Det danske magasin i Spanien
shutterstock 66184804

Når FC København får besøg af Real Madrid i Champions League den 10. december, så er 28-årige Cristiano Ronaldo stjernen over dem alle. Trods en fattig opvækst har han formået at drible sig til en status som mangemillionær, og hans præstationer som fodboldspiller har også kastet stjernedrys over den portugisiske ferieø Madeira, hvor han voksede op. Det kan man læse om i bogen Vild med Ronaldo, der udkom for nylig. Her følger et uddrag fra bogen.
 
Den 5. februar 1985 klokken 10.20 om morgenen bliver Cristiano Ronaldo født på Cruz de Carvalho-hospitalet på Madeira. Guldklumpen vejer 3,62 kilo og måler 52 centimeter. Hugo, Elma og Cátia har fået en lillebror.
Ronaldos far er gartner i byens kommunale parker og hjælper til i fodboldklubben Andorinha. Hans mor knokler i køkkenet, blandt andet på et hotel, for at forsørge børnene.
Ronaldo vokser op i kvarteret Quinta do Falcão. Et af Madeiras fattigste kvarterer, der består af en klynge småhuse på en bjergskråning.
Her hvor Ronaldos barndomshjem lå, for enden af en lille, smal gade, er der nu en byggeplads dækket af ukrudt, en håndboldbane og en bar.
Byggepladsen er nærmest blevet et pilgrimsmål for fodboldfans og nysgerrige turister.
“Jeg har ikke tal på, hvor mange turister, jeg har kørt herop. De vil se, hvor han boede. Det er godt for forretningen,” siger taxachaufføren Carlos og gnider tommel- og pegefinger mod hinanden.
Det er på disse stejle gader, at det hele begyndte.
“Han var en helt normal dreng, der bare gerne ville spille fodbold – hele tiden. Ingen kunne vide, at han ville blive den bedste i verden,” siger Daniel Vinicius, Ronaldos onkel, der stadig bor i kvarteret.
Det giver en vis stolthed at have en nevø, der har skabt opmærksomhed omkring denne lille blomstrende plet på verdenskortet.
“Vi er ikke gode venner med rektanglet (som madeiranerne kalder Portugal). Jeg siger aldrig, at jeg er portugiser, men at jeg er maderiense, at jeg er fra Madeira. Ronaldo har gjort meget for Madeira og folks selvfølelse, selv om den også var der før Ronaldo. Men Ronaldo har gjort Madeira berømt.”

Bogen Vild med Ronaldo, der udkom for nylig, fortæller hele historien om Cristiano Ronaldo.

 
3 A
 
Opkaldt efter Ronaldo Reagan
Kan det virkelig passe, at Ronaldo er opkaldt efter den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan? Ja, siger Ronaldos gudfar, Fernão Sousa.
“Ronald Reagan var den mest berømte mand i verden, da Ronaldo blev født, og han var også en meget populær præsident på det tidspunkt. Og så vidt jeg ved, er det den eneste grund. At han er opkaldt efter den mest berømte mand i verden. Jeg blev selv overrasket, da jeg hørte navnet under dåben … Ja, det er egentligt ret sjovt, når man tænker over det, men sådan mente Dinis og Dolores, at det skulle være. Så den er god nok.”
Fernão Sousa taler ofte med Ronaldo. Mest på sms. Han løber et par af dem igennem.
“Jeg skriver mest opmuntrende beskeder inden kampene: ‘Vær stærk, tro på dig selv,’ og så svarer han ‘tak for støtten, stort knus’ – den slags beskeder,” siger han.
“Ronaldos far og jeg gav ham selvfølgelig kærlighed og passion for fodbold, men det var næsten ikke nødvendigt, for når Ronaldo så en bold, kunne han ikke lade være med at spille med den. Han var født med passion for fodbold. Han fik en gang en legetøjsbil af sin far, men den kunne han ikke lide. Han kunne ikke forstå, at hans far ikke kunne give ham en fodbold, når han var så tæt på boldene hver dag i Andorinha,” fortæller Fernão Sousa og griner.
Fernão Sousa var selv fodboldspiller i Andorinha på amatørniveau.
“Jeg elskede at spille fodbold, at se fodbold. Især at se Ronaldo spille fodbold. Han var så glad for bolden, men ikke altid glad for at aflevere den.”
Af Peter Banke. Fotos: Diário de Notícias.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.