Det danske magasin i Spanien
Kvinden der graver i guldalderen

Kvinden der graver i guldalderen

Annette-Sahlertz-artikel
 
Guldalderen strækker sig fra ca. år 1800 til 1850, og i den periode blev meget af den danske kulturarv og historie grundlagt. For den 68-årige tidligere vicekonsul i Málaga, Annette Sahlertz, er det en af de mest spændende perioder i Danmarks mangeårige eksistens, og for en stund bliver historien vækket til live, når hun på universitetet i Granada eller Málaga deler ud af sin viden om den danske tidsalder til nysgerrige spaniere.

 

Guldalderkvinden, Kierkegaard og H.C. Andersen

Fascinationen af fædrelandets guldalder begyndte, da Annette Sahlertz i forbindelse med et seminar om Søren Kierkegaard på universitetet i Granada blev bedt om at holde et foredrag om emnet. Hun er en del af foreningen ‘Amigos de Kierkegaard’ i Málaga, og derfor var det nærliggende for hende at deltage og bidrage med sin viden.
“Det er en uhyre interessant periode, så det ville jeg selvfølgelig gerne. Og jeg blev virkelig fanget af historien. Det var eksempelvis i den periode, at spanierne brændte Koldinghus ned, fordi de frøs så meget i det kolde fæstningsværk.”
Under Napoleonskrigene (1804-15) havde Danmark allieret sig med spanierne, som blev indlogeret på Koldinghus. Men for meget fut i kaminerne var skyld i, at en brænd bredte sig gennem de stenede korridorer, og slottet stod ikke til at redde. Omkring år 1830 besøgte eventyreren H.C. Andersen ruinen og talte for en bevarelse af samme. Og netop H.C. Andersen er også en af de personer, Annette Sahlertz fortæller de spanske tilhører om under sine foredrag.
“H.C. Andersen er en vigtig del af den danske guldalder, og så er han jo ret kendt i Spanien, specielt i Málaga hvor statuen af ham står.”
 
Tid til eftertænksomhed og historisk perspektiv
Den danske guldalder er en periode fyldt med krige og store personligheder, og netop dét er grunden til, at Annette Sahlertz blev fanget af tidsånden.
“Guldalderen er fantastisk. Den indeholder både Slaget på Reden, Krigen mod England, Tabet af Norge til Sverige, Treårskrigen, den Slesvigske krig og dannelsen af Danmarks grundlov i 1849. For ikke at nævne store kunstnere som Krøyer, Oehlenschläger og Grundtvig.”
Det er således en tid, hvor meget af den danske kulturarv blev grundlagt. Og netop tid er et nøgleord, når man spørger hende, hvor forkærligheden for historien kommer fra.
“Interessen for Danmarks historie er kommet med alderen. Det er vel nostalgi, tænker jeg. Jeg har boet i udlandet, siden jeg var 19 år, og det kan jo godt vække en form for national nysgerrighed.”
 
Navnet guldalder kommer angiveligt fra det rige kulturliv, der blomstrede op i perioden, og desuden karakteriseres den som en tid med lykke og harmoni. Guldalderen fremstilles ofte som en glansbilledperiode, hvilket kan virke besynderligt set i lyset af de mange krige og statsbankerotten i år 1813. For Annette Sahlertz er det netop de farverige, danske fortællinger i den tidsalder, der gør det hele så interessant. Selvom den danske historie står hendes hjerte nær, flytter hun aldrig tilbage til det kolde nord.
“Mentaliteten passer mig bedre her. Og så er jeg jo gift med en spanier og har født mine to børn i Spanien. Så jeg er mere spansk, end jeg nogensinde bliver dansk,” griner hun.
I dag glæder det Annette Sahlertz, at hun har fået mere tid til at fordybe sig i historien. Og med den danske historie og det spanske liv, har hun fundet sig til rette på sin helt egen hylde.
Af Christine Petersen

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.