Det danske magasin i Spanien
Dansk fantasy-forfatter med smag for Andalusien

Dansk fantasy-forfatter med smag for Andalusien

Både landet Spanien og borgen Alhambra ser noget anderledes ud i dag, end dengang maurerne besad Andalusien. Spanien var objektivt set ret veludviklet under arabisk herredømme både kulturelt, arkitektonisk og videnskabeligt. I 1830’erne begyndte englænderne at vise interesse for Spanien som turistmål og sammenlignet med Italien – som på det tidspunkt var et yndet rejsemål for dannelsesrejser – blev Spanien opfattet som primitivt. Spanierne var Europas hvide overklasse dybt underlegne. Nutidens Spanien ser helt anderledes ud, kulturen er for mange misundelsesværdig, og turister valfarter til Granada for at se det smukke, arabiske palads, Alhambra. Det var de spændende fortællinger om Spaniens blodige historie, der gav Lene Dybdahl appetit på at skrive et speciale om Alhambra som rejsemål. Og ud af det arbejde sprang idéen om at skrive en roman. Trilogien Nøglens Vogtere er Lene Dybdahls forfatterdebut.

Et citat fra den amerikanske forfatter, Washington Irving (1783-1859), inspirerede:
,,Overgangen – da vi trådte ind i Alhambra – var næsten magisk; det var som om vi straks blev transporteret til en anden tid og et andet rige og betrådte et sceneri fra den arabiske historie.”

”Irving beskriver Alhambra som at træde ind i den arabiske verden. Jeg tænkte, hvad hvis det var porten til en anden tidsdimension,” fortæller den 31-årige forfatter, der begyndte at skrive ungdomsbogen med en passion for Spanien, dets historie og kultur.
”Jeg havde fået en hel del research foræret, fordi jeg skrev speciale. Jeg kendte til Spaniens historie og Alhambra Paladset. Det havde jeg i baghånden,” forklarer hun.
Den parallelle verden fascinerer hende, og så elsker hun at læse bøger i den genre. Ved brug af fantasy som katalysator for en historie gør hun det spændende at læse om for nutidens børn.
”Jeg ville gerne lære dem noget, de skulle bare ikke opdage det”. Lene Dybdahl har i sin trilogi valgt, at hovedpersonerne skal være børn fra nutiden, der rejser tilbage i tiden, så man ser datiden fra deres øjne. Bogen skal fortælle om den spanske kultur og historie i øjenhøjde.
Det tog Lene Dybdahl fire år at skrive bind et og sammenlagt ni måneder for bind to og tre.
”Jeg begyndte at skrive bind et på ren inspiration, når jeg havde lyst, og det var ikke hver dag. Det blev ret ustruktureret,” lyder det fra den unge forfatter, der skrev de to andre bind med en fremgangsmåde, så hun vidste i hvilken retning, bogen bevægede sig.

Tellerup opdagede Lene Dybdahl
Lene Dybdahl har, siden hun var 12 år gammel, skrevet historier – små og store, længere historier og tilløb til bøger. Gyldendal udskrev en konkurrence, imens hun var på barsel med sine tvillinger. Hun fik sendt manuskriptet ind, selvom det var på et hængende hår.
”Jeg løb med dobbelt barnevogn med to tvillinger, og nåede lige akkurat at få det sendt ind, inden posthuset lukkede”, griner forfatteren, selvom hun desværre fik et standardafslag nogle måneder efter.
Det bremsede hende imidlertid ikke i at forsøge sig på ny. Hun deltog i en anden konkurrence, en julekalenderkonkurrence på Saxo.coms Facebookside, hvor forlaget Tellerup opdagede hende.
”Forfatter Dennis Jürgensen havde skrevet kapitel et, og Saxos ´fans´/´likere ´skulle så skrive resten af de 24 kapitler. Efter at have vundet seks afsnit i konkurrencen, blev jeg kontaktet af Tellerup, som spurgte, om jeg kunne tænke mig at gå forfattervejen” – og det må man sige, at det gjorde for Lene Dybdahl. Forlaget takkede ikke blot ja til at udgive Den Gyldne Nøgle, men alle tre bind af Nøglens Vogtere, som på det tidspunkt ikke var skrevet endnu. ”De sagde, at jeg gerne måtte gå i gang med at skrive dem også,” fortæller hun.

Spansk inspiration
Mens Lene Dybdahl og hendes mand begge var studerende og uafhængige, tog de et år til Madrid på udveksling i 2004-2005. Her lærte hun sproget og blev særdeles glad for den udsøgte madkultur. Med en fodboldinteresseret mand og blot ti minutters gang fra Santiago Bernabeu fik også Real Madrids målmand, Casillas, en mindre rolle i Den Gyldne Nøgle.
De fleste af de steder, som hun beskriver i sine bøger, har hun været i virkeligheden.
”Dengang tog vi rundt på små ture i weekenderne – til Valencia, Granada og flere andre steder. Mange af beskrivelserne og stederne er taget fra det, jeg selv kan huske samt maden, lokalbefolkningerne spiser,” fortæller Lene Dybdahl, der allerede forelskede sig i Spanien, da de boede der.
”Jeg er vild med spansk kultur. I Andalusien er de åbne. De er mere tilknappede i Madrid. De er generelt lidt koldere jo længere nordpå, man kommer,” mener hun og røber, at de var på bryllupsrejse i Torremolinos, imens børnene blev passet derhjemme.

At skrive en bog
Det kræver ikke bare et godt plot og en god dialog mellem personerne. For at læseren får personerne helt ind under huden, og nærmest kan følge deres tankegang, skal følelserne være på plads. Det er ifølge Lene Dybdahl ikke altid helt nemt.
”Det sværeste er at beskrive følelser. Det er svært at fortælle, hvordan det lige føles inde i kroppen, så det ikke kommer til at lyde som en kliché”. Den danske forfatter har ladet sig inspirere af folk fra det virkelige liv.
”Tag for eksempel Wellington – en yderst karakteristisk karakter fra bogen. Man har sikkert tit mødt sådan en selvglad type, og det er sådan noget forfattere gør. De låner lidt af de mest underholdende sider hos de mennesker, de møder,” klarlægger Lene Dybdahl, der også har hentet lidt inspiration til en af bogens karakterer gennem sine to bedstemødre og krydret personen med lidt fra den ene og lidt fra den anden. Ifølge forfatteren er der ikke en egentlig opskrift på den enkelte person i bogen. De udvikler sig til dem de er, som bogen nu tager fat.
Og hvad der også tog fat, var Lene Dybdahls marcherende måde bare at skrive derudaf på.
”Jeg skriver i et højt tempo. Jeg kigger mig ikke tilbage efter kommafejl eller slåfejl. Først til slut omstrukturerer jeg og retter til,” fortæller hun og afslører, at har man et godt skellet i forvejen, så får man ikke en skriveblokade.

Lene Dybdahl sammenligner det at skrive en bog med et computerspil med en hel verden, man skal udforske.
”Da jeg var barn, havde mine forældre ikke computer. De fik den først, da jeg kom i gymnasiet. Jeg skrev historier i stedet, og skabte mit eget univers”.
Den 6. maj 2013 udkommer tredje bind af Nøglens Vogtere, Kongens Krucifix, som kommer også til at foregå i Spanien. Lene Dybdahl har tilmed fået henvendelser fra et filmselskab med henblik på filmatisering. ”Der er ikke foreløbig en aftale, de er bare interesserede,” slutter Lene Dybdahl.

Om Nøglens Vogtere (bind et og to):
Bogens handling

Tvillingeparret Laura og David Reyes er på deres 13 års fødselsdag ude for deres livs mareridt. Tvunget til at efterlade stumperne af deres tilværelse på Elmevænget i Danmark, rejser de til Madrid efter, at forældrene på bøffelagtigste vis er blevet kidnappet af de toptrænede lejemordere, Agakhanerne. Laura og David har nu til opgave at befri forældrene, men som vogtere af Den Gyldne Nøgle med den enorme kraft, er det ikke altid nemt. Kryptiske gåder skal løses, nye venner trodses og søskendekærligheden forstærkes for at kunne gå hele vejen.

Den onde, arabiske sultan, Boabdil vil gerne vinde krigen mod den kristne Kong Ferdinand, men tiden er ved at være sluppet op for den ondskabsfulde sultan. For at vinde krigen kræves ny styrke, og dermed befaler han, at Visigotens Hjelm skal i hans varetægt, som kun nøglen har adgang til. De møder fabelagtige skabninger, troldmænd og hekse og må til tider ofre venskaber og lade egoismen lede dem på vejen til deres forældres fangenskab.

Fortællingen tager udgangspunkt i den spanske historie, og en rejse gennem tiden helt tilbage til Spanien i slutningen af 1400-tallet. Araberne besad størstedelen af Andalusien og paladsets ejer, den fiktive sultan, Boabdil havde Alhambrapaladset i sit eje og Granada i sin hule hånd. Undervejs modarbejdes religioner for den ægte kærlighed og et nyt, stærkt venskab giver styrken til at fortsætte. Endnu en mission skal udføres for at brikkerne falder på plads. Missionerne bliver gennemført til hudløshed med hjælp fra altmuligmænd undervejs. Det viser sig, at den ene tjeneste er den anden tjeneste værd.

Uddrag fra bogen
Bind et: General Muza var en høj, bredskuldret mand med langt, sort hår og ørnenæse. Han gik altid med sort turban og sort tøj. Blandt indbyggerne i Granada var han kendt under navnet Helvedets Fyrste, og det var ikke uden grund. Listen over de grusomheder, som Muza stod bag, var lang. Selv modige mænd slog blikket ned i hans nærvær, og der gik rygter om at han kunne se gennem vægge og høre folks hvisken helt ude på gaden. I virkeligheden hørte han sjældent folk hviske. De skreg for det meste af smerte, når han forhørte dem.

Bind to: Consuela stod ved ildstedet og havde netop drysset en håndfuld grønne blade i den store messinggryde. Hun stoppede med at røre rundt og så ængsteligt på Laura. Hun havde allerede fornemmet, hvad der skulle ske. ,,I skal rejse, ikke?” ,,Jo,” sagde Laura, ,,vi bliver nødt til at tage ud for at finde vores forældre.” Consuela stirrede ned i suppen og skeen rørte kun langsomt rundt. Laura så, at der dryppede tårer ned i gryden. Hun lagde kejtet en hånd på Consuelas skulder. Hun havde det virkelig dårligt med at rejse fra den gamle kone og overlade hende til ensomheden.

Bind to: Efter en overdådig frokost fortsatte Alexander Wellington med at tale om sig selv. Ikke at frokosten havde bremset hans ordstrøm. Men nu da maden ikke længere optog pladsen i hans mund, blev der så meget, desto mere plads til alle de rosende ord han havde at sige om sig selv. ,,De finder ikke en bedre ridder end jeg, Mr. Allan,” sagde han og pegede på Ahmed. ,,Jeg er jo halvt videnskabsmand, må I forstå. Det er det, som gør mig så utroligt godt begavet… eller måske er det det, at jeg er så utrolig godt begavet, der gør mig halvt til videnskabsmand.”

Om forfatteren
Lene Dybdahl er født i 1980 og er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk med speciale i Alhambra som rejsemål. I dag er hun folkeskolelærer i Midtjylland, hvor hun ved siden af jobbet som lærerinde skriver artikler til magasinet Mobil. I sin fritid skriver hun blogs om Spanien, børnelitteratur, tvillinger og gadgets. Lene Dybdahl er bosat i Herning sammen med sin mand og deres tvillinger. Trilogien Nøglens Vogtere er hendes roman, derudover har hun bidraget til e-bogen: De blodrøde julemænd. Skrivelysten har altid været hendes triumfkort, og med mange års erfaring, men forgæves ansøgninger til forskellige forlag, gav det en kold og mørk decemberdag alligevel pote. Forlaget Tellerup tog kontakt til Lene Dybdahl i forbindelse med en julekalenderkonkurrence på Facebook. Hun sendte sit manuskript til forlaget, som et par måneder senere takkede ja til at udgive Nøglens Vogtere. Tredje bind er undervejs. Bind et og to i hardback kan købes blandt andre på www.tellerup.dk til 199,95 kr. pr. stk. og som e-bog til 49,95 kr. pr. stk.

Anmeldelsen
Bind et og to af Nøglens Vogtere er særdeles fængende. Jeg lagde knap bogen fra mig før, at den blev hevet frem igen. Bogstavelig talt åd jeg dem råt. Det er ungdomsbøger ligeså spændende som Twilight sagaen, da den blev revet ned af reolerne verden over. Den bærer præg af det eventyrlige, som også findes i bøger som Harry Potter, og så er den lærerig på samme tid. De interessevækkende fortællinger om den spanske historie og de mange spanske gloser holder én fokuseret. I og med den tager udgangspunkt i flere tider kan man både identificere sig med nutidens tankegang og lære noget om den spanske historie. Den gode blanding vedholder ens interesse og glæde ved bogen. Der er en god balance mellem selv at danne billeder inde i hovedet og så at få foræret karakterernes egne tankegange. De onde aktører bliver trods deres grusomheder tilføjet en snert af godhed, som det kristne budskab om, at der er noget godt i alle. Hovedpersonerne viser følelser, og man lever sig ind i deres tankegang, når de får ondt af andre af bogens karakterer. Læseren bliver gjort opmærksom på det utrolige nærvær, og den stærke personlighed der er. Et andet element i bogen er samvittighed: At gå imod egne dyder og samtidig bevare moralen for at redde liv, kræver viljestyrke og tillid. Elementer som venskab, kærlighed og had bærer bøgerne sammen med det humoristiske sprog. Nøglens Vogtere er et godt julegaveønske.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.