Det danske magasin i Spanien
Velgørenhed i kondisko

Vi nærmer os klokken seks om aftenen denne fredag, og jeg står parat foran BUPA’s kontor, som bugner af flotte, blå balloner. Jeg klistrer nummer 030 på maven og modtager en skridttæller. Opvarmningen går i gang, og jeg er klar.
BUPA har organiseret begivenheden som en del af en international serie af arrangementer med titlen ”BUPA Global Challenge”. Aktiviteterne skal hvert år sigte mod at hjælpe folk med at ændre livsstil, så de kan leve et længere, sundere og lykkeligere liv. Her i Fuengirola har BUPA taget udfordringen op i form af et velgørenhedsarrangement til fordel for Fuensocial med støtte fra lokale beboere, virksomheder og sponsorer.

Sæt i gang
Vi går igennem de snævre gader og forbi restauranterne for at komme ned til vandet. Da vi kommer frem til Paseo’en, bliver jeg mødt af beachvolley og et sandportræt af The Simpsons.
Tom Winfield, som er teamleder for BUPA, sikrer sig, at alle er med. Jeg ser mit snit til at spørge ind til velgørenhedsarrangementet. ”Meningen er, at det skal gøre noget godt for Fuensocial. Men også at få folk til at forstå vigtigheden i at gå,” fortæller Tom, der sammen BUPA og en masse lokale borgere hjælper Fuensocial med at få gået en donation ind.
Vi gør holdt ved Morgan Beach. Her slutter flere fra Fuensocial sig til. De er ellevilde og enormt glade. Især én fanger min opmærksomhed. Han strutter af al den begejstring, der kan skrues ned i et åbent sind.
En følelse af lykke strømmer gennem kroppen, og Toms ord bekræfter mig i deres glæde. ”Det vigtigste for Fuensocial er, at vi får en god aften. Det er dejligt at kunne bidrage med noget helt anderledes som at tage beboerne ud af deres rutine. Det her er noget, de aldrig selv ville kunne få organiseret. Jeg håber, at det kan give dem noget positivt i forhold til deres problemer”, og Tom forklarer, at beboerne på Fuensocial er fysisk og psykisk handicappede.

En times walking
Tankerne afbrydes af et ”vamos”, og vi går videre langs Paseo’en. Restauranterne står stadigvæk tomme, da vi går forbi El Puerto Hotel. En lille mand stopper mig for at nærstudere mit kamera. Imens bliver en af Fuensocial-beboerne drillet af en lokal kioskmand. Det bliver der taget godt imod med en latter, som kan høres helt til Mijas. Igen bekræfter det mig i, hvor vigtig den her dag er for de mennesker.
“Fuensocials 45 beboere får dagligt følgeskab af andre handicappede fra Fuengirola, der kommer i dagcentret. Her er der forskellige workshops, hvor beboerne producerer ting, som de sælger. Det er vigtigt, at de beskæftiger sig med noget formålstjenstligt,” fortæller Tom.
Bæltetaskerne strammes, og næste pitstop indtræffer. Manden fra tidligere har ikke mistet interessen. Der kastes stadigvæk blikke på det kamera, jeg bærer over skulderen. Hen ad vejen betaler folk for at deltage. Betalingen er frivillig, men det er mit indtryk, at alle vælger at give et bidrag.
Vi begynder at gå igen. Grupperne har fordelt sig som ludobrikker spredt ud over Paseo’en, og sammenknebne øjne beundrer flokken, der spadserer forbi en for en i hvert sit tempo. Bølgerne bruser i baggrunden, og solen er ved at lægge sig bag de høje bygninger, kun enkelte solstråler belyser stranden, hvor folk sidder og holder om hinanden.

Mål og måltid
Restauranterne er begyndt at få lidt gæster, flere løbere passerer, og fiskestænger er rejst på stranden. Alligevel er det, som om alt står stille. End ikke fiskerne får bid. Jeg går over hængebroen med udsigt til borgen, og destinationen er nået.
Duften af grill fører mig ned mod vandet, hvor der kokkereres. Menuen står på hotdogs og burgers med tilhørende øl og vand. Selskabet benytter sig ikke af køkultur. Først til mølleprincippet hersker. Jeg har stået i ”kø” i 10 minutter, og folk går stadigvæk ind foran med dressing om mundvigen, der fortæller mig, at de har fået mere end én gang. Min intolerance forvandler sig hurtigt til tolerance, fordi omstændigheden er en anden end køen i Mercadona.
Mine nøgterne observationer afbrydes af en ung mand, hvis sprog er meget utydeligt. Hans bevægelser fortæller mig, at han vil have taget et billede. “Sonríe,” siger jeg, og trykker på knappen.
Folk strømmer til for at smage på godterne. Røgen lader ikke til at genere nogen. De dejlige smil, arrangementet blev skudt af sted med, er stadigvæk lige så friske som for et par timer siden.
Ifølge Susanne Madsen fra BUPA er der mødt 160 personer op. Hun er meget positivt overrasket over projektet og de fremmødte for ikke at nævne dem, der impulsivt har doneret fra gaden.
Klokken er 21, og folk begynder så småt at forlade stranden. Beboere bliver, og da jeg går over broen på vej hjem, kan jeg i min øresnegl høre folks klappen. Det er mørkt nu, og månen står halvt på himlen. Det har været en dejlig aften.

Fuensocial får en donation på 1.250 € fra velgørenhedsarrangementet, som BUPA tilsvarende fordobler. Altså gav gåturen 2.500 €.
Hvis man har lyst til at give et bidrag, kan man donere pengene til Fuensocials bankkonto:
Cuenta bancaria:
Entidad: LA CAIXA
Titular: FUENSOCIAL
IBAN: ES17 2100 2639 4102 1000 7597
BIC/Swift: CAIXESBBXXX

BUPA International er en af verdens førende udenlandske sygeforsikringsselskaber. De tilbyder en bred vifte af sygesikringsplaner for enkeltpersoner og virksomheder.

Af Nanna Lunnemann

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.