffe de mennesker, som har sat deres lid til mig.”
 
Hvordan kan vi hjælpe?
“Kom til foredraget i Margrethekirken d. 4. marts kl. 19.30. Fordi Nykredit, Margrethekirken og Norrbom Marketing har dækket udgifterne, koster det kun 10 euro at komme ind, og de går ubeskåret til Red Orangutangen. Flere spaniensdanskere har allerede valgt at adoptere en orangutang-baby og derved være med til at betale for dens vej mod udsættelse i naturen. Det koster kun 100 DKK om måneden, så det er altså ret overkommeligt for den enkelte donor – men det betyder ‘hele verden’ for orangutangerne. Tag et personligt ansvar! Hjælp os med at redde ikke blot orangutangerne men også den skov, som de er et symbol på.”
 

Kom til foredrag med Orangutang-Lone

 
Et samarbejde mellem Nykredit, Margrethekirken og Norrbom Marketing har muliggjort Lone Dröscher Nielsens besøg på Costa del Sol, hvor hun d. 4. marts kl. 19.30 i Margrethekirken vil fortælle sin spændende historie om livet blandt Borneos truede orangutanger.
Den nordjyske ildsjæl vil fortælle om arbejdet som “mor” for mere end tusind forældreløse og hjemløse orangutanger på rehabiliteringscentret på Borneo, hvor hun siden midten af 1990´erne har kæmpet en utrættelig kamp. Hendes organisation Red Orangutangen sætter bredt ind, når det handler om at sikre orangutangernes levested og hele verdens lunger på en måde, så der både bliver plads til dyr og mennesker. Målet med rehabiliteringsforløbet er at få orangutangerne gjort i stand til at overleve på egen hånd i naturen. I 2012 fik Nyaru Menteng brugsret til et 350 km2 stort, fredet regnskovsområde. Historiens mest omfattende genudsætningsprogram af menneskeaber kunne begynde.
Pengene fra salget af billetter til dette arrangement går ubeskåret til Lones arbejde i Red Orangutangen. Mød endelig frem, så donerer du samtidig 10 euro.
Entré til foredraget koster 10 euro (som går ubeskåret til Red Orangutangen), og billetter kan bestilles hos Nykredit på http://www.nykredit.dk/laanudland/info/tilmelding-red-orangutangen.xml og afhentes enten hos Nykredit i Nueva Andalucía eller hos Norrbom Marketing /La Danesa i Centro Idea på Mijas-vejen senest d. 25. februar 2015 (åbningstider hos begge: mandag-fredag: 9 – 17)
Se en film om Lone og orangutangerne her: https://www.youtube.com/watch?v=WVWwns7cXPY
Af Helle Espensen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.