Det danske magasin i Spanien
Dagens Spanske nyheder 2012

Dagens Spanske nyheder 2012


Citrusfrugter, avokadoer og mangoer tåler ikke -8,2 grader.

Vinter ødelægger afgrøder

Den sibiriske kulde, som den sidste uges tid har hærget Spanien, har også efterladt ødelagte afgrøder i sit kølvand.
Den laveste temperatur i Málaga-provinsen i denne omgang er målt i Antequera, og den var på -8,2 grader. Den laveste temperatur, der nogensinde er målt her, er -12,5, som blev registreret i 2005.
I Málaga-provinsen er den vedvarende kulde denne gang gået ud over afgrøder som kartofler, kål og artiskokker, samt citrusfrugter, avokadoer og mangoer, skriver Málaga Hoy. Og det er ikke kun inde i landet, som netop Antequera og Ronda, at vinteren går ud over høsten, men også langs kysten. F.eks. i Vélez-Málaga var flere områder i går helt frosset til. Hvor store konsekvenser, der bliver tale om, vides endnu ikke.
Oliventræerne skulle sagtens kunne klare frosten, dog kan helt nyplantede træer bukke under for kulden. Landmændene er desuden bekymrede for kornhøsten, som lider pga. manglende nedbør. Kommer der ikke snart mere regn, kan hele dette års høst måske være tabt.
Temperaturen nåede i går ned på to grader i Málaga, selvom den bidende vind gjorde, at den føltes som minus to.

Varmere vejr på vej
Spaniens meteorologiske institut, Aemet, mener, at temperaturene har nået bunden, og at vi fra i dag skulle få varmere vejr. Det vil sige maksimalt 13 grader ved Kysten, og op til tre graders varme inde i landet.
I det nordlige Spanien og på de Baleariske Øer kan man derimod forvente mere kulde og flere steder sne.

 


Baltasar Garzón går fri grundet en regel om forældelse.

Garzón fri i én af tre

Den nu forhenværende dommer Baltasar Garzón slap i går ud af den ene af de tre retssager imod ham. Det skyldte ikke, at han blev frikendt, men at den ansvarlige dommer, Manuel Marchena, har valgt at henlægge sagen, fordi tidspunktet for indgivelse af sagsanlægget var overskredet.
Garzón var ellers anklaget for at have modtaget sammenlagt 1,2 millioner dollar fra fem større, spanske selskaber, heriblandt Banco Santander, for at afholde en række forelæsninger om menneskerettigheder på universiteter i USA. Til gengæld skulle Garzón så have opgivet sager mod disse selskaber.
Det skulle ifølge anklagerne have fundet sted i 2005 og 2006, mens dommeren havde orlov fra højesteret. Tidspunktet for anklagen var overskredet med 25 dage.
Dommer Manuel Marchena havde allerede den 27. januar dømt, at en skrinlægningen af sagen mod Botín var fuldt lovlig, og at Garzón fulgte almindelig retspraksis. Samtidig erklærede Marchena dog, at Garzón alligevel ikke burde have taget imod penge fra bankmanden, eftersom det kunne fortolkes som bestikkelse. I går måtte Marchena så meddele, at sagen er forældet.
Selv har Garzón hele tiden nægtet sig skyldig, det samme har naturligt nok Banco Santanders topchef, Emilio Botín.
Baltasar Garzón blev sidste uge kendt skyldig i at have overtrådt loven, da han beordrede aflytning af tiltalte i korruptionsskandalen Gürtel og deres advokater. Hans straf lød på 11 års suspension, hvormed han også mistede sin titel som dommer.
Flere af Garzóns mange tilhængere lugter konspiration. De mener, at Marchena kun har opgivet Santander-sagen, fordi højrefløjen allerede havde ”fået skovlen under dommeren.”
Tilbage står nu den tredje og foreløbig sidste sag mod Garzón. I denne er han anklaget for at have overtrådt den lov om amnesti, der blev indført efter afslutningen på diktaturet. I stedet havde han iværksat undersøgelser af sager om mennesker, som forsvandt under borgerkrigen og det efterfølgende diktatur.

 


T3 i Málaga-Costa del Sol.

Færre passagerer til Málagas lufthavn i januar

I januar måned modtog lufthavnen Málaga-Costa del Sol færre passagerer end i samme måned sidste år. Ifølge nye oplysninger fra det spanske lufthavnsselskab Aena ankom 6,6 procent færre til den sydspanske lufthavn, hvilket gav et resultat på 550.843 passagerer.
Sammenlagt modtog de spanske lufthavne 11,76 millioner passagerer i januar, hvilket er 2,9 procent færre end januar 2011.
På hitlisten over landets største lufthavne målt i antallet af flyvninger regerer Madrids Barajas stadig med 30.972 flyvninger i januar. Det er 9,2 procent færre end i januar 2011. Derefter kommer Barcelona med 20.747 (-3,9 procent), Gran Canaria med 9.710 (+5 procent), Palma de Mallorca med 6.723 (-13,5 procent) og Málaga med 5.561 flyvninger (-12,1 procent).

 


Nu vil PSOE med José Antonio Griñán som frontløber bekæmpe korruption.

Hård hånd mod korruption

PSOE opgiver naturligvis ikke magten i Andalusien uden kamp, selvom PP ifølge alle meningsmålinger står til at vinde valget til det lokale parlament, som afholdes den 25. marts.
Partiets valgkampagne går ud på genetablering af arbejdspladser og forbedring af økonomien. Og så lover man nu at føre en hård linje mod korruption, skriver La Opinión de Málaga.
Korruptionsskandalen kendt som ERE – den hvor man har fingeret ansættelse i et firma, for at få ret til en slags førtidspension – fortætter sit kvælertag om den nuværende lokalregering. Flere af førtidspensionerne blev givet til medlemmer af partiet eller deres familie og venner, og flere medlemmer på kommunale poster er anklaget eller har allerede tilstået i sagen.
For at dæmme op for kritikken lover PSOE nu nul-tolerance overfor korruption – ”uanset hvem det måtte påvirke”, citerer La Opinión de Málaga.
Partiet er desuden i en intern krise, efter dets generalsekretær i Sevilla-provinsen, José Antonio Viera, trådte tilbage sidste weekend.
PSOE holder partikongres i Málaga den 17. og 18. februar.

 


Han blev snuppet på motorvejen A-45 (arkivfoto).

Mand fra Fuengirola for retten – kørte 216 km i timen

En 30-årig mand fra Fuengirola med initialerne I.M.V. er nu anklaget for at have forbrudt sig mod trafiksikkerheden.
Det sker, efter han blev taget af politiet på A-45, motorvejen mellem Málaga og Córdoba, hvor han kørte 216 km i timen.
Fartgrænsen her er på 120 km i timen.

 


Hvem kunne tænke sig andet selskab i aften?

Champions-match på Valentinsdag

Der bliver sikkert tale om kærlighed, når ottendedelsfinalerne i Champions League starter i aften.
FC Barcelona er draget til Tyskland for at møde Bayer Leverkusen. Kampen starter kl. 20.45 og vises på selveste TVE1.
Real Madrid spiller først i næste uge. Returmatcherne spilles i marts.

 

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.