Det danske magasin i Spanien
Den skæve vinkel – Egon Kjer

Den skæve vinkel - Egon Kjer

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email
web LD juni25
 
Han spiller. Han smiler. Og folk danser.
Sådan ser de fleste Costa del Sol-danskere livet omkring Egon Kjer. Men den gæve jyde har været verden rundt med sin musik og har sågar en guldplade for 100.000 solgte plader hængende i sit hjem. Men han har også forretningssans, og så elsker han at lave store bøffer.
 
Han er solbrun og i højt humør: “for det bliver man jo af at bo i Sydspanien,” som han siger. Han elsker solen, de tårnhøje temperaturer og by- og nattelivet. Måske var det derfor, han som ung ikke holdt ret længe som kontorassistent i Bov Kommune i det aller sydligste Sønderlylland. Eller rettere; ‘kommuneassistent’ som det hed dengang. Kærligheden til musikken og en urokkelig rejselyst fik Egon og hans fritidsband til at rejse til Holland for at prøve lykken. Og han fandt den. Flere agenter fik øje på hans talent og pludselig stod han foran et talstærkt publikum på Exalon på Strøget i København. “Exalon var et eldorado for musikere dengang og en døråbner til endnu større ting,” husker Egon. Inden han så sig om, var han fast musiker på datidens største krydstogskib, Queen Elisabeth, og som kronen på værket blev han en vigtig del i et af 80´ernes største danske bands, Keld & The Donkyes. “Vi havde otte gyldne år sammen og vandt bl.a. en guld- og flere sølvplade. Det var store tider,” beretter den danske spillemand.
 
Egon havde en plan
Og den viste sig at være god. Under et job på casinoet i Kolding kunne han se, at restaurnaten slet ikke fungerede. Han valgte at købe den, fik den op at stå, og solgte med god gevinst. Sådan blev han restuaratør ved siden af livet som musiker, og op igennem 80’erne og 90’erne opkøbte og drev han en håndfuld restauranter i det ganske danske land. “De havde alle en pianobar, hvor jeg gladeligt tog plads, hvis jeg ikke var på landevejen,” fortæller Egon Kjer med et smil. Livet med to erhverv fungerede fint for Egon, og stolt kunne han i 1990 se, at sådan gik det også for hans datter, Lonnie Devantier. Med sangen “Hallo Hallo” vandt hun Dansk Melodi Gran Prix. Hun ernærer sig i dag både som musiker og journalist.
 
I Tommy Seebachs fodspor
Til trods for at have rundet de 67 har Egon Kjer ingen planer om at trække sig tilbage. “En pensionisttilværelse tiltaler mig ikke,” fortæller han med fasthed i stemmen. Når sæsonen går på hæld på Costa del Sol, søger han nordpå, nærmere betegnet til Dyrehavsbakken, hvor han i sommermånederne er fast husmusiker på restauranten La Casa, dét der tidligere hed Bakkekroen. Det var her Tommy Seebach i sin tid var fast mand, og Egon bor sågar i lejligheden over kroen, præcist som Seebach gjorde for år tilbage. “Dyrehavnsbakken er hyggelig, miljøet blandt de ansatte er fantastisk og jeg nyder de par måneder, jeg spiller der.”
Det er dog i Spanien han føler sig hjemme. Huset i La Herradura mellem Nerja og Almuñecar er familiens knudepunkt. Sammen med sin kone, Karin, bor han i det hus, han købte for 30 år siden. I en periode drev han restauranten “Argentina Steak House” og var på Almuñecar-egnen kendt for at servere byens bedste bøffer. Men fremover, lover han at holde sig til musikken.
Han spiller. Han smiler. Og ser ud til at have det rigtig godt.
 
 
web LD juni26
 
Ti skæve til Egon
1. Din bedste oplevelse i Spanien?
(Han tænker længe)
Der er mange, men jeg mindes stadig en sommeraften på Mallorca i 70’erne. Det var inden, jeg flyttede hertil. Sammen med min kæreste og en gruppe venner havde vi købt en hel ged, som vi grillede på stranden. Vi samlede brænde, tændte bål og nød en masse god vin. Det var fuldstændig som at være på en øde ø. Det var den første af mange gode aftener på strandene, som jeg holder så meget af.
 
2. Og den værste?
Det er den klapjagt på udlændinge, vi idag er vidner til. Skattevæsenet og andre myndigheder er over os hele tiden. Både som privatpersoner og erhvervsdrivende. Sådan var det ikke tidligere.
 
3. En ting du gerne ville gøre om i livet?
Jeg ville gerne have haft mere tid til mine børn, da de var helt små.
 
4. Og en ting du gerne ville gøre igen?
Spille på de store krydstogtskibe på verdenshavene.
 
5. En drøm du gerne vil føre ud i livet?
Jeg har fået alt ført ud. Både privat, som restauratør og musiker.
 
6. Hvornår tror du, Spanien kommer ud af krisen?
Det bliver ikke i min tid. Det politiske niveau i landet er desværre meget lavt. Og så er politikerne smaskkorrupte.
 
7. Sover du siesta?
Nej!
 
8. Skal katalanerne have lov til at stemme om selvstændighed?
(Han tænker igen længe)
Nej, landets love må følges og en del af Spanien kan ikke bare blive selvstændigt. Jeg kan slet ikke se idéen med løsrivelse. I Ukraine er det jo ved at starte en krig.
 
9. Det bedste rejsemål?
Jeg har de tre B´er: Bergen, Barcelona og Buenos Aires.
 
10. Var det den rigtige sang, der vandt Melodi Grand Prixet?
(Han griner)
Nej, det synes jeg ikke. Sangen var absolut flot, men al fokus blev lagt på “den skæggede dame” og ikke på sangen og melodien. Holland, synes jeg, var bedst. Og Danmark havde fortjent en lidt bedre placering.
 
Af Henrik Andersen

Del

Del på facebook
Del på twitter
Del på pinterest
Del på email

Du vil måske også kunne lide

Søg på La Danesa