Det danske magasin i Spanien
Dagens spanske nyheder fra La Danesa

Dagens spanske nyheder fra La Danesa


Marbellas borgmester, Ángelez Muñoz, ses her sammen med Michelin-kokken Dani García, som repræsenterer den bedste gastronomi i byen.

Russere søges

Flere undersøgelser har vist, at russerne er den nationalitet, der lige nu er mest interesseret i at købe ejendomme i kategorien op til ti millioner euro og i at bruge flest penge under ferierne i området. Derfor er et af kommunens nytårsforsætter at tiltrække flere russere, og som følge deraf skal byens borgmester, Ángeles Muñoz, nu rejse til forskellige byer i Rusland for at slå et slag for Marbella, informerer rådmand med ansvar for turisme, José Luis Hernández.
Ángeles Muñoz var sidste år på en tilsvarende tur rundt i den Persiske Golf.
Marbella modtog i 2011 omkring 1,5 millioner besøgende, og det var en fremgang på fem procent i forhold til året før, oplyses det fra det nationale statistiskinstitut, INE. Størstedelen af dem kom fra Storbritannien, Tyskland, Finland, Sverige, Norge, Danmark, Frankrig, Italien og Holland, mens arabere og russere ikke er de talrigeste, men derimod gør sig bemærket med en stærk købekraft. Besøgende fra de førstnævnte lande, der kommer til kommunen for f.eks. at spille golf, spenderer 1.200 euro om dagen, mens en russer eller araber bruger det dobbelte.

 

 


Kong Juan Carlos ser med bekymring på Iñaki Urdangarin.

Kong Juan Carlos fylder 74

Spaniens kong Juan Carlos fylder i dag 74 år.
Men ifølge kongehuset har man ikke planlagt den store festivitas i anledning af hans fødselsdag. Kongen forlyder at være bekymret over den økonomiske situation, som hans kongerige befinder sig i, og over de snart fem millioner arbejdsløse, der ifølge avisen ABC bogstaveligt talt ødelægger hans nattesøvn.
Og så er han bekymret over svigersønnen, Iñaki Urdangarin, der er beskyldt for at have bedraget de lokale myndigheder på Balearerne og i Valencia, og som derfor er ved at ødelægge kongehusets renommé.

 


Tusinder af passagerer må søge alternative ruter.

266 flyvninger aflyst

Iberias piloter står fast. De strejker den 9. og 11. januar, meddeler deres fagforening, Sepla. Den første dags arbejdsnedlæggelse rammer lige, når tusinder af spaniere stadig er på vej tilbage til hverdagen efter den sidste lange weekend i forbindelse med Helligtrekonger, hvilket også gør det svært at finde alternative ruter.
Flere oversøiske ruter, specielt til og fra Syd- og Mellemamerika, er aflyst, og det er også en række europæiske og indenrigsruter. 84 af de aflyste afgange er mellem Madrid og Barcelona, mens to er mellem hovedstaden og Málaga.
Piloterne strejkede også den 18. og 29. december, og begge dage aflystes 118 flyvninger. Men det har ikke fået Iberias ledelse til at skrinlægge planerne om at oprette et eget lavprisselskab, Iberia Express, og derfor vil endnu flere fly forblive på banen den 9. og 11. januar.
Iberias piloter har strejket 20 gange siden 1979.
Har man købt billet til de to strejkedage hos et rejsebureau, bør man kontakte bureauet. Har man købt på www.iberia.com, vil man modtage en mail med nærmere vejledninger om, hvordan man enten kan blive tilbudt en alternativ billet eller få pengene refunderet.
Man kan også ringe til 902 100 988.

 


Rygere må forvente fortsat at skulle ryge udendørs.

Rygeloven skal ikke ændres

Under valgkampen op til valget den 20. november insinuerede Mariano Rajoy, at han ville ændre rygeloven og igen tillade rygning indendørs, i hvert fald i aflukkede områder på cafeer og i restauranter, hvis han vandt valget. Det gjorde han som bekendt.
Nu har sundhedsministeriet dog meddelt, at man ingen planer har om at skrue tiden tilbage til før januar 2011, hvor det blev forbudt at ryge indendørs og også på en del offentlige, udendørs områder såsom ved legepladser.
Den nye regerings kovending har skabt utilfredshed blandt cafe- og restaurantejere, der har mistet kunder, siden loven blev indført.
Myndighederne anslår, at omkring 600.000 spaniere har lagt cigaretterne fra sig i løbet af det seneste år. Før det døde ca. 51.000 mennesker hvert år af rygerelaterede sygdomme.

 


Udenrigsminister José Manuel García-Margallo tages i ed under overværelse af bl.a. kong Juan Carlos og dronning Sofia.

En statsministeren og 13 ministre

Spaniens nye ministerrække er den korteste i historien. 13 ministerier, mener Spaniens nye statsminister, Mariano Rajoy, er nok til at forvalte landet.
Og hvem er de så, de få udvalgte fra PP?
Vi vil her give en kort profil af dem, én ad gangen, og i dag er turen kommet til udenrigsminister, José Manuel García-Margallo:
José Manuel García-Margallo y Marfil kommer til verden, nærmere betegnet Madrid, den 13. august 1944. Hans far er militærmand.
Familien flytter til Baskerlandet, hvor José Manuel García-Margallo studerer økonomi og jura ved universitet Deusto i Bilbao. I 1968 bliver han ansat som skatteinspektør, og arbejder som sådan i Guipúzcoa og Castellón.
I 1973 studerer han jura ved Harvard University. De næste år har han en række forskellige poster i skatteministeriet og underviser også på universitetet i Madrid.
Han begynder sit politiske engagement allerede i 1960, hvor han bliver medlem af en bevægelse for monarkiet kaldet Juventudes Monárquicas Españolas. Under overgangen til demokratiet er han med til at grundlægge Fundación de Estudios Independientes (FEDISA) og bliver valgt til kongressen, først for UCD, senere PDP og endelig i 1989 for Partido Popular. I 1994 bliver han medlem af Europaparlamentet, hvor han også har posten som viceformand for økonomiske og monetære anliggender.
Det er han, indtil han efter PP’s sejr ved valget den 20. november bliver udnævnt til udenrigsminister. Han anses for at være en diplomat med stor erfaring.
José Manuel García-Margallo er gift og har en søn.

 


Følg med i ministerføljetonen

Tidligere omtalte ministre.

3. januar: Statsminister Mariano Rajoy.
4. januar:
Vicestatsminister og talsmand, Soraya Sáenz de Santamaría Antón.

 


Bioparc i Fuengirola har haft berbiske telte stillet op i både Fuengirola og Málaga, hvor man kunne aflevere et brev med ønske til de tre konger.

Tre vise mænd er her i dag

Helligtrekonger fejres allerede i dag, den 5. januar. Omkring kl. 17.00 kommer de tre vise mænd, eller som de hedder her, Los Reyes Magos, på besøg i så godt som alle landets byer.
Caspar, Melchior og Balthazar, som de jo hedder, sidder ofte på flotte troner, hvorfra de kaster gaver ud til alle rare børn. I virkeligheden er det mange gange de voksne, som kaster sig over gaverne fra kongerne, og ofte tages albuer og omvendte paraplyer i brug for at sikre sig gaver, der normalt er karameller eller bolsjer.
Og der er tale om store mængder; alene i Estepona vil der blive uddelt fem tons bolsjer.

 

Helligdag i morgen

Fredag den 6. januar er helligdag i hele landet i anledning af Helligtrekonger.
I morgen udtrækkes desuden årets næststørste lotteri, kaldet El Niño, der kun overgås af julelotteriet, El Gordo. Denne gang er der to million euro per nummer, eller 200.000 euro for en ’décimo’.

La Danesa vender tilbage med flere friske nyheder på mandag den 9. januar.

 

¿Qué pasa? – de kommende dage

Estepona

Indtil 26. januar
Minerales y Rocas (mineraler og sten) hedder en udstilling, med eksempler fra hele Málaga-provinsen, der kan ses i Museo Municipal Paleontológico.

Frigiliana

Indtil 14. januar
Jacinto Lara og Perry Oliver udstiller i Galeria Krabbe. Læs mere på www.galeriakrabbe.com.

Fuengirola

14. januar kl. 20.00, 15. januar kl. 19.00
The New Orleans Jump Band giver koncert på teatret Salon Varietes. Tlf. 952 474 542, www.salonvarietestheatre.com.

16. januar og 6. februar kl. 18.30
St. Johannes Broderforening mødes i Edif. La Bouganvillea, Calle El Pulpo. Kontakt: Arvid Grobæk, tlf. 952 93 53 26 og 617 67 68 01,
Ivar Bjørnvik, tel. 952 59 92 43 og 653 05 23 14.

Málaga

6. januar kl. 17.00 og 20.00.
Nøddeknækkeren opføres af Moskvas ballet på Teatro Alameda. Læs mere på www.teatroalameda.com.

7. og 8. januar kl. 12.00, 15.30 og 19.00.
El Festival del Clan, et stort show, et magisk cirkus, for de små i Cortijo de Torres. Entré fra 22,50 euro på www.malagaestradas.com.

Marbella

Indtil 14. januar
Lía G: La belleza Inquietante er titlen på udstillingen på Museo Grabado Español i den gamle bydel.

Indtil 10. januar
Skøjtning for alle på den store skøjtebane i kongrescentret.

Indtil 2. februar
Udstillingen Nepal, la otra Mirada, med fotografier af Víctor Fernández kan ses i Centro Cultural San Pedro.

8. januar kl. 19.00
Moskvas ballet opfører Svanesøen i Teatro Ciudad de Marbella. Entré 25 euro ved indgangen eller på www.elcorteingles.es.

Del

Du vil måske også kunne lide

© 2009-2019 La Danesa – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søg på La Danesa

Planlagt vedligeholdelse: Lørdag d. 5. august 2023 fra kl. 8.00 vil der foretages opdateringer på ladanesa.com.​ Vær opmærksom på, at sitet vil være utilgængeligt i den periode der foretages opdateringer, og det samme gælder for La Danesas App.